Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Οι νέες γέφυρες στην οικονομία Ελλάδας – Τουρκίας: Οι στόχοι για τον τουρισμό και τα σημαντικά βήματα στην ενέργεια

Η πιο σημαντική πτυχή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αθήνα, πέρα από τον άνεμο αισιοδοξίας εμφύσησε στις δύο χώρες σε πολιτικό επίπεδο, ήταν οι οικονομικές συμφωνίες που υπογράφηκαν. Συνοψίζοντας την οικονομική διάσταση της «θετικής ατζέντας» στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις αυτή περιλαμβάνει:

  • Κατασκευή δεύτερης συνοριακής γέφυρας πάνω από τον ποταμό Έβρο
  • Νέα βήματα στο εμπόριο 
  • Νέα βήματα στον τουρισμό
  • Μνημόνιο συνεργασίας επενδυτικών οργανισμών
  • Μνημόνιο Κατανόησης στην Ενέργεια

Δεύτερη γέφυρα ειρήνης με την Ελλάδα

Υπογράφηκε συμφωνία για την κατασκευή μιας δεύτερης συνοριακής γέφυρας στον ποταμό Έβρο. Η ελληνική και η τουρκική πλευρά της γέφυρας θα δημοπρατηθούν ξεχωριστά και θα συσταθεί κοινή ομάδα εποπτείας που θα επιβλέπει τόσο την ανάδοχο εταιρεία της ελληνικής πλευράς όσο και της τουρκικής πλευράς κατά τη διάρκεια της κατασκευής. Η υφιστάμενη γέφυρα Υψάλων-Κήπων κατασκευάστηκε το 1958. Η κατασκευή της νέας συνοριακής γέφυρας έχει αποκτήσει εκτός του οικονομικού και συμβολικό χαρακτήρα, για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Εμπόριο: Αυξήθηκε ο στόχος στα 10 δισ. δολάρια

Τα τελευταία 10 χρόνια, ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας ακολουθεί μια κυμαινόμενη πορεία.

Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών, ο οποίος το 2012 προσέγγισε τα 5 δισ. δολάρια, το 2014 ξεπέρασε τα 6 δισ. δολάρια, ενώ το 2021 υποχώρησε στα 5,3 δισ. δολάρια.

Μεταξύ των τομέων με τις υψηλότερες εξαγωγές από Τουρκία προς Ελλάδα ξεχωρίζουν κλάδοι όπως τα χημικά προϊόντα, ο χάλυβας, ο ηλεκτρισμός και τα ηλεκτρονικά είδη, τα αυτοκίνητα και η κλωστοϋφαντουργία.

Η Ελλάδα την περίοδο 2002-2021 προέβη σε άμεσες επενδύσεις ύψους 7 δις. δολαρίων στην Τουρκία, δηλ. το 3,9% των διεθνών επενδύσεων στην Τουρκία.

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν την προσδοκία το εμπόριο να φτάσει στα 10 δις. δολάρια

Υπογραφή μνημονίου κατανόησης επενδυτικών οργανισμών

Οι επενδυτικοί οργανισμοί της Τουρκίας και της Ελλάδας υπέγραψαν επίσης Μνημόνιο συνεργασίας την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Γραφείο Επενδύσεων της προεδρίας της Τουρκίας, οι δύο χώρες προβλέπουν επίσης αύξηση των αμοιβαίων επενδύσεων και της συνεργασίας των εταιρειών των δύο χωρών σε τρίτες χώρες.

Η Turk Eximbank υπέγραψε Μνημόνιο κατανόησης για γενική συνεργασία με την Export Credit Greece. Το εν λόγω Μνημόνιο προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών καθώς και την αξιολόγηση ευκαιριών για την παροχή υποστήριξης μέσω συγχρηματοδότησης, ασφάλισης, εγγύησης και αντασφάλισης για συναλλαγές που θα αναλάβουν οι εταιρείες των δύο χωρών σε τρίτες χώρες.

Τονίστηκε ότι το εν λόγω Μνημόνιο, το οποίο διαμορφώνει ένα γενικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών, είναι σημαντικό όσον αφορά τη διαμόρφωση της βάσης συγκεκριμένης συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών στο μέλλον. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, θα αναπτυχθεί συνεργασία σε αμοιβαίες επενδύσεις προς όφελος και των δύο μερών. Θα ανταλλάσσονται πληροφορίες σχετικά με τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση επενδυτικών δράσεων από εμπορικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων όπως οι κοινοπραξίες και η αμοιβαία συμμετοχή σε επενδυτικά σχέδια. Επιπλέον, οι επενδυτές των δύο χωρών θα ενημερώνονται αμφίδρομα για εκθέσεις και επιχειρηματικές συναντήσεις που αφορούν στην οικονομική ανάπτυξη.

«Ο αριθμός τουριστών πρέπει να αυξηθεί στο 1 εκατομμύριο»

Ένας άλλος τομέας με μελλοντική προοπτική συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι ο τουρισμός. Η απόφαση της Ελλάδας να δώσει μια εβδομάδα βίζα στους Τούρκους πολίτες που πηγαίνουν σε 10 νησιά. θα δώσει δυναμισμό στον τουρισμό, είπε ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, σημειώνοντας ότι υπάρχουν περίπου 600 χιλιάδες αφίξεις και αναχωρήσεις τουριστών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. «Έρχονται από ξηρά, εμείς πάμε από θάλασσα. Αυτός ο αριθμός πρέπει να αυξηθεί στο 1 εκατομμύριο. «Όταν οι σχέσεις ήταν καλές πριν από την πανδημία, είδαμε αριθμούς ενός εκατομμυρίου».

Επίσης, αν και ακόμη είναι σε επίπεδο συζήτησης οι υπουργοί Τουρισμού Ελλάδας-Τουρκίας προσπαθούν να προωθήσουν κοινά προγράμματα-‘πακέτα’ για τουρίστες τόσο από την Ευρώπη όσο και από άλλες χώρες. Θα μπορούν να φιλοξενηθούν και στις δύο χώρες, επισκεπτόμενοι λίγες μέρες την Ελλάδα και λίγες ημέρες την Τουρκία.

Μνημόνιο κατανόησης στην Ενέργεια

Στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας υπεγράφη επίσης σειρά συμφωνιών, που προσβλέπουν στην ανάπτυξη συνεργασίας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός και το εμπόριο.

Το Μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ του Ορχάν Καλντιρίμ, γενικού διευθυντή της Τουρκικής Εταιρείας Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (TEIAS), και των εκπροσώπων της Ελληνικής (ΑΔΜΗΕ), Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, για τη σύνδεση της γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας Μπαμπαεσκί – Νέας Σάντας, έχει στόχο τη βελτίωση της ηλεκτρικής σύνδεσης των δύο χωρών.

Πηγή: ethnos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη