Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Καιρός: Καταστροφές χθες στη Σαμοθράκη, χαλάζι στην Ξάνθη – Πού θα βρέξει σήμερα

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία που χτύπησε χθες κυρίως στα ανατολικά και δυτικά τμήματα της χώρας. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως τις 19:30 το απόγευμα της Τρίτης 13/02 σημειώθηκε στα Καμπόχωρα Χίου και ήταν ίσο με 54 mm.

Μεγάλη καταστροφή προκλήθηκε από την έντονη βροχόπτωση στο αγροτικό οδικό δίκτυο στη νότια και ανατολική πλευρά της Σαμοθράκης.

Υδροστρόβιλοι στη Λήμνο

Εντυπωσιακές εικόνες καταγράφηκαν ανοιχτά του κόλπου του χωριού Θάνος της Λήμνου. Τουλάχιστον πέντε υδροστρόβιλοι δημιουργήθηκαν και εκτονώθηκαν στην θάλασσα.

Το φαινόμενο του υδροστρόβιλου  εμφανίζεται τις μέρες με μεγάλη ζέστη και υγρασία και είναι η δίνη ανάμεσα σε ένα «καταιγιδοφόρο νέφος» και της επιφάνειας της θάλασσας. Κύριο αίτιο εμφάνισης του φαινομένου αυτού είναι η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ υδάτινων επιφανειών και ανώτερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων.

Άστατος ήταν ο καιρός το χθες μεσημέρι και στην Ξάνθη.

Ειδικότερα, μέσα στην πόλη σημειώθηκε έντονη νεροποντή, με τους δρόμους να θυμίζουν… ποτάμια, ενώ έπεσε και χαλάζι, σύμφωνα με το xanthinea.gr.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το τοπικό μέσο, πιο έντονα ήταν τα φαινόμενα στο κάμπο της Ξάνθης αλλά και σε περιοχές όπως η ΒΙΠΕ, προκαλώντας ακόμα και προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Ο καιρός σήμερα

Αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές σε τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης, του Αιγαίου, της Εύβοιας, της Ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου. Τοπικές καταιγίδες αναμένονται στο Αιγαίο. Πρόσκαιρες και τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται στα κεντρικά και βόρεια ορεινά αυτών των περιοχών πάνω από τα 1300 μέτρα περίπου. Σταδική εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται εώς τις βραδινές ώρες, ωστόσο στην Κρήτη τα φαινόμενα θα διατηρηθούν.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -3 έως 11 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -1 έως 14 βαθμούς Κελσίου, στην Ήπειρο από -3 έως 15 βαθμούς Κελσίου, στη Θεσσαλία από -2 έως 14 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -1 έως 15 βαθμούς Κελσίου, στα Επτάνησα από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου και στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη από 8 έως 16-17 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από βόρειες γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Βαθμιαία στη δυτική Μακεδονία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Πηγή: protothema.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη