Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Μοναδικό διεθνώς τεστ από την Αλεξανδρούπολη εντοπίζει την παγκρεατική βλάβη στον διαβήτη

Η ABCureD, spinoff του Δημοκρίτειου, αναπτύσσει ένα καινοτόμο εργαλείο για έγκαιρη διάγνωση, εξατομικευμένη διαχείριση και πρόληψη της νόσου. Ανέπτυξε μια πρωτοπόρο μέθοδο, τη μοναδική διεθνώς, που ανιχνεύει την παγκρεατική βλάβη στον διαβήτη και μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο κλινικό εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, την εξατομικευμένη διαχείρισή της, ακόμα και την πρόληψη σε προδιαβητικούς ασθενείς. Η ABCureD, spinoff του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, η οποία δημιουργήθηκε πριν από μερικούς μήνες στην Αλεξανδρούπολη, ώστε να δραστηριοποιηθεί στο πεδίο της ανακάλυψης βιοδεικτών, έχει ήδη καταθέσει φάκελο για την κατοχύρωση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πατέντας της διαγνωστικής της εξέτασης και βρίσκεται στα πρώτα στάδια της κλινικής της πιστοποίησης. Έχει δε επαφές εντός και εκτός συνόρων για την εύρεση χρηματοδότησης, ενώ πριν από λίγες ημέρες εντάχθηκε σε μια ευρωπαϊκή θερμοκοιτίδα μέσω της οποίας θα αποκτήσει πρόσβαση σε venture capitals.

Με δεδομένο ότι περίπου μισό δισεκατομμύριο άνθρωποι πάσχουν από διαβήτη διεθνώς, ενώ 1 στους 10 από προδιαβήτη, και με τις προβλέψεις για αύξηση των αριθμών αυτών τα επόμενα χρόνια να είναι απογοητευτικές, η διαγνωστική εξέταση της ABCureD έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία, καθώς δεν υπάρχει κάτι ανάλογο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από δύο βασικές παθολογικές συνιστώσες, που αλληλοεξαρτώνται και εξελίσσονται παράλληλα: η μία, η πλέον κλασική, είναι η παγκρεατική βλάβη και η άλλη η αντοχή που αναπτύσσουν οι περιφερικοί ιστοί στην ινσουλίνη. Έτσι, μια εργαστηριακή εξέταση που θα αποτυπώνει εγκαίρως και με ακρίβεια την έκταση της παγκρεατικής βλάβης πριν την έναρξη των κλινικών συμπτωμάτων θα είναι πολύ χρήσιμη, ειδικά με δεδομένο το ότι η επίδραση της νόσου στο πάγκρεας δεν μπορεί να διαγνωστεί σήμερα ούτε με βιοψία ούτε με απεικονιστική εξέταση.

Πρωτοπορία επί… τρία

Η πρωτοπορία της μεθόδου της ABCureD συνίσταται στο ότι συνδυάζει για πρώτη φορά τρία στοιχεία: την υγρή βιοψία, μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική η οποία εστιάζει στο υλικό που απελευθερώνεται από έναν πάσχοντα ιστό ή έναν όγκο στο αίμα, την αυτοματοποιημένη μηχανική μάθηση και τον συνδυασμό ενός πάνελ βιοδεικτών. Πρόκειται ουσιαστικά για μια εξέταση αίματος τα αποτελέσματα της οποίας θα εισάγονται σε μια εφαρμογή μαζί με άλλα χαρακτηριστικά του ασθενούς και θα εξάγεται ένα σκορ που θα αντανακλά την έκταση της παγκρεατικής βλάβης. Με αυτό το σκορ στα χέρια του ο γιατρός θα μπορεί να εμπλουτίσει τη γνώση του για τον ασθενή, ώστε να αποφασίσει μια εξατομικευμένη διαχείριση της περίπτωσής του, ενώ ο ασθενής θα ευαισθητοποιείται και θα ενεργοποιείται περισσότερο, βλέποντας έμπρακτα τη βλάβη στο πάγκρεάς του.

«Όταν έρχεται ένας διαβητικός με συμπτώματα και γίνεται η πρώτη διάγνωση, συνήθως η παγκρεατική βλάβη έχει προχωρήσει πολύ. Αν όμως σε ένα άτομο υψηλού κινδύνου για διαβήτη είχε προηγηθεί μια τέτοια εξέταση, ο γιατρός θα μπορούσε να δώσει εγκαίρως τις σωστές οδηγίες, ώστε ακόμα και να προλάβει τη νόσο» λέει στη Voria.gr η καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου και συνιδρύτρια της ABCureD, Αικατερίνη-Αλεξίου Χατζάκη, η οποία τονίζει πως ένα τέτοιο τεστ θα μπορούσε να αποτελέσει προληπτική συστηματική εξέταση για τον διαβήτη.
Η επιστημονική προσέγγιση της εταιρείας υιοθετεί στοιχεία από έρευνες για τον καρκίνο και μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες ασθένειες. Μάλιστα, η εταιρεία, έχοντας ήδη περπατήσει στο μονοπάτι της ανακάλυψης βιοδεικτών, είναι σε θέση να αναπτύξει για τρίτους βιοδείκτες ως υπηρεσία ή να τους προσφέρει την τεχνογνωσία της στην υιοθέτηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στην βιοϊατρική έρευνα και να τους εκπαιδεύσει.

Το ερευνητικό πρόγραμμα

Η ABCureD ήταν η φυσική εξέλιξη ενός ερευνητικού προγράμματος, του Ερευνώ Καινοτομώ, που έτρεξε το Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου. Τα αποτελέσματα του προγράμματος έδειξαν πως η ομάδα είχε στα χέρια της μια λύση που θα μπορούσε να έχει αξία για την αγορά, οπότε η δημιουργία του τεχνοβλαστού ήταν μονόδρομος, ώστε να αναπτυχθεί το προϊόν και να αξιοποιηθεί εμπορικά. Μάλιστα, στο τέλος του προγράμματος τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί το πρωτότυπο της ABCured, ενώ αναμένεται και ο νέος κύκλος. Στην καρδιά της ABCureD βρίσκονται η Αικατερίνη Αλεξίου-Χατζάκη, καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου, ο Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, καθηγητής Υγιεινής στο ίδιο τμήμα, ο Θεοδόσης Θεοδοσίου, βιολόγος με διδακτορικό στη βιοπληροφορική και η Μαρία Χριστίνα Χειμωνίδη, μοριακή βιολόγος.


ΠΗΓΗ: voria.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη