Τιμολόγια που κατά μέσον όρο θα κινούνται μεταξύ 15-17 λεπτά η κιλοβατώρα, δηλαδή στα επίπεδα του περυσινού φθινοπώρου, προκύπτουν για το ρεύμα τον Αύγουστο. Η πολύ μεγάλη επιδότηση, ύψους 1,136 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ρίξει κατακόρυφα τις τιμές. Τα νέα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για το μήνα Αύγουστο, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, κινούνται μεταξύ 48 και 60 λεπτών η κιλοβατώρα, χρεώσεις που μετά την επιδότηση, εκτιμάται ότι θα πέσουν κάτω των 20 λεπτών.
Το ερώτημα είναι για πόσο καιρό η κυβέρνηση θα μπορεί να επιδοτεί τις τιμές με ποσά άνω του 1 δισ ευρώ, που προέρχονται τόσο από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (υπερέσοδα παραγωγών, κλπ), αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό).
Κατά τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, που έκανε τις ανακοινώσεις, μέσω των νέων επιδοτήσεων θα απορροφηθεί έως το 90% των αυξήσεων για όλους τους οικιακούς καταναλωτές και για το σύνολο της κατανάλωσης τόσο στις κύριες όσο και στις μη κύριες κατοικίες. Ταυτόχρονα, απορροφάται το 100% για τους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου (ΚΟΤ), το 80% για για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και το 82-99% για τους αγρότες.
Οι επιδοτήσεις ανέρχονται ως εξής:
– Για όλες κατοικίες επιδότηση 337 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Στόχος να κυμαίνεται η τιμή που θα πληρώνουν στα 0,15-17 λεπτά.
– Για τους δικαιούχους ΚΟΤ η επιδότηση ανέρχεται σε 377 ευρώ ανά MWh ώστε να απορροφηθεί έως και το 100% της αύξησης.
– Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35KVA εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, περίπτερα, ψιλικά η επιδότηση είναι 300 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και απορροφάται έως και το 80% της ανατίμησης.
– Για τους αγρότες και όλα τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται σε 337 ευρώ ανά MWh καλύπτοντας από το 82% έως το 99% της αύξησης.
– Για τους βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση θα είναι 250 ευρώ / MWh και απορροφάται έως και το 67% της αύξησης.
– Για το φυσικό αέριο και για τους εμπορικούς καταναλωτές, η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ/ θερμική MWh.
Τα τιμολόγια και το νέο μοντέλο
Το εύρος των τιμολογίων που ανακοίνωσαν σήμερα οι πάροχοι είναι μεγάλο και κυμαίνεται από τα επίπεδα των 48 λεπτών φτάνοντας μέχρι και τα 58 λεπτώ, αναλόγως την εταιρεία και την κατηγορία. To νέο τιμολόγιο της ΔΕΗ, που δίνει και τον τόνο στην αγορά ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής, είναι 48,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (49,8 για καταναλώσεις πάνω από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο), με τη νυκτερινή χρέωση να βρίσκεται στα 44,5 λεπτά. Ενδεικτικά, από τους υπόλοιπους παρόχους, ο Ήρων ανακοίνωσε τιμολόγιο 49,5 λεπτά για το οικιακό (συν πάγιο) και 54 λεπτά για το επαγγελματικό, ενώ στην περίπτωση της Protergia, η χρέωση διαμορφώνεται σε 54,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ υπάρχουν και ειδικά τιμολόγια (όπως για το εξοχικό) που ανεβαίνουν έως και τα 56 λεπτά.
Το νέο μοντέλο προβλέπει ότι οι καταναλωτές θα πληρώνουν από τον Αύγουστο τιμολόγια, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ θα έχουν και ευχέρεια άμεσης αλλαγής προμηθευτή, εφόσον το επιλέξουν, χωρίς υποχρέωση πέναλτι. Επίσης, οι πάροχοι πρέπει από εδώ και στο εξής έως τις 20 κάθε μήνα να ανακοινώνουν πόσο θα χρεώνουν για τον επόμενο. Δηλαδή στις 20 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου, στις 20 Σεπτεμβρίου αυτά του Οκτωβρίου, στις 20 Οκτωβρίου εκείνα του Νοεμβρίου, κ.ό.κ.
Την επιδότηση χρηματοδοτούν τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία δεσμεύονται πλέον κατευθείαν στην «πηγή», δηλαδή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Το όφελος για τους πολίτες κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας του μηχανισμού εκτιμάται στα 500 εκατομμύρια ευρώ.
Τα έσοδα αυτά μεταφέρονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας. Σύμφωνα με τον Κ. Σκρέκα, ο αντίστοιχος μηχανισμός της Ισπανίας έχει μηνιαίο όφελος για τους εκεί καταναλωτές μόλις 250 εκατομμύρια ευρώ.
Το μοντέλο λειτουργεί ως εξής: Κάθε μήνα οι καθετοποιημένοι ηλεκτροπαραγωγοί θα εισπράττουν για το ρεύμα που πωλούν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας μια διοικητικά οριζόμενη τιμή. Η τιμή πλαφόν για τον Ιούλιο έχει οριστεί στα 112 ευρώ/MWh για τα υδροηλεκτρικά, 85 ευρώ / MWh για τις ΑΠΕ, 208,29 ευρώ / MWh για τις μονάδες λιγνίτη και 292 και 408,47 ευρώ/MWh αντίστοιχα για τις μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμένου και ανοικτού κύκλου.
Η διαφορά που προέκυψε σε σχέση με την εκάστοτε χρηματιστηριακή τιμή, διοχετεύτηκε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να ενισχύσει τον «κουμπαρά» των επιδοτήσεων.
ΠΗΓΗ: liberal.gr