Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Γ.Γ. Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μ. Γραφάκος από Αλεξανδρούπολη:”Η διαχείριση των απορριμμάτων απαιτεί την συνεργασία όλων”

Με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου, ξεκίνησε η πρώτη μέρα της 14ης Πανελλήνιας Συνόδου των ΦΟ.Δ.Σ.Α. στην Αλεξανδρούπολη και την βασική του επισήμανση, ότι αυτά τα 3 χρόνια έγιναν πολλά και σημαντικά στο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με προγραμματισμό και συντονισμό και ό,τι πετύχαμε, όπως είπε, το καταφέραμε όλοι μαζί.

Επόμενος και βασικός στόχος όπως ανέφερε, είναι να πάμε στην λογική με τους ΦΟ.Δ.Σ.Α. πρωταγωνιστές, όχι όμως, κατακερματισμένους αλλά με έναν ΦΟ.Δ.Σ.Α. ανά περιφέρεια για καλύτερο προγραμματισμό με περισσότερα αποτελέσματα.

Ο κύριος Γραφάκος υποστήριξε ανάμεσα σε άλλα, πως μέχρι το 2030 η Ελλάδα θα έχει επιτύχει τους περιβαλλοντικούς της στόχους αναφορικά με τη διαχείριση αποβλήτων.

 Αξίζει να σημειωθεί πως το Δίκτυο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων πραγματοποιεί κάθε χρόνο, σε συνεργασία με τους κατά τόπους ΦΟ.Δ.Σ.Α, την Πανελλήνια Σύνοδο των ΦΟ.Δ.Σ.Α όπου συμμετέχουν εισηγητές και επιστήμονες με γνώση και εμπειρία στα θέματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων καθώς και εκπρόσωποι των συναρμόδιων Υπουργείων, της Κ.Ε.Δ.Ε και των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Οι ΦΟ.Δ.Σ.Α αλλά και στελέχη των σχετικών υπηρεσιών των ΟΤΑ έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις στα πολλά θέματα που τους απασχολούν.

Το Δίκτυο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας ΑΜΘ συνδιοργανώνουν φέτος την 14η Πανελλήνια Σύνοδο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Αλεξανδρούπολη με θέμα «Ανάκτηση και Ανακύκλωση – Η Ελλάδα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων» και έχει ως κύριο θέμα την προώθηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όπως καθορίσθηκε με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και την πρόσφατη νομοθεσία.

Ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος από την δική του πλευρά, ανέλυσε τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η περιφερειακή αρχή αλλά και ποια έργα δρομολογεί. Χαρακτηριστικά ανέφερε, πως η περιφέρεια μέσω του ΥΜΕΠΕΡΑΑ χρηματοδοτεί με 8,2εκ. ευρώ το δήμο Αλεξανδρούπολης, 6,4εκ. ευρώ τον δήμο Ορεστιάδας, 8,5εκ. ευρώ το δήμο Κομοτηνής , 585χιλ. ευρώ το δήμο Αβδήρων, 12εκ. ευρώ την Π.Ε. Καβάλας και 13,5εκ. ευρώ την Π.Ε. Δράμας.

Ο κύριος Μέτιος δεν παρέλειψε να εστιάσει και στο κυρίαρχο ζήτημα που δεν είναι άλλο, ώστε να προχωρήσουν τέτοιες μεγάλες προσπάθειες, στις συνεργασίες όλων των εμπλεκόμενων φορέων, λέγοντας πως η περιφέρεια ΑΜΘ επιδιώκει αυτές τις συνεννοήσεις με χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεσματικότητας την ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης.

Μία σύγχρονη μονάδα που πρόσφατα ξεκίνησε τη λειτουργία της και επεξεργάζεται τα αστικά απόβλητα συμβάλλοντας στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, με εκτροπή ποσοτήτων από την ταφή και την ανάκτηση ποσοτήτων προς ανακύκλωση.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη