Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Πίεση από ελληνοτουρκικά αλλά και ελληνοβουλγαρικά σύνορα στο μεταναστευτικό

Την κλιμακούμενη τακτική της Τουρκίας να δημιουργήσει πρόβλημα στη χώρα μέσω προώθησης μεταναστών από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της αξιολόγησε κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, που ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του το βράδυ της Δευτεράς.


Θωράκιση των συνόρων
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκαν πρόσθετα μέτρα για τη θωράκιση των συνόρων.

  • Πρώτον, η επέκταση σε βάθος χρόνου του φράχτη στον Έβρο σε όλη την έκταση των συνόρων, που είναι περίπου 220 χλμ. Σήμερα ο φράχτης εκτείνεται περίπου στα 40 χλμ και σχεδιάζεται άμεσα η επέκτασή του για άλλα 80 χλμ. Ο στόχος τα επόμενα χρόνια είναι να καλυφθεί όλος ο Εβρος με φράχτη. Το έργο θα γίνει με εθνικούς πόρους, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα καθώς η κυβέρνηση έχει κάνει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ακόμα εκκρεμεί.
     
  • Δεύτερον, αποφασίστηκε η αναβάθμιση του ηλεκτρονικού υλικού για την αυξημένη επιτήρηση και ως εκ τούτου την αποτροπή εισόδου στη χώρα μεταναστών. Drones, κάμερες και άλλο ηλεκτρονικό υλικό θα προστεθεί στην ελληνική φαρέτρα.
     
  • Τρίτον, από θαλάσσης που έχουν τετραπλασιαστεί τελευταία οι ημερήσιες ροές, που μπορούν να φτάνουν μέχρι και τα 700 άτομα, υπάρχει γενικό σχέδιο αναβάθμισης του Λιμενικού Σώματος με ένα πρόγραμμα που φτάνει τα 800 εκ ευρώ και περιλαμβάνει την αναβάθμιση του εξοπλισμού σε σκάφη, χερσαία και εναέρια μέσα.

Την ίδια ώρα, σημειώθηκε πως οι 250 επιπλέον συνοριοφύλακες θα αρχίσουν να εκπαιδεύονται τον Οκτώβριο και έως τα τέλη του φθινοπώρου θα έχουν προστεθεί στο ανθρώπινο δυναμικό των συνόρων. Αυτή τη στιγμή δεν κρίθηκε απαραίτητο πως πρέπει να υπάρξει κάποια έξτρα ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό –για παράδειγμααπό άνδρες και γυναίκες της ελληνικής αστυνομίας-, εάν ωστόσο κριθεί απαραίτητο, υπάρχουν έτοιμα σχέδια.

Το ΚΥΣΕΑ έκανε μία γενική αποτίμηση της κατάστασης και το συμπέρασμα είναι πως η Άγκυρα προσπαθεί το τελευταίο διάστημα συντονισμένα να ξεπεράσει το εμπόδιο του φράχτη ο οποίος είναι αποτελεσματικός -εξ ου και η επέκτασή του- και με άλλους τρόπους να εκβιάσει την Ελλάδα να πάρει τους μετανάστες τους οποίους στέλνει. Αναλυτική συζήτηση έγινε και για το πρόσφατο περιστατικό στον Εβρο, όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει βάσιμη υποψία πως λόγω του γεγονότος ότι οι χάρτες έχουν συνταχθεί το 1926 και η γεωμορφολογία στην περιοχή είναι ευμετάβλητη, το επεισόδιο ήταν κατευθυνόμενο από την Τουρκία, η οποία δεν αποκλείεται να επιχειρήσει να δημιουργήσει και άλλα τέτοια θέματα.


Χρ. Γιαλαμάς: Να γίνουν γρήγορα τα βήματα
Την κατάσταση από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο αλλά και τις εξαγγελίες του ΚΥΣΕΑ σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm. «Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, πιο ξεκάθαρο δεν γίνεται […] υποκινεί και βοηθάει τα κυκλώματα λαθροδιακινητών», δήλωσε.

«Λέγαμε αυτά τα βήματα να γίνουν πιο γοργά για τη φύλαξη των συνόρων της χώρας μας. Και πρέπει να γίνουν ακόμη πιο πολλά, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε, γιατί αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι ροές είναι μέρα με τη μέρα αυξανόμενες», σημείωσε για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ και συνέχισε αναλυτικά: «Αναμένουμε στην πράξη όσα ανακοινώθηκαν χθες, γιατί πολλές φορές ανακοινώθηκαν πράγματα τα οποία όμως πήραν πάρα πολύ καιρό να πάρουν σάρκα και οστά […]. Έχουμε μεγάλη εμπειρία στο μεταναστευτικό τόσα χρόνια στην περιοχή μας. Εάν παρθούν αυτά τα μέτρα και γίνουν αυτά τα έργα, πιστεύω ότι η φύλαξη των συνόρων μας στον Έβρο θα είναι πάρα πολύ καλύτερη».

Μεταφέροντας την κατάσταση από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, παρατήρησε πως «καθημερινά γίνονται χιλιάδες αποτροπές […] ματώνουμε για να συγκρατήσουμε τις ροές, με τα προβλήματα και τα μέσα που διαθέτουμε». Σύμμαχος στις ροές αυτές τις ημέρες είναι ο καιρός, αφού η στάθμη του ποταμού Έβρου σε μερικά σημεία είναι τόσο ρηχή, που κανείς μπορεί να διέλθει ακόμη και χωρίς τη βοήθεια πλωτού μέσου.

Γι’ αυτό στάθηκε στην ανάγκη επέκτασης του φράχτη, που εξαγγέλθηκε μετά το ΚΥΣΕΑ, υποστηρίζοντας πως στα σημεία που υπάρχει φράχτης (δηλαδή στον Βόρειο Έβρο στην περιοχή των Καστανεών και στο Νότιο Έβρο το νέο τμήμα περί των 25χλμ) «εκεί πραγματικά οι ροές είναι μηδαμινές, αλλά στα 170 χλμ που δεν υπάρχει φράχτης στα σύνορα με την Τουρκία αλλά και στα σύνορα με τη Βουλγαρία…».


«Να μην ξεχνάμε, έχουμε ροές κι από Βουλγαρία»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου δεν άφησε έξω από την εξίσωση του μεταναστευτικού τη Ροδόπη, αφού όπως υπογράμμισε «υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση, γιατί δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό να ασχοληθεί στο Νομό Ροδόπης, γι’ αυτό εμείς επιμένουμε να ζητάμε τις ανάλογες προσλήψεις, για να μπορέσουν οι υπηρεσίες ν’ ανταποκριθούν κατάλληλα […]. Να μην ξεχνάμε όμως ότι έχουμε ροές κι από τη Βουλγαρία, όχι βέβαια σε τόσο μεγάλο αριθμό. Γι’ αυτό πρέπει να έχουμε κι εκεί την προσοχή μας. Είναι στον ορεινό όγκο κυρίως σε Ροδόπη και κατ’ επέκταση σε Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα κι εκεί οι συνάδελφοι μέχρι τη Θεσσαλονίκη δίνουν τεράστιο αγώνα για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών».

Αναφορικά με τις πολυδιαφημισμένες προσλήψεις 100 νέων συνοριακών φυλάκων σε Ροδόπη και Καβάλα, εκτίμησε πως αυτές θα γίνουν το 2023.

ΠΗΓΗ: xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email