Τα τελευταία οχτώ χρόνια, το WWF Ελλάς πραγματοποίησε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Ασπροπάρη στη Θράκη, όπου έχουν απομείνει τα τελευταία καταφύγια των Ασπροπάρηδων στην Ελλάδα. Το σημαντικότερο σε αυτή την προσπάθεια ήταν ότι οι πρωταγωνιστές των δράσεων ήταν μαθητές.
Ειδικότερα, οι μαθητές σχολείων στους νομούς Έβρου και Ροδόπης συνεργάστηκαν με το WWF Ελλάς και ανέλαβαν να ευαισθητοποιήσουν την τοπική κοινωνία για τον Ασπροπάρη και τις απειλές που αντιμετωπίζει. Διαμαρτυρίες με πανό, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων σε κατοίκους και τοποθέτηση πινακίδων με μηνύματα κατά των δηλητηριασμένων δολωμάτων ήταν μόνο μερικές από τις δράσεις που πραγματοποίησαν οι μαθητές.
Έπειτα από οχτώ χρόνια εξωστρεφών δράσεων, οι μαθητές συμμετείχαν σε έρευνα με ερωτηματολόγιο προκειμένου να αξιολογήσουν το αποτύπωμα που τους άφησε η συμμετοχή τους στις δράσεις.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η πλειοψηφία των μαθητών αναγνωρίζει την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων ως την κύρια απειλή για την μείωση του είδους, ενώ αναδεικνύει τη φύλαξη της υπαίθρου και την παροχή μέτρων πρόληψης στους αγρότες για τις ζημιές από άγρια ζώα, ως τα κύρια μέτρα για τον έλεγχο των παράνομων πράξεων.
Οι μαθητές ακόμη επιθυμούν να συμμετέχουν ξανά σε παρόμοιες δράσεις στο μέλλον στέλνοντας έτσι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για την μελλοντική τους στάση απέναντι στην ανησυχητική μείωση των γυπών της περιοχής.
Επιπλέον, οι μαθητές ένιωσαν χαρά και ενθουσιασμό συμμετέχοντας στις δράσεις και αξιολόγησαν θετικά την οργάνωση και το σχεδιασμό των δράσεων. Τα αποτελέσματα της έρευνας αναδεικνύουν το δυναμικό ρόλο των δράσεων ως εργαλεία εκπαίδευσης, επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο προγραμμάτων ευαισθητοποίησης. Η μελέτη αξιολόγησης είναι διαθέσιμη εδώ.
ΠΗΓΗ/; lifeneophron.eu