Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Έρευνα του ΔΠΘ στο γενετικό υλικό των κουνουπιών για τους ιούς που μεταφέρουν

Η γονιδιωματική αποτελεί ένα διεπιστημονικό πεδίο της βιολογίας που συνδυάζει τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις της τεχνολογίας των νανοϋλικών και των υπολογιστικών συστημάτων.Η δυνατότητα προσαρμογής της τεχνολογίας της μεταγονιδιωματικής για την ανάλυση κάθε είδους μείγματος οργανισμών ήταν η απαρχή ενός ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτήθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Η μελέτη εντάχθηκε στο πλαίσιο της πρώτης δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ του ΕΣΠΑ 2014-2020 και αποτέλεσε την πρώτη εφαρμογή της τεχνολογίας της μεταγονιδιωματικής στην ανάλυση των κουνουπιών και άλλων αιματοφάγων εντόμων. Η ανάλυση της σύστασης και εποχικής διακύμανσης του πληθυσμού των κουνουπιών μιας περιοχής αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες στην επιδημιολογία νοσημάτων που μεταφέρονται από τα κουνούπια.

Μιλώντας στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Βιολογίας – Μοριακής Ιολογίας, Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ, Ιωάννης Καρακασιλιώτης, τόνισε πως το ΔΠΘ με τη συμμετοχή του στο εν λόγω πρόγραμμα, εξασφάλισε έναν υπερσύγχρονο εξοπλισμό, πρωτοποριακό σε όλη την Ελλάδα, μέσω του οποίου και των δεδομένων που υπάρχουν μπορεί να λειτουργήσει ένα μοντέλο ανάλυσης δεδομένων για τους ιούς και τα κουνούπια, συν και τα υπόλοιπα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά-μέσω δορυφόρων-. «Μπορούμε δηλαδή να διαπιστώσουμε με ακρίβεια που εντοπίζεται ο μεγαλύτερος πληθυσμός των κουνουπιών, που μπορεί να έχουμε εξάρσεις των ιών που μεταφέρουν τα κουνούπια και οι σκνίπες και εκεί να διενεργηθούν περισσότεροι και πιο στοχευμένοι ψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών, για καλύτερα αποτελέσματα και για τον περιορισμό των εξάρσεων στους ανθρώπους, αλλά και σωστή χρήση του προγράμματος καταπολέμησης με οικονομία εκεί που χρειάζεται», δήλωσε ο κ. Καρακασιλιώτης.
Επι πλέον ο κ. Καρακασιλιώτης πρόσθεσε πως μέσω αυτού του υπερσύγχρονου εξοπλισμού, μπορούν να εξετάζουν και να παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα και των φαρμάκων κατά του κορονοϊού, -αυτών που χορηγούνται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, η οποία μέχρι στιγμής παρουσιάζεται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

Πέρα βέβαια από τις εφαρμογές αυτές για την καταπολέμηση των κουνουπιών για τους ανθρώπους, η έρευνα επεκτείνεται και στον πρωτογενή τομέα.
Η μεθοδολογία, που πρότεινε ομάδα επιστημόνων από τα Τμήματα Ιατρικής και Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) με εταίρους τις εταιρείες Εβροφάρμα και Γεωτεχνοϋγειονομική Βορείου Ελλάδος, ενσωμάτωσε την τεχνολογία της μεταγονιδιωματικής στην ταυτοποίηση των κουνουπιών.
«Η όχληση που δέχονται τα ζώα σε μια κτηνοτροφική μονάδα από τα κουνούπια και τις σκνίπες, είναι τέτοια που μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα τους, αλλά και την κατάσταση της υγείας τους. Η μεθοδολογία αυτή σε συνδυασμό με τεχνολογίες ανάλυσης μετεωρολογικών δεδομένων και μαθηματικών μοντέλων αναμένεται να αποτελέσει μια συνολική νέα πρόταση από το ΔΠΘ στην αντιμετώπιση των ασθενειών μεταδιδόμενων από έντομα.

Αξίζει να σημειωθεί όπως αποκάλυψε στην ΕΡΤ ο κ. Καρακασιλιώτης, όλα αυτά τα συμπεράσματα θα ανακοινωθούν επίσημα στις 12 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης.

www.ertnews.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email