Το τελικό σχήμα χρηματοδότησης και τις εισφορές ιδίων κεφαλαίων από τους μετόχους, τη στρατηγική θέση, αλλά και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης «φωτίζουν» τα οικονομικά αποτελέσματα της «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» για τη δεύτερη εταιρική χρήση της, αυτή του 2022.
Με βάση τη συμφωνία στήριξης των μετόχων, η συμβολή τους υπολογίζεται σε 201,1 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο δύναται να είναι και υψηλότερο υπό ειδικές προϋποθέσεις.
Στις 14 Ιουνίου 2023 η Γ.Σ. ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 31,86 εκατ. ευρώ με σκοπό τη συμμετοχή των μετόχων στη χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου.
Την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την Εθνική Τράπεζα και το Δ.Σ. της εταιρείας αποφάσισε την έκδοση κοινού εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου ύψους έως 436,1 εκατ. ευρώ, που θα καλυφθεί από την τράπεζα, την έκδοση μη εξασφαλισμένου κοινού ομολογιακού δανείου που θα καλυφθεί από τους μετόχους, τη σύναψη συμβάσεων αγοραπωλησίας ενέργειας μεταξύ της εταιρείας με τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς και τη σύναψη των λοιπών απαιτούμενων συμβάσεων για τη χρηματοδότηση του έργου.
Στη συνέχεια, στις 3 Ιουλίου υπεγράφη η σύβαση για την έκδοση υποτελούς μη εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου ύψους 157,27 εκατ. ευρώ και λήξης την 30/6/2042 με ομολογιούχους τους μετόχους ΔΕΗ, Damco και ΔΕΠΑ Εμπορίας ως εισφορά ιδίων κεφαλαίων. Εξ αυτών ποσό 74,4 εκατ. ευρώ είχε ήδη καταβληθεί από τον Φεβρουάριο του 2023.
Ειδικότερα, με την υπογραφή του δανείου μετόχων εκδόθηκαν οι πρώτες ομολογίες ποσού 74,34 εκατ. ευρώ που καλύφθηκαν pro rata από τους μετόχους με ποσό που είχαν ήδη εισφέρει στην εταιρεία έναντι αυτής της αναμενόμενης κάλυψης.
Έτσι, οι μέτοχοι έχουν εισφέρει άμεσα μέχρι τώρα κατά τον λόγο της συμμετοχής τους στο κεφάλαιο το ποσό των 106 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 31,8 εκατ. ευρώ κεφαλαιοποιήθηκε (μέσω της ΑΜΚ) και ποσό 74,4 εκατ. ευρώ συμψηφίστηκε με την κάλυψη ομολογιακού δανείου της εταιρείας
Στις αρχές Ιουλίου του 2023 έγινε και η πρώτη άντληση ποσού ύψους 51,4 εκατ. ευρώ από το δάνειο της Εθνικής Τράπεζας.
Η θέση, η τεχνολογία και το χρονοδιάγραμμα
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις, η νέα μονάδα «θα είναι τελευταίας τεχνολογίας και αναμένεται να είναι η πιο αποδοτική θερμική μονάδα της χώρας με εκτιμώμενο συντελεστή απόδοσης κοντά στο 63%».
Όπως τονίζεται «η εταιρεία βρίσκεται εντός των στόχων που έχει θέσει για την κατασκευή της νέας μονάδας. Τόσο οι μέτοχοι όσο και η Εθνική Τράπεζα η οποία έχει αναλάβει να καλύψει ομολογιακό δάνειο για τις ανάγκες κατασκευής (υπό μορφή project finance) έχουν δεσμευτεί για τη χρηματοδότηση του έργου η οποία θα γίνει με συνδυασμό ιδίων κεφαλαίων/δανεισμού».
Επισημαίνεται ακόμη ότι η κατασκευή αναμένεται να έχει ξεκινήσει έως τον Σεπτέμβριο του 2023 και να έχει ολοκληρωθεί εντός του τέταρτου τριμήνου του 2025. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι ο χρόνος ολοκλήρωσης των συνοδών έργων (συνδέσεων με ΕΣΦΑ και ΕΣΜΗΕ) δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από τους χειρισμούς της εταιρείας δεδομένου ότι υπάρχουν προθεσμίες και προαπαιτούμενα που τίθενται από το κανονιστικό πλαίσιο. «Παρόλα αυτά η εταιρεία ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν ταχύτερα στις απαιτήσεις και σε μεγάλο ποσοστό επιτυγχάνει να ολοκληρώσει τις αναγκαίες από πλευράς της ενέργειες έγκαιρα», όπως αναφέρεται. Στο πλαίσιο αυτό έχει ολοκληρώσει την υποβολή των απαραίτητων αιτήσεων για τις συμβάσεις σύνδεσης με το ΕΣΦΑ και το ΕΣΜΗΕ αναμένοντας τις απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς ΔΕΣΦΑ και ΑΔΜΗΕ αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η νέα μονάδα στην Αλεξανδρούπολη θα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. «Πρόκειται για μια μονάδα που θα συνδέεται απευθείας με το FSRU Αλεξανδρούπολης και θα βρίσκεται μια αναπνοή από τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό IGB ενώ παράλληλα θα μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις γειτονικές χώρες» όπως αναφέρεται.
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο και ο Υποσταθμός 400 kv αναπτύσσονται σε έκταση συνολικής επιφάνειας 181.181 τ.μ. στη ΒΙ.ΠΕ. Αλεξανδρούπολης, κόμβο των πηγών και διαδρόμων φυσικού αερίου.
Παράλληλα, δεδομένων των γεωπολιτικών συγκρούσεων και αναταράξεων η διοίκηση της «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» δηλώνει ότι παρακολουθεί συνεχώς τις σχετικές εξελίξεις και αξιολογεί τυχόν πιθανές επιπτώσεις στη λειτουργία, την οικονομική θέση και τα αποτελέσματα της εταιρείας «ευρισκόμενη σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης» για τη λήψη κατάλληλων προκλητικών μέτρων διαφύλαξης της ρευστότητας και των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της.
Κεντρικό ρόλο στο όλο εγχείρημα διαδραματίζει φυσικά η ΔΕΗ, ως μέτοχος πλειοψηφίας στην εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη νέα μετοχική σύνθεση η ΔΕΗ Α.Ε. κατέχει ποσοστό 51%, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ποσοστό 29% και η Damco Energy του Ομίλου Κοπελούζου ποσοστό 20%.
Ο νέος ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός, ονομαστικής ισχύος 840 MW και καθαρής αποδιδόμενης ισχύος 820 MW, θα διαθέτει τεχνικό εξοπλισμό της General Electric και θα συνδεθεί στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης του ΑΔΜΗΕ στη Νέα Σάντα, όπου καταλήγει και η δεύτερη γραμμή διασύνδεσης με τη Βουλγαρία (Νέα Σάντα- Maritsa East).
Ακόμη, σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά, ο εξοπλισμός που εγκαθίσταται έχει δυνατότητα για καύση υδρογόνου σε μείγμα έως και 50% κατ’ όγκο.
Πηγή: newmoney.gr