Τεράστιο είναι το κόστος για την περιοχή που επλήγη από την κακοκαιρία Ντάνιελ, σύμφωνα με τον Σταύρο Κελέτση, υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποτιμηθείμε ακρίβεια ακόμη, καθώς, όπως είπε, η εικόνα δεν είναι πλήρης, με την έννοια ότι ακόμη υπάρχουν εκτάσεις οι οποίες είναι καλυμμένες από νερό.
Όσο αφορά στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, δηλαδή από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι προκαταβολές, θα δοθούν μέσα στον Οκτώβριο, ανέφερε ο κ. Κελέτσης.
«Οι αποζημιώσεις είναι σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι το δικό μας, το κομμάτι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το άλλο είναι της κρατικής αρωγής. Εκεί είναι μια άλλη διαδικασία. Σε ό, τι αφορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, εμείς για να διευκολύνουμε και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, είπαμε ότι ο ΕΛΓΑ δεν θα κάνει επιτόπιους ελέγχους στα νεκρά ζώα, δεν θα πάμε δηλαδή να μετρήσουμε τα νεκρά ζώα, διότι αυτό θα επιβράδυνε τη διαδικασία και θα εγκυμονούσε και κάποιους κινδύνους υγειονομικής μορφής. Είπαμε λοιπόν ότι θα στηριχτούμε στα στοιχεία τα οποία έχουμε στα μητρώα τα οποία έχουμε, εδώ στις κτηνιατρικές μας υπηρεσίες, που θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις των αγροτών και αργότερα με τα άλλα στοιχεία του ΕΛΓΑ» ανέφερε ο Υφυπουργός, σημειώνοντας πως με βάση αυτές τις δηλώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι προκαταβολές για τις αποζημιώσεις.
Επιπλέον, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Κελέτσης, οι χειμερινές καλλιέργειες σε μέρος των πληγεισών περιοχών, θα γίνουν κανονικά, όπως τον διαβεβαίωσαν Καθηγητές Γεωπονίας.
«Προχθές το Πανεπιστήμιο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο έκανε μία παρουσίαση ενός πλαισίου δράσης για τη στήριξη της Θεσσαλίας, στο οποίο παραβρέθηκα εκ μέρους του Υπουργείου μας. Εκεί συμμετείχαν επιστήμονες από όλους τους τομείς του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Σας λέω λοιπόν ότι οι γεωπόνοι καθηγητές μας διαβεβαίωσαν ότι οι χειμερινές καλλιέργειες στα χωράφια τα οποία έχουν ήδη αποκαλυφθεί, θα γίνουν κανονικά. Οι χειμερινές καλλιέργειες θα μπουν κανονικά και οι ανοιξιάτικες, αυτό μου το είπαν, το ανακοίνωσαν, υπάρχουν πρακτικά στην ημερίδα που έγινε. (…) Δεν είμαστε τουλάχιστον σε αυτό το σημείο το καταστροφικό, το οποίο περιγράφεται από ορισμένους. Εκεί που υπάρχουν οι επιφυλάξεις και ο προβληματισμός των επιστημόνων είναι στον εξοπλισμό που διαθέτουν οι αγρότες, διότι χάσανε μεγάλο μέρος του εξοπλισμού τους, των μηχανημάτων τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κελέτσης.
Το ζήτημα, σημείωσε, είναι το πώς θα μπορέσουν να οργανωθούν έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εργασίας τους. «Το στοίχημα λοιπόν, το μεγάλο, το δικό μας είναι να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και γι’ αυτό κινηθήκαμε πιο ευέλικτα απ’ ό,τι άλλες φορές» τόνισε, ενώ ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις αποζημιώνονται από την κρατική αρωγή και οι πλημμυροπαθείς, έχουν λάβει ήδη ποσά έναντι προκειμένου να μπορέσουν να κινηθούν.
Σχετικά με το αν αναμένονται νέες ανατιμήσεις σε οπωροκηπευτικά λόγω της καταστροφής που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Ντάνιελ, ο κ. Κελέτσης, διαβεβαίωσε ότι σε σχέση με τη Θεσσαλία δεν θα αλλάξει τίποτα.
«Το λέω κατηγορηματικά γιατί στη Θεσσαλία παράγεται βαμβάκι, παράγεται αραβόσιτος, καπνός και βιομηχανική ντομάτα. Άρα λοιπόν τα οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία είναι πολύ μικρή μειοψηφία, είναι γύρω στο 7%. Και από αυτό το ποσοστό ένα ελάχιστο, έχει πληγεί από τις πλημμύρες. Άρα η επίκληση ως λόγου ανατιμήσεων αυτών των προϊόντων, των οπωροκηπευτικών, από κάποιους, στις καταστροφές στη Θεσσαλία, είναι τελείως αβάσιμη. Είναι μία δικαιολογία κερδοσκοπίας» υπογράμμισε.
Επιπλέον, επισήμανε πως το Υπουργείο Ανάπτυξης που είναι αρμόδιο για τους ελέγχους στην αγορά, εξήγγειλε ένταση των ελέγχων και άλλα μέτρα προκειμένου ακριβώς να ελεγχθεί όλη αυτή η κατάσταση.
Αναφορικά με περιπτώσεις πολιτών που ενδεχομένως έχουν λάβει αποζημιώσεις, χωρίς να έχουν υποστεί ζημιές οι περιουσίες τους, ο κ. Κελέτσης ανέφερε τα εξής. «Επικοινώνησα με τον κ. Τριαντόπουλο, έχει και αυτός εικόνα. Οι αποζημιώσεις βασίστηκαν, σε ορισμένα χωριά της Θεσσαλίας, στις εκθέσεις που έκανε η Πυροσβεστική Υπηρεσία ότι όλο το χωριό είναι πλημμυρισμένο. Εφόσον όλο το χωριό είναι πλημμυρισμένο, σε όλους τους κατοίκους, τους μόνιμους του χωριού μπήκανε αποζημιώσεις. Εκεί λοιπόν μας είπαν ότι υπάρχουν περιπτώσεις, κάποιος που δεν κατοικούσε εκεί ή κάποιος ο οποίος δεν πλημμύρισε τελικώς, αυτά όλα να ξέρετε ότι θα διορθωθούν, θα αναζητηθούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, διότι ο στόχος εδώ είναι να αποζημιωθούν οι άνθρωποι που έχουν πραγματική ανάγκη».
Σχετικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για καθυστέρηση στην περισυλλογή των νεκρών ζώων, ο κ Κελέτσης παραδέχθηκε πως υπάρχει, αλλά εξήγησε πως οφείλεται σε πραγματικούς αντικειμενικούς λόγους, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τη μη αποκάλυψη των νεκρών ζώων διότι υπάρχουν ακόμη νερά τα οποία σκεπάζουν τις εγκαταστάσεις, τα μαντριά.
«Είναι αδύνατη η πρόσβαση ώστε να ενεργήσουν να εργαστούν τα συνεργεία που μαζεύουν τα νεκρά ζώα για να τα πάνε στην καύση» είπε ο κ. Κελέτσης, ενώ εν μέσω των τεράστιων δυσκολιών που υπάρχουν ως αποτέλεσμα του Ντάνιελ, την ίδια ώρα, τόνισε γίνεται μια τεράστια προσπάθεια από τον κρατικό μηχανισμό εξαιτίας της νέας κακοκαιρίας που έχει ήδη επισκεφθεί την χώρα. «Βρισκόμαστε σε επιφυλακή για το νέο κύμα κακοκαιρίας, ο κρατικός μηχανισμός, η κρατική αρωγή, το υπουργείο και όλα τα υπουργεία που συνεργάζονται της κλιματικής αλλαγής και όλα τα υπόλοιπα είναι πανέτοιμα προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανές νέες καταστάσεις» υπογράμμισε καταλήγοντας ο Υφυπουργός.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ