Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Λουκία Σαράντη: «Δεν είναι μόνο οι αποζημιώσεις, ο Έβρος χρειάζεται ολιστική προσέγγιση»

«Για την επόμενη ημέρα της καταστροφής, δεν αποτελούν οι αποζημιώσεις το μοναδικό ζήτημα, αλλά πρέπει να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση καθώς νομοί όπως ο Έβρος υποφέρουν από την αστυφιλία» τόνισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και της βιομηχανίας ΑΚΡΙΤΑΣ Λουκία Σαράντη, μιλώντας στο OT Forum που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ.Η κα Σαράντη αναφέρθηκε στις προκλήσεις που θέτει σε οικονομία και επιχειρήσεις η κλιματική κρίση η οποία στο εξής «θα είναι μία κανονικότητα», καθώς και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική περιφέρεια.

Οι φυσικές καταστροφές

Αναφερόμενη στο υπόμνημα που απέστειλε ο ΣΒΕ προς τον πρωθυπουργό εν όψει της ΔΕΘ, στο οποίο γινόταν εκτενής αναφορά στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, η κα Σαράντη τόνισε ότι η αποστολή του υπομνήματος συνέπεσε με τη μεγάλη φωτιά στον Έβρο. Τόνισε ότι, την επόμενη ημέρα της καταστροφής, δεν αποτελούν οι αποζημιώσεις το μοναδικό ζήτημα, αλλά πρέπει να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση καθώς νομοί όπως ο Έβρος υποφέρουν από την αστυφιλία.
Όσον αφορά τις καταστροφές στη Θεσσαλία, η κα Σαράντη τόνισε ότι ακόμα πολλές ζημιές δεν έχουν καταγραφεί, ωστόσο είναι σίγουρο ότι σε ορισμένες περιπτώσεις πρόκειται για ολοσχερή καταστροφή. Υπογράμμισε δε ότι τα επόμενα χρόνια, λόγω της ζημιάς σε καλλιέργειες και μεταποιητικές επιχειρήσεις, θα έρθει στο προσκήνιο το ζήτημα της αγροδιατροφής.
Όπως εξήγησε η πρόεδρος του ΣΒΕ, από τη μεγάλη φωτιά στον νότιο Έβρο οι περισσότερες βιομηχανίες δεν επλήγησαν άμεσα, όμως υπήρξαν σοβαρές έμμεσες απώλειες από ζητήματα όπως οι αυξομειώσεις στην τάση του ρεύματος ή η αδυναμία των εργαζόμενων να πάνε στη δουλειά τους.

Οι προκλήσεις

Αναφερόμενη στις προκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια οι επιχειρήσεις, η κα Σαράντη σημείωσε ότι η εταιρείες που έχουν επιβιώσει από δοκιμασίες όπως η οικονομική και αργότερα η ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση «κάτι αξίζουν». «Πρέπει να στηριχθεί ο παραγωγικός ιστός, να δούμε ποιο παραγωγικό μοντέλο θέλουμε», σημείωσε.
Τόνισε ότι η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα καθώς μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Ξεκαθάρισε δε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα κρατικό δίχτυ προστασίας έναντι του ενδεχόμενου μιας νέας σοβαρής αναταραχής στο ενεργειακό κόστος. «Οι μεγάλες αυξήσεις [ρεύματος] δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα, αμέσως πλήττεται η ανταγωνιστικότητα», εξήγησε, τονίζοντας ότι η Βουλγαρία δημιούργησε δίχτυ προστασίας, με τις επιχειρήσεις να γνωρίζουν τι θα πληρώσουν για το ρεύμα τους επόμενους 2 – 3 μήνες.
Αναφορικά με την πράσινη μετάβαση, η πρόεδρος του ΣΒΕ τόνισε ότι σε πολλές περιοχές το δίκτυο ηλεκτρισμού δεν είναι έτοιμο να υποδεχτεί τις ΑΠΕ, κάτι που σημαίνει ότι απαιτείται ταχύτατη αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός. «Υπάρχουν περιοχές που δεινοπαθούν με τα δίκτυα», τόνισε.
Η κα Σαράντη υπογράμμισε την ανισότητα που παρατηρείται στην Ελλάδα ως προς την περιφερειακή ανάπτυξη, με τα κονδύλια των περισσότερων προγραμμάτων να συγκεντρώνονται κυρίως στο κέντρο. «Αυτή η κατανομή πρέπει να αλλάξει», τόνισε.

Το ν1 πρόβλημα για τις επιχειρήσεις

Ξεκαθάρισε ότι υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τις επιχειρήσεις αποτελεί η αδυναμία εύρεσης εργατικού δυναμικού, γεγονός που μεταξύ άλλων οφείλεται στην ελλιπή σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. «Η ΔΥΠΑ κινείται γρήγορα, νομίζω ότι σιγά σιγά θα υπάρξει αλλαγή», είπε, τονίζοντας ότι οι εταιρείες δεν βρίσκουν «ούτε καταρτισμένο ούτε ανειδίκευτο προσωπικό».
Ένα άλλο ζήτημα πάντως αποτελεί η αστυφιλία, αφού «οι νέοι δεν πηγαίνουν να ζήσουν πίσω στα μέρη από τα οποία ξεκίνησαν, είτε λόγω έλλειψης δουλειάς είτε λόγω συνθηκών».
Τέλος, η πρόεδρος του ΣΒΕ υπογράμμισε ότι ο Σύνδεσμος στηρίζει τον κυβερνητικό στόχο για αύξηση του ποσοστού των εξαγωγών επί του ΑΕΠ στο 60% ως το 2030, σημειώνοντας όμως ότι παρατηρούνται προβλήματα σε τομείς όπως η απονομή δικαιοσύνης.


ΠΗΓΗ: οt.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη