Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2024

Έβρος: Η μάχη των συνόρων με συμβασιούχους συνοριοφύλακες

Εντός του Φεβρουαρίου 2023 αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την επέκταση του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου.

Το νέο μεγάλο τμήμα του φράχτη θα ξεκινήσει από το νότιο Έβρο, από την περιοχή Κορνοφωλιά και θα επεκταθεί προς τα βόρεια με προοπτική ο νέος φράχτης να επεκταθεί σε άλλα επιπλέον 80 χιλιόμετρα και να φτάσει συνολικά τα 140 χιλιόμετρα.

Στο μεταξύ, την προπαραμονή των Χριστουγέννων, Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου, οι νέοι 250 συνοριακοί φύλακες αναμένεται όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Έβρου, Βαλάντης Γιαλαμάς, να ξεκινήσουν στο πεδίο την πρακτική τους άσκηση και από τις 24 Φεβρουαρίου να τοποθετηθούν στα πόστα στους στις δύο Διευθύνσεις Συνοριακής Φύλαξης.

Ωστόσο, οι νέοι συνοριακοί φύλακες αποτελούν ένα προσωρινό δυναμικό, καθώς έχουν προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου!

«Περιμένουμε με χαρά τους νέους συνοριοφύλακες αν και το ότι είναι ορισμένου χρόνου δεν μας αρέσει και πρέπει να δοθεί αγώνας για να αλλάξει αυτή η τακτική. Δυστυχώς πλέον έχουμε και συμβασιούχους συνοριοφύλακες», είπε ο κ. Γιαλαμάς χαρακτηρίζοντας την πρόσληψη συνοριοφυλάκων με σύμβαση χρόνου ως «αγκάθι» στον τομέα της φύλαξης των συνόρων «και μπάλωμα για τις υπηρεσίες μας».

«Σε δύο ημέρες τα 250 άτομα τελείωσαν την εκπαίδευση στη σχολή κι έρχονται για πρακτική στις υπηρεσίες μας και μετά στις 24 Φεβρουαρίου θα τοποθετηθούν στα πόστα τους. Δυστυχώς όμως ένας μεγάλος αριθμός των νέων συμβασιούχων συνοριοφυλάκων δεν προορίζεται για την πρώτη γραμμή, αλλά θα τοποθετηθούν στη φύλαξη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) μεταναστών οι εγκαταστάσεις του οποίου επεκτάθηκαν στο Φυλάκιο (σ.σ. χωριό) Ορεστιάδος» είπε ο πρόεδρος των Συνοριακών Φυλάκων Έβρου.

Με σύμβαση ορισμένου χρόνου για 12 μήνες έχουν ήδη προσληφθεί όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, άλλοι 1.500 συνοριακοί φύλακες που τοποθετήθηκαν σε νησιά του Αιγαίου.

Οι προσλήψεις των συμβασιούχων συνοριακών φυλάκων προχώρησαν μέσα από αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, ενώ πριν από τις συγκεκριμένες προσλήψεις για την κάλυψη της συνοριακής φύλαξης σε διάφορα σημεία της χώρας γίνονταν αποσπάσεις αστυνομικών που επίσης αμείβονταν επιπλέον από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η μισθοδοσία όμως των νέων συμβασιούχων συνοριοφυλάκων είναι οικονομικότερη για τα ταμεία της χώρας που απορροφά ευρωπαϊκά κονδύλια για τον σκοπό αυτό και αναλογικά μία απόσπαση και πληρωμή αστυνομικού, αντιστοιχεί σε δύο συμβασιούχους συνοριοφύλακες.

«Είναι γεγονός ότι έχουμε συμβασιούχους συνοριοφύλακες. Η Ομοσπονδία μας -όπως θέλω να πιστεύω και η Πολιτεία- θέλει να σταματήσει αυτό το καθεστώς. Δεν γίνεται να έχουμε συμβασιούχους συνοριοφύλακες που βρίσκονται στο πεδίο, κρατούν όπλο και μετά να τελειώνει η σύμβαση και να μένουν κενές θέσεις σε έναν τόσο σημαντικό και ευαίσθητο τομέα όπως η συνοριακή φύλαξη. Σκοπός μας και διεκδίκησή μας είναι η άμεση δημιουργία ενός σταθερού εργασιακού μέλλοντος για τους συνοριακούς φύλακες. Αυτή η παράδοξη σχέση εργασίας που υπάρχει έχει δημιουργήσει σωρεία θεσμικών προβλημάτων, όπως είναι οι αποσπάσεις, αλλά και ζητήματα στα δικαιώματα του προσωπικού αυτού», κατέληξε ο κ. Βαρέλας.

Πηγή: Voria.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email