Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Δεν επαρκούν οι υποδομές της Αλεξανδρούπολης για τον εφοδιασμό των νατοϊκών δυνάμεων

Φαίνεται ότι η Αλεξανδρούπολη με τις υφιστάμενες υποδομές της δεν επαρκεί, επί του παρόντος, για να εξυπηρετήσει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες εφοδιασμού των νατοϊκών δυνάμεων και έτσι «επιστρατεύεται» και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στις 23 Νοεμβρίου του 2018 πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς στη Θεσσαλονίκη ανοιχτή ημερίδα της Εθνικής Ενωσης για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία, τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη και τον ρόλο που προαλείφεται από τους Δυτικούς να διαδραματίσει σε αυτές η πόλη.

Οπως ήταν φυσικό, το βλέμμα όλων στην αίθουσα, αυτοδιοικητικών αρχόντων, επιχειρηματιών και στρατιωτικών, ήταν στραμμένο στο λιμάνι της πόλης, στο οποίο μόλις είχε αποκτήσει (Μάρτιος 2018), μέσω διεθνούς διαγωνισμού, το πλειοψηφικό πακέτο ο –για πολλούς αμφιλεγόμενος Ελληνορώσος επιχειρηματίας– κ. Ιβάν Σαββίδης. Κάποια στιγμή τον λόγο έλαβε η τότε πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ρεμπέκα Φονγκ, η οποία αναρωτήθηκε για το τι θα συμβεί εάν σε ενδεχόμενη κρίση στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης χρειαστεί να μετακινηθούν μέσω του λιμανιού δυτικά στρατεύματα και οπλισμός και η φιλορωσική ιδιοκτησία του σαμποτάρει τη διέλευση, υποκινώντας π.χ. απεργία των λιμενεργατών ή σκηνοθετώντας ένα ατύχημα στις εγκαταστάσεις.

«Ηταν ένα εύλογο ερώτημα, στο οποίο κανείς δεν είχε την απάντηση», αφηγείται ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία και τότε επικεφαλής του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη, Χρήστος Δρίβας, που παρίστατο στην εκδήλωση. Μόνο ο (τότε) δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης αντέταξε ένα «ας έβαζαν οι Αμερικάνοι τα χρήματα για να το πάρουν εκείνοι, ανοιχτός διαγωνισμός έγινε».

Τι συνέβη όμως και οι Αμερικανοί, οι Δυτικοί γενικά, όχι μόνο έχασαν «μέσα από τα χέρια τους» το λιμάνι, αλλά επέτρεψαν να ναυλοχήσουν στο λιμάνι του Θερμαϊκού –που επί αιώνες υπήρξε γεωστρατηγικό «μήλον της Εριδος» για τους ισχυρούς και φιλοξένησε διελεύσεις στρατών σε κρίσιμες πολεμικές αναμετρήσεις, όπως οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, εμφύλιος Γιουγκοσλαβίας, για να μην πάμε πιο πίσω, στο Βυζάντιο και στην αρχαία Ελλάδα– αντίπαλα ρωσικά συμφέροντα;

Εως τώρα το αιωρούμενο ερώτημα δεν έχει απαντηθεί επισήμως από όλους όσοι ομνύουν στον τεράστιο γεωστρατηγικό ρόλο του σημαντικότερου λιμένα της χερσονήσου του Αίμου. Η αλήθεια είναι ότι έκτοτε, όσες φορές χρειάστηκε (τουλάχιστον δύο επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ) να γίνουν μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης μεταφορές στρατιωτικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ, η διέλευση έγινε απρόσκοπτα, με εξαίρεση κάποιες διαμαρτυρίες του ΚΚΕ. Ούτε απεργίες ούτε περίεργα ατυχήματα υπήρξαν. Με τη ρωσική εισβολή, όμως, τίποτα πλέον δεν είναι όπως πριν στη ΝΑ Ευρώπη.

Οι υποδομές των συμμάχων (λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομος, αυτοκινητόδρομοι κ.λπ.) έχουν ενταχθεί ενεργά στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να αναδεικνύεται σε υψίστης σημασίας κόμβο για την εκ του Νότου τροφοδοσία των ανεπτυγμένων στην Ανατολική Ευρώπη στρατευμάτων του. Φαίνεται όμως ότι η Αλεξανδρούπολη με τις υφιστάμενες υποδομές της δεν επαρκεί, επί του παρόντος, για να εξυπηρετήσει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες εφοδιασμού των νατοϊκών δυνάμεων και έτσι «επιστρατεύεται» και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που εξακολουθεί να παραμένει «σταθερή αξία», στους σχεδιασμούς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που πρωτοείδαν το φως σε ρωσικά ΜΜΕ, και επιβεβαίωσαν στην «Κ» άλλες τρεις διαφορετικές πηγές, τις επόμενες μέρες, ίσως και ώρες, από τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης (τούτη τη φορά) και της Αλεξανδρούπολης πρόκειται να διέλθουν φορτία όπλων και οχημάτων με προορισμό την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα, έχουν προγραμματιστεί 29 αποστολές που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οχήματα μάχης πεζικού τύπου Bradley, άρματα μάχης Abrams, ελικόπτερα και εκατοντάδες άλλα στρατιωτικά οχήματα. «Αν και παλαιότερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιούσε μόνο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τη μεταφορά εξοπλισμού, τώρα θα χρησιμοποιείται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το μερίδιο ελέγχου του οποίου ανήκει στον Ελληνορώσο επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη», σημειώνουν τα ρωσικά ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι στρατιωτικά φορτία «μπορεί να υποδηλώνουν μια πιθανή αιφνιδιαστική επέκταση της παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη».

Πρόσφατα εγκαταστάθηκε στη Ρουμανία η 101η αερομεταφερόμενη μεραρχία επίλεκτων πεζοναυτών των ΗΠΑ με την επωνυμία «Ουρλιάζοντες Αετοί», αποτελούμενη από δύναμη 8.000 ανδρών, οι οποίοι έχουν παραταχθεί στα σύνορα με τα όπλα «στραμμένα» προς την Υπερδνειστερία, προς αναχαίτιση ενδεχόμενης εισβολής των Ρώσων στα Καρπάθια, και ανεφοδιάζονται κυρίως μέσω Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βουκουρέστι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε συμφωνία αναβάθμισης των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Κωστάντζας, ενώ κατά την τελευταία σύνοδο των υπουργών Αμυνας ΝΑ Ευρώπης στη Σόφια, ο Βούλγαρος ΥΠΑΜ Ντιμίταρ Στογιάνοφ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε να αναβαθμίσει την πολυεθνική ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ που σταθμεύει στην περιοχή Νόβο Σέλο από τάγμα σε ταξιαρχία, με τροφοδοσία της, εφόσον χρειαστεί, μέσω Θεσσαλονίκης. Στρατιωτικοί κύκλοι δεν απέκλειαν να συνδέεται, πλην των εμπορικών συναλλαγών, και με την πρόσφατη επίσκεψη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τού αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Ιβάν Ντεμερτζίεφ. Οσο για την αιφνιδιαστική ματαίωση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αρμόδιες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι δεν αλλάζει «απολύτως τίποτα» ως προς τη στρατιωτική του σημασία.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email