Η βελτίωση του καιρού, λόγω εποχής, και η επακόλουθη πτώση της στάθμης του νερού στον ποταμό του Έβρου, ανοίγει την… όρεξη των κυκλωμάτων διακινητών, οι οποίοι εντείνουν τις «πιέσεις» τους στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.
Μόλις προχθές χρειάστηκε να στηθεί μεγάλη επιχείρηση για τη διάσωση 17 μεταναστών –ανάμεσά τους οχτώ παιδιά- που εγκλωβίστηκαν σε νησίδα του ποταμού. Οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν στοιχεία που δείχνουν ότι οι μετανάστες προωθήθηκαν στη νησίδα από διακινητή, ο οποίος τους μετέφερε με βάρκα από την τουρκική όχθη σε ελληνικό έδαφος και στη συνέχεια τους εγκατέλειψε παρά τον κίνδυνο που διέτρεχαν.
Αυτό δεν είναι το μόνο περιστατικό που προκαλεί προβληματισμό στις ελληνικές Αρχές.
Το iΕidiseis αποκαλύπτει φωτογραφικά ντοκουμέντα που δείχνουν την «ένταση» της δράσης των δουλεμπόρων. Πρόκειται για φωτογραφίες που λήφθηκαν από τους ίδιους και αναρτήθηκαν στα social media μέσα στο μήνα Απρίλιο: Δουλέμπορος κάνει επίδειξη των κερδών του βιντεοσκοπώντας μία τσάντα γεμάτη από «τούβλα» χαρτονομισμάτων, τα οποία εισέπραξε από απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες για να τους μεταφέρει στην Ελλάδα.
Την ίδια ημέρα, στις 24 Απριλίου 2023, ο ίδιος διακινητής ανεβάζει βίντεο με δεκάδες ανθρώπους να αποβιβάζονται από το αυτοκίνητό του για να συνεχίσουν με τα πόδια το ταξίδι προς τα ελληνικά σύνορα στον Έβρο. Στη συνέχεια, οι μετανάστες χρησιμοποιούν φουσκωτό για να περάσουν το ποτάμι.
Όταν φτάσουν σε ελληνικό έδαφος, τα μέλη των κυκλωμάτων τους περιμένουν σε δασώδεις περιοχές με κλεμμένα αυτοκίνητα και τους μεταφέρουν προς την ενδοχώρα.
«Πρόκειται για μία πολύ παλιά συνταγή των κυκλωμάτων. Στοιβάζουν όσους νόμιμα μπορεί να έχει ένα αυτοκίνητο, δηλαδή πέντε επιβάτες μαζί με τον οδηγό. Πάνω σε αυτούς θα πάρουν άλλους τόσους, που σημαίνει ότι εννιά μετανάστες βρίσκονται στην καμπίνα και από εκεί και πέρα στο πορτ μπαγκάζ από δύο μέχρι πέντε, ουσιαστικά μιλάμε για 13-14 άτομα μέσα σε ένα αυτοκίνητο», αναφέρουν αστυνομικές πηγές.
Στις τελευταίες διαδικτυακές «αγγελίες» των δουλεμπόρων διαφημίζονται τα δρομολόγια Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη έναντι 3.000 ευρώ κατ’ άτομο και τα δρομολόγια Κωνσταντινούπολη- Αθήνα έναντι 4.500 ευρώ κατ’ άτομο.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το τελευταίο διάστημα, όπως σημειώνουν στο iΕidiseis στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., οι διακινητές επιλέγουν ως εναλλακτικό δρομολόγιο την Ιονία Οδό και τους γύρω επαρχιακούς δρόμους, με στόχο να περάσουν κάτω από τα ραντάρ των Αρχών. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν δύο διαφορετικά περιστατικά. Στο Αιτωλικό συνελήφθησαν τέσσερις Πακιστανοί που επέβαιναν σε αυτοκίνητο, ενώ στην Αμφιλοχία συνελήφθη μετά από τροχαίο Έλληνας οδηγός, ο οποίος μετέφερε μετανάστες που εξαφανίστηκαν σε δάσος της περιοχής μετά από προτροπή του.
Στον Έβρο, μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 3 Μαΐου 2023, οι αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, με τη συνδρομή της ΕΜΑΚ, προχώρησαν σε μία ακόμα επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Συνολικά 39 μετανάστες βρίσκονταν εγκλωβισμένοι σε νησίδα μέσα στην κοίτη του ποταμού. Ανάμεσά τους βρίσκονταν 15 παιδιά και 11 γυναίκες. Η Αστυνομία ενημερώθηκε για την τοποθεσία όπου ήταν οι μετανάστες από ΜΚΟ. Και σε αυτή την περίπτωση οι άνθρωποι εγκαταλείφθηκαν από διακινητή, ο οποίος είχε πληρωθεί για να τους μεταφέρει σε ελληνικό έδαφος.
ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr – Αλέξανδρος Καλαφάτης