Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Πρόστιμο για τις συναλλαγές άνω των 500€ με μετρητά (!)

Σε εφαρμογή βρίσκεται από τις 12 Δεκεμβρίου το 2023 ο νέος νόμος που επιβάλλει πρόστιμο σε όλες τις συναλλαγές άνω των 500€ που γίνονται με μετρητά. Το πρόστιμο είναι καθ’ όλα καταστροφικό και ισοδυναμεί με το διπλάσιο ποσό που καταβλήθηκε σε πληρωμή με μετρητά άνω του εν λόγω ποσού. Με λίγα λόγια αν επιχειρήσεις ή επαγγελματίες δεχθούν από πελάτη 1.000 € μετρητά, θα πληρώνουν πρόστιμο 2.000 €.

Να θυμίσουμε πως μέχρι και πρότινος το πρόστιμο ανερχόταν στα 100€ ανεξαρτήτως ποσού οπότε άφηνε ανοιχτό το «παράθυρο» για «μαύρες συναλλαγές» και φοροδιαφυγή. Το μέτρο αυτό, λοιπόν, έρχεται σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πατάξει την φοροδιαφυγή φιλτράροντας ουσιαστικά τις αγορές 500€ και άνω μέσω των τραπεζών.

Από την άλλη πλευρά όλοι οι επαγγελματίες γνωρίζουν πως οι τράπεζες, κρατούν και αυτές ένα ποσό που αυξάνεται ανάλογα με το ποσό πληρωμής, οπότε πολλοί μιλούν για ένα ακόμη μεγάλο μπόνους της κυβέρνησης στα τραπεζικά ιδρύματα.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος οι πληρωμές με κάρτες στην Ελλάδα το 2015, ειδικά μετά τα capital control και μετά την πανδημία του 2020 παρουσιάζουν αυξητική πρόοδο καθώς η μέση αξία ανά συναλλαγή με κάρτες, έχει πέσει αρκετά κάτω από τα 50 ευρώ  και πιο συγκεκριμένα στα 46 € στο α΄εξάμηνο του 2023, από 48 € το β΄ εξάμηνο του 2022 και πάνω από 50€ το 2021.

Την ίδια στιγμή έχει προγραμματιστεί από την νέα χρονιά η τοποθέτηση μηχανημάτων POS παντού, τα οποία μάλιστα θα είναι διασυνδεδεμένα τόσο με την ταμειακή της επιχείρησης όσο και με την ΑΑΔΕ καταγράφοντας όλες τις λεπτομέρειες της συναλλαγής. Η εν λόγω υπουργική απόφαση που αναμένεται σύντομα, ουσιαστικά επηρεάζει όλη την λιανική αγορά ακόμη και επιχειρήσεις όπως ταξί, κινηματογράφοι, λαϊκές αγορές, περίπτερα ακόμη και τα πάρκινγκ.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email