Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Και όμως ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ και χρειάζεται προσοχή – Στην 4η ΥΠΕ νοσηλεύονται 179 περιστατικά

Ο παγκόσμιος οργανισμός μπορεί να ήρε το ύψιστο επίπεδο συναγερμού για τον κορονοϊό εντούτοις η απόφαση αυτή σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμεί με παύση πυρών από τον SARS-CoV-2. Την επίμονη κυκλοφορία του πανδημικού ιού… χαρτογραφεί άλλωστε και η τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αποτυπώνοντας τη μεγαλύτερη εικόνα. Όπως προκύπτει από τα συγκεκριμένα στοιχεία, στην Ελλάδα διαπιστώνεται αυξητική τάση στις νέες μολύνσεις, αποτελώντας μάλιστα εξαίρεση στον ευρωπαϊκό κανόνα.

Αναλυτικότερα, στη χώρα μας καταγράφονται 151,9 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, με τη Γαλλία  και το Λουξεμβούργο να ακολουθούν. Αξίζει δε να σημειωθεί πως, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνάει τα 51,8 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι όμως, πως ο κορονοϊός προσβάλλει σε σημαντικό βαθμό ηλικιωμένους ανθρώπους – δηλαδή άνω των 65 ετών. Μάλιστα, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στη Γηραιά Ήπειρό στις μολύνσεις στη συγκεκριμένη, ευάλωτη ομάδα, που αποτελεί πλέον τον βασικό στόχο της επιστημονικής κοινότητας ανά τον κόσμο.

Όπως άλλωστε διευκρινίζει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, «επί του πρακτέου ο ΠΟΥ δεν κήρυξε το τέλος της πανδημίας, αλλά ανέφερε τη μετάβαση σε νέα φάση διαχείρισής της. Στο ίδιο κείμενο που εξέδωσε ο Οργανισμός καθιστά σαφές πως ο ιός όχι μόνο δεν εξαφανίστηκε, αλλά θα «παραμείνει σε κυκλοφορία επί μακρόν», με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παρ’ όλα αυτά, τα μειωμένα ποσοστά θανάτων και νοσηλειών, σε σχέση με το παρελθόν, και το υψηλό επίπεδο πληθυσμιακής ανοσίας έναντι του ιού έδωσαν το «πράσινο φως» για την επίσημη επιστροφή στην κανονικότητα.

Το κύμα κορονοϊού τις τελευταίες ημέρες αυξάνει με τα νοσοκομεία να γεμίζουν ασθενείς που έχουν Covid-19. Πρόκειται κυρίως για απλές νοσηλείες, χωρίς να είναι μεγάλος ο αριθμός των διασωληνωμένων, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ειδικά από τη στιγμή που αυξάνεται και η κυκλοφορία των ιών της εποχικής γρίπης, καθώς και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων του χειμώνα.

Συγκεκριμένα η 4η Υγειονομική Περιφέρεια στην ανήκει η περιφέρεια ΑΜΘ, νοσηλεύονται 179 περιστατικά .

Αναλυτικά:

1η Υπε (Αττικής): 354 νοσηλευόμενοι ασθενείς

2η Υπε (Πειραιώς και νησιών του Αιγαίου): 192 ασθενείς

3η Υπε (Μακεδονίας): 158 ασθενείς

4η Υπε (Μακεδονίας και Θράκης): 179 ασθενείς

5η Υπε (Θεσσαλίας): 99 ασθενείς

6η Υπε (Δυτικής Ελλάδας και Ιόνιων Νησιών): 148 ασθενείς

7η Υπε (Κρήτης): 40 ασθενείς

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη