Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Ευρ. Στυλιανίδης: Το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη να αντιμετωπίζεται ως εσωτερικό

Η Επιτροπή συγκλήθηκε μετά από αίτημα του υπουργού Εξωτερικών προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της για τα αποτελέσματα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας και την επίσκεψη Ερντογάν 

Η Ελλάδα έχει φροντίσει ώστε οι Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες της, όποια εθνοτική καταγωγή και αν νιώθουν ότι έχουν, «να νιώθουν ισότιμοι Έλληνες Ευρωπαίοι πολίτες και να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα»

Να αντιμετωπίζεται το ζήτημα της μειονότητας της Θράκης ως εσωτερικό θέμα της χώρας, εισηγήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Η Επιτροπή συγκλήθηκε μετά από αίτημα του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της για τα αποτελέσματα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας και την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη ο κος Στυλιανίδης έκανε γνωστό πως εκπροσωπώντας τη ΝΔ ως εισηγητής «έθεσα όλα τα ερωτήματα που μας απασχολούν. Πήρα διαβεβαιώσεις.

Ετέθη το ζήτημα από πλευράς μου για το μειονοτικό, ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα εσωτερικό ζήτημα, γιατί από την ώρα που η Ελλάδα αποφάσισε να ακολουθεί την πολιτική θετικής διάκρισης στηρίζοντας συνολικά τα δικαιώματα της μειονότητας, βεβαίως η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να παρακολουθεί τη σωστή εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης, πρωτίστως όμως έχει την υποχρέωση να την εφαρμόζει και η ίδια, κάτι που δεν έπραξε ούτε σε σχέση με την ελληνική μειονότητα εκεί ούτε βεβαίως σε σχέση με την αυτονομία της Ίμβρου».

Παρόλα αυτά η Ελλάδα, όπως επεσήμανε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, δεν ακολουθεί «αυτόν τον κατήφορο» και έχει φροντίσει ώστε οι Έλληνες μουσουλμάνοι πολίτες της, όποια εθνοτική καταγωγή και αν νιώθουν ότι έχουν, «να νιώθουν ισότιμοι Έλληνες Ευρωπαίοι πολίτες και να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα».

Ο υπουργός Εξωτερικών, όπως έκανε γνωστό ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, συμφώνησε με την τοποθέτησή του ότι το μειονοτικό αποτελεί εσωτερικό θέμα της χώρας και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται από την ελληνική κυβέρνηση.

«Εμβληματικός ο προϋπολογισμός»
Περαιτέρω ο βουλευτής Ροδόπης αναφέρθηκε στην πρόσφατη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού από τη Βουλή, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα εμβληματικό. Αυτό γιατί σύμφωνα με τον κο Στυλιανίδη, ο φετινός προϋπολογισμός σηματοδοτεί τρία στοιχεία τα οποία πάντοτε ήταν ζητούμενα.

Το πρώτο είναι η αύξηση των δαπανών για την άμυνα, «κάτι που υποστηρίχθηκε και από την αντιπολίτευση μετά από πολλά χρόνια και κατά κάποιο τρόπο επιβεβαιώνει την ανάγκη εθνικής ενότητας σε αυτές τις ώρες», είπε ο βουλευτής, εκτιμώντας πως η ενίσχυση της αποτρεπτικής μας δύναμης διευκολύνει πάρα πολύ τη διπλωματική φαρέτρα της Ελλάδας για να μπορεί να είναι ισχυρή στις διαπραγματεύσεις. «Αυτή είναι μία λογική που έχει επικρατήσει και νομίζω ότι έχει λειτουργήσει σε μεγάλο βαθμό. Δηλαδή το καλό κλίμα που ζήσαμε στην τελευταία επίσκεψη (σ.σ. του Ερντογάν στην Ελλάδα), είναι αποτέλεσμα της ενδυνάμωσης μας», τόνισε.

Προσλήψεις στην υγεία
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο του προϋπολογισμού που είναι σημαντικό για τον κο Στυλιανίδη, αποτελεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την ενίσχυση κατά περίπου 2 δις ευρώ του τομέα της υγείας. «Θα δικαιώσει και όλους αυτούς τους ανθρώπους που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό την προηγούμενη περίοδο για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα covid-19. Αυξάνεται το προσωπικό, έχουν εξαγγελθεί περίπου 10 χιλιάδες προσλήψεις, έχει εξαγγελθεί η κατά προτεραιότητα τακτοποίηση όλων αυτών που είχαν δουλέψει τότε με πρόσθετη μοριοδότηση και έχει εξαγγελθεί και η αύξηση των υπερωριών κατά 20%», ανέφερε σχετικά.

Η ενίσχυση της παιδείας και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Το τρίτο σημαντικό στοιχείο είναι οι αλλαγές στην παιδεία. Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει εκτός από την αύξηση του προϋπολογισμού και την ενίσχυση με πρόσθετο ποσό των δημοσίων πανεπιστημίων και την προετοιμασία του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς για την ανώτατη εκπαίδευση και τη δημιουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, κρατικών ή μη στην χώρα. «Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα, πριν την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος που θα έχει σαν στόχο την αλλαγή του άρθρου 16», επεσήμανε.

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Αναφερόμενος ειδικότερα στο Πανεπιστήμιο της Θράκης ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, επεσήμανε πως θωρακίζεται και μπαίνει στη λογική του τρίτου μεγαλύτερου Πανεπιστημίου πανελληνίως σε δύναμη.

Τί θα πει αυτό; «Καλύτερη ρευστότητα, περισσότεροι διδάσκοντες και φοιτητές και περισσότερες υποδομές. Δίνεις τη δυνατότητα στο δημόσιο πανεπιστήμιο να ξυπνήσει και να αξιοποιήσει με πληρότητα όλες τις δυνάμεις που διαθέτει για να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα όμως, μέσα στην ελληνική αγορά, θα επιτραπεί η λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων. Για παράδειγμα υπάρχει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς ή το Columbia που ενδιαφέρονται και μάλιστα ένα από αυτά θα έχει και τη στήριξη του Ιδρύματος Νιάρχου για να ανοίξει παραρτήματα στην Ελλάδα», σημείωσε.

Τα συγχαρητήρια στο νέο εκτελεστικό γραμματέα Παναγιώτη Χαλβατζή
Τέλος, σχολιάζοντας την απόφαση του νέου περιφερειάρχη ΑΜΘ Χριστόδουλου Τοψίδη να ορίσει ως εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας τον επί χρόνια στενό του συνεργάτη Παναγιώτη Χαλβατζή, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης χαρακτήρισε την απόφαση «έξυπνη κίνηση» από την πλευρά Τοψίδη και συνεχάρη τον πρώην συνεργάτη του.

Πηγή: xronos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email