Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Φόβοι για νέο προσφυγικό κύμα στην Ε.Ε.: Υπ’ ατμόν 532.000 πρόσφυγες στην Πόλη

Φόβους για ένα νέο μεταναστευτικό κύμα στην Ευρώπη δημιουργεί η σκλήρυνση της στάσης των τουρκικών αρχών με βασικό στόχο τους Σύρους πρόσφυγες, που υπολογίζονται σε 3,3 εκατομμύρια.

Αύριο Κυριακή εκπνέει η προθεσμία που έχουν δώσει οι αρχές της Κωνσταντινούπολης στους Σύρους που ζουν στην πόλη να την εγκαταλείψουν, αν έχουν πολιτογραφηθεί σε άλλες περιοχές της χώρας. Η κυβέρνηση Ερντογάν προσπάθησε να κατανείμει αναλογικά στα διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα τους πρόσφυγες που αναζητούσαν σωτηρία από τον εμφύλιο πόλεμο και τη φτώχεια, αλλά πολλοί από αυτούς κατευθύνθηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα προς αναζήτηση καλύτερων ευκαιριών. Μόνο στην Κωνσταντινούπολη ζουν 532.000 Σύροι πρόσφυγες.

Η αντιμεταναστευτική ρητορεία πολλών Τούρκων πολιτικών εντείνεται στην πορεία προς τις τοπικές εκλογές του προσεχούς Μαρτίου, οι οποίες έχουν έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου η αντιπολίτευση είχε σηκώσει τους τόνους, με το Κεμαλικό κόμμα CHP να δεσμεύεται ότι θα στείλει όλους τους μετανάστες πίσω στις πατρίδες τους.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε προ ημερών σε συνέντευξη Τύπου ότι η πολιτική της κυβέρνησής του στο ζήτημα των προσφύγων και του ασύλου θα μείνει αναλλοίωτη και άσκησε δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για δημαγωγία. Ωστόσο, στην προεκλογική περίοδο είχε υποσχεθεί ότι θα επιδιώξει τον επαναπατρισμό ενός εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων, σε συνεννόηση με τη Δαμασκό. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, πολλοί Σύροι που ζουν στην Τουρκία σκέφτονται είτε να μεταναστεύσουν σε ευρωπαϊκές χώρες είτε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, καθώς πιέζονται από το κύμα ακρίβειας, αλλά κυρίως από τις εντεινόμενες αντιμεταναστευτικές ή και ανοιχτά ρατσιστικές διαθέσεις, που φτάνουν σε πράξεις βίας, από μερίδα του κοινωνικού σώματος.

«Μας κατηγορούν και μας αντιμετωπίζουν ως αποδιοπομπαίους τράγους για την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Εχει καταντήσει αδύνατη η επιβίωσή μας σε αυτή τη χώρα», δήλωσε στο πρακτορείο 32χρονος Σύρος, προσθέτοντας ότι κάνει οικονομίες για να μεταναστεύσει στο Βέλγιο.

Στη Λευκωσία, ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου κάλεσε την Ε.Ε. να επανεκτιμήσει τις ασφαλείς περιοχές της Συρίας, στις οποίες θα επιτρέπεται εφεξής ο επαναπατρισμός προσφύγων. Σήμερα η Ενωση αναγνωρίζει μόνο μία ασφαλή περιοχή, εκείνη της Ταρτούς, ενώ άλλες τέσσερις (Δαμασκός, Λατάκεια, Χομς και Κουνέιτρα) χαρακτηρίζονται περιοχές με «χαμηλού επιπέδου βία».

Αιτήσεις στην Κύπρο

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, τον περασμένο Ιούνιο η Κύπρος ήταν η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό αιτούντων άσυλο σε σχέση με τον πληθυσμό της. Το 6% του κυπριακού πληθυσμού αντιστοιχεί σε μετανάστες. Συνολικά η Ε.Ε. έλαβε τον ίδιο μήνα 83.000 αιτήσεις ασύλου, αριθμός αυξημένος κατά 25% σε σύγκριση με πέρυσι. Η μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων άσυλο ήταν οι Σύροι. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοσέπ Μπορέλ προειδοποίησε ότι «η μετανάστευση αντιπροσωπεύει μείζονα διχαστικό παράγοντα στους κόλπους της Ενωσης», ο οποίος θα μπορούσε να αναδειχθεί σε «διαλυτική δύναμη» αν δεν υπάρξει κοινή μεταναστευτική πολιτική. «Το παράδοξο είναι ότι η Ευρώπη χρειάζεται τους μετανάστες λόγω της δημογραφικής της γήρανσης. Από τη σκοπιά της εργασίας δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς μετανάστες», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ευρωπαϊκές ατασθαλίες

EUOBSERVER

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτρέπει κονδύλια που προορίζονταν για την καταπολέμηση της φτώχειας σε γειτονικές χώρες και τα κατευθύνει σε αντιμεταναστευτικές πρακτικές, που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα. Τη βαριά αυτή κατηγορία εκτόξευσε η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με την έρευνα, έξι από τα 16 ευρωπαϊκά προγράμματα γύρω από τη μετανάστευση που χρηματοδοτεί η Ε.Ε. σε Τυνησία, Λιβύη και Νίγηρα, συνολικού ύψους 667 εκατ. ευρώ, παραβιάζουν τους κανόνες που έχει θεσπίσει ο ΟΟΣΑ. Ο διεθνής οργανισμός αξιώνει τουλάχιστον το 93% των προγραμμάτων βοήθειας να κατευθύνεται στην ανάπτυξη της οικονομίας, των υποδομών και του κοινωνικού κράτους και τονίζει ότι δεν θα πρέπει να ενισχύεται οποιαδήποτε δράση που παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα ή επιβάλλει τη διά της βίας εκτόπιση μεταναστών. Ωστόσο, πάντα σύμφωνα με την Oxfam, το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στις τρεις αφρικανικές χώρες διοχετεύεται στην αντιμετώπιση της μετανάστευσης, παρά τις καταγγελίες για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι δυνάμεις ασφαλείας των εν λόγω χωρών. Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε τις κατηγορίες περί εκτροπής κονδυλίων.

Πηγή: kathimerini.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email