Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ για το “σφραγισμένο” εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου στον Μαΐστρο του δήμου Αλεξανδρούπολης αλλάζει τα δεδομένα…

Ακόμη ένα επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στην υπόθεση που αφορά στο “σφραγισμένο” εκκλησάκι του Αγίου Παϊσιού στον Μαΐστρο του δήμου Αλεξανδρούπολης. Αυτήν την φορά το θέμα ήρθε προς συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ μετά από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη αγροτικής οικονομίας, περιβάλλοντος και ενέργειας του κυρίου Πατακάκη.

Λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί η συνεδρίαση και μέσα σε 2 μόλις λεπτά το σώμα αποφάσισε ομόφωνα θετικά για ένα θέμα που στο δήμο Αλεξανδρούπολης χρειάστηκαν πολλές ώρες συζήτησης με το δημοτικό συμβούλιο να έρχεται τους προηγούμενους μήνες πολλές φορές σε αντιπαράθεση και σε δύσκολη θέση, υπενθυμίζοντας πως τον προηγούμενο Οκτώβριο βρέθηκαν ενώπιων της δικαιοσύνης για να δώσουν εξηγήσεις δημοτικοί σύμβουλοι, οι οποίοι κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος. Το δημοτικό συμβούλιο τότε, είχε λάβει έγκληση από την πταισματοδίκη για να παρουσιαστεί στο ειρηνοδικείο της πόλης, καθώς σε βάρος τους, είχε ασκηθεί μήνυση από την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης.

Η λειτουργία του ναϊδίου και το γεγονός, ότι είχε μετατραπεί σε χώρο λατρείας τα προηγούμενα χρόνια το συγκεκριμένο σημείο, το οποίο και ανήκει σε ιδιώτες και όχι στην ευθύνη της Μητρόπολης, είχε προκαλέσει συζητήσεις και ποικίλες αντιδράσεις μετατρέποντας την διαδικασία αυτή σε μια αντιδικία ανάμεσα στην Μητρόπολη και στους ιδιώτες. Στην υπόθεση, όμως αυτή μπλέχτηκε και ο δήμος, καθώς το θέμα αυτό ήρθε προς συζήτηση και ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, δύο φορές με διαφορετική όμως μορφή και περιεχόμενο.

Στις 16 Απριλίου του 2023 το δημοτικό συμβούλιο απασχολήθηκε με το θέμα αυτό, προκειμένου να αποφασίσει, μετά από σχετική εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου, για τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου με την αιτιολογία της κοινής ωφέλειας. Τότε οι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν ομόφωνα, υπέρ της εισήγησης και πέρασε.

Λίγους μήνες μετά, το ζήτημα ξανά ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο, κατόπιν ένστασης των ιδιωτών για την αρχική τους απόφαση, με το σώμα στις 6 Σεπτεμβρίου του 2023 να αλλάζει την πρότερη απόφαση του και να κάνει αποδεκτή την ένσταση των ιδιωτών μετά και τις ανάλογες διευκρινίσεις που δόθηκαν από τον δικηγόρο των ιδιοκτητών, που ήταν παρών στην συνεδρίαση τότε.

Σημειώνεται πως, οι ιδιώτες μέσα σε δικό τους οικόπεδο, με δικές τους δαπάνες κατασκεύασαν τον ναΐσκο αφιερωμένο στον Άγιο Παϊσιο και επειδή στην πορεία το σημείο αυτό μετατράπηκε σε έναν άτυπο λατρευτικό χώρο, η Μητρόπολη έκανε τις απαραίτητες ενέργειες και σφραγίστηκε, ζητώντας να απαλλοτριωθεί το τμήμα του ιδιόκτητου οικοπέδου όπου κατασκευάστηκε το εκκλησάκι.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι ψήφισαν ναι, γνωμοδότωντας υπέρ ουσιαστικά, της στρατηγικής της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου για το εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου. Η εκπόνηση του ρυμοτομικού σχεδίου με βάση την νομοθεσία είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου το ιδιωτικό εκκλησάκι, να τεθεί ως κοινωφελής χώρος υπό την κυριότητα του αρμόδιου δημόσιου φορέα, δηλαδή της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως. Η υπηρεσία εισηγήθηκε θετικά και το σώμα συμφώνησε με ορισμένους συμβούλους όμως, να εκφράζουν κάποιες απορίες αλλά απαντήσεις δεν πήραν, αφού όπως φάνηκε δεν γνώριζαν και πολλά και για το τι ακριβώς συμβαίνει με αυτή την υπόθεση και για ποιο λόγο έχει απασχολήσει έντονα το ζήτημα την τοπική κοινωνία της Αλεξανδρούπολης. Ωστόσο, η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου αν και γνωμοδοτική, δίνει άλλη τροπή στην διαδικασία, με την αποκεντρωμένη και τα αρμόδια υπουργεία να παίρνουν την τελική απόφαση.

Η σκοπιμότητα υλοποίησης του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, σημαίνει, ότι ο υφιστάμενος θρησκευτικός – λατρευτικός χώρος που είχε τεθεί σε δημόσια λατρεία, μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί ως αντίστοιχος κοινωφελής χώρος, σύμφωνα με την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία και να τεθεί υπό την κυριότητα του αρμόδιου δημοσίου φορέα, δηλαδή την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, ύστερα από την απαλλοτρίωση των χώρου, μετά την πλήρη αποζημίωσή του σύμφωνα με το καθεστώς των απαλλοτριώσεων.

Με την ειδική πολεοδομική μελέτη προβλέπεται η δημιουργία οικοδομικού τετραγώνου με ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές, ο χαρακτηρισμός κοινωφελής – θρησκευτικός χώρος, πεζόδρομοι περιμετρικά που διαχωρίζουν τον προς χαρακτηρισμό χώρο από την υπόλοιπη ιδιωτική έκταση, σύνδεση του χώρου με το υφιστάμενο κοινόχρηστο οδικό δίκτυο και καθορισμό κανονιστικών όρων δόμησης.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email