Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι από το ναυπηγείο Seatrium της Σιγκαπούρης, το δεξαμενόπλοιο της GasLog καταφθάνει στην Αλεξανδρούπολη μετασκευασμένο σε πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου FSRU και με το όνομα «Αλεξανδρούπολις» προς τιμήν της πόλης και των κατοίκων της, που θα το φιλοξενήσει μόνιμα πια στο Θρακικό πέλαγος.
Η άφιξη του FSRU στο μόνιμο αγκυροβόλιο του σηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός εμβληματικού για τη χώρα και την ευρύτερη περιοχή έργου, που μετά τη διεξαγωγή όλων των δοκιμών αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.
Το «Αλεξανδρούπολις» απέπλευσε στις 26 Νοεμβρίου από το Seatrium, το ναυπηγείο Keppel της Σιγκαπούρης, όπου έχουν γίνει οι περισσότερες μετασκευές πλοίων LNG σε FSRU, και μέσω του Σουέζ θα φθάσει στην Αλεξανδρούπολη την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου για να αγκυροβολήσει σε διάστημα 5-6 ημερών στη μόνιμη θέση του 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα και σε απόσταση 10 χλμ. από την απέναντι ακτή, τηρώντας τους αυστηρούς κανονισμούς ασφαλείας της οδηγίας Seveso που διαπνέει τέτοια έργα.
Ο τερματικός σταθμός LNG «Aλεξανδρούπολις» αποτελείται από μια μεγάλη πλωτή βιομηχανική μονάδα αποθηκευτικής δυναμικότητας 153.500 κ.μ. και τρεις μονάδες αεριοποίησης, που θα λειτουργούν είτε με κύκλωμα θαλασσινού νερού είτε με καύση φυσικού αερίου, με μέγιστη ημερήσια δυναμικότητα αεριοποίησης περίπου 22,5 εκατ. κ.μ. και μέγιστη ετήσια δυναμικότητα 5,5 δισ. κ.μ. αερίου.
Η εμπορική της λειτουργία αναμένεται να αρχίσει το διάστημα μεταξύ 20 Φεβρουαρίου και 15 Μαρτίου. Ο τερματικός σταθμός «Αλεξανδρούπολις» θα συνδέεται με το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου με έναν αγωγό μήκους 28 χλμ., κατά το μεγαλύτερο μέρος του υποθαλάσσιος 24 χλμ. Το κόστος της συνολικής επένδυσης εκτιμάται ότι θα πλησιάσει το μισό δισ. και χρηματοδοτείται περίπου σε ποσοστό 50% από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.
Για την Αλεξανδρούπολη, όπως τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade Κωνσταντίνος Σιφναίος, είναι «ένα έργο-σταθμός, που θα ενισχύσει την απασχόληση και την τοπική οικονομία με 120 νέες θέσεις εργασίας σε μόνιμη βάση, αλλά πάνω απ’ όλα θα επανακαθορίσει το στίγμα της πόλης στον παγκόσμιο χάρτη σαν ένα κρίσιμο κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ΝΑ Ευρώπης. Ταυτόχρονα, θα αποτελέσει ένα ακόμη σημαντικό πυλώνα εθνικής ασφαλείας για την ακριτική Θράκη, αφού εντάσσεται στη διεθνή και ευρωπαϊκή στρατηγική για διαφοροποίηση και ανεξαρτητοποίηση των πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας από τα ιστορικά μονοπώλια, αλλά και τους καινοφανείς συνοδοιπόρους τους».