Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Σε κινητοποιήσεις στην Κομοτηνή προχωρούν οι μελισσοκόμοι της περιφέρειας ΑΜΘ την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου

Ποδαρικό το επόμενο μήνα κάνουν με κινητοποιήσεις οι μελισσοκόμοι της περιφέρειας ΑΜΘ. Η κατάσταση τους έχει φτάσει στο απροχώρητο, όπως λένε και κανείς δεν τους ακούει. Υποστηρίζουν πως είναι μειωμένη φέτος η παραγωγή μελιού στην χώρα μας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και προσθέτουν, πως έχουμε και εισαγωγές μελιών σε χαμηλές τιμές. Έλεγχοι δεν γίνονται στην αγορά, ενώ η οικονομική κρίση αναγκάζει τους καταναλωτές να στραφούν στο φτηνό μέλι αγνώστου ποιότητας και ταυτότητας. Αυτό φέρνει «πίεση» προς τα κάτω στις τιμές παραγωγού και οι μελισσοκόμοι έχουν απώλεια εισοδήματος. 

Οι μελισσοκόμοι ζητούν στήριξη, ώστε να συνεχίσουν να παράγουν ελληνικό μέλι, καθώς το κόστος παραγωγής έχει ξεπεράσει την τιμή πώλησης του προϊόντος, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να το πουλήσουν. Ακόμα, διαμαρτύρονται ότι δεν έχει πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της η πολιτεία, όσον αφορά οικονομικά και οργανωτικά θέματα που απασχολούν τον μελισσοκομικό κλάδο, τις παράνομες ελληνοποιήσεις μελιού από άλλες χώρες, το μητρώο και τα σχέδια βελτίωσης .

Αποφάσισαν λοιπόν, να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου μετά από ομόφωνη απόφαση των μελισσοκομικών συλλόγων αποφασίστηκε κοινή διοργάνωση διαμαρτυρίας σε όλες τις έδρες των περιφερειών. Έτσι οι σύλλογοι της ΠΑΜΘ δίνουν ραντεβού έξω από το κτίριο της περιφέρειας στην Κομοτηνή στις 11.00 το πρωί.

Για την μελισσοκομία και τους μελισσοκόμους στην περιοχή του Έβρου μετά τις καταστροφές που υπέστησαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κεντρικού Έβρου Η ΚΥΨΕΛΗ, Πασχάλης Χριστοδούλου έχει μιλήσει αμέτρητες φορές, εκφράζοντας την αγανάκτηση και την οργή που νιώθουν οι μελισσοκόμοι του νομού, καθώς έμειναν αβοήθητοι και με το μέλλον τους αβέβαιο. Ο κύριος Χριστοδούλου καταγγέλλει, πως τέσσερις και πλέον μήνες από τη φωτιά καμιά στήριξη δεν υπήρξε για τους πληγέντες μελισσοκόμους, επισημαίνοντας, πως η αποζημίωση των 68ευρώ για τις καμένες κυψέλες ήταν η μοναδική, αυτονόητη αλλά και επιβεβλημένη από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Καμία συνάντηση με τους εκπροσώπους των μελισσοκόμων δεν έγινε, είτε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης είτε με την περιφέρεια.


Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη