Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Τι θα γίνει με τα χρέη σε ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ – Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Για περισσότερα από 10 χρόνια μερίδα αγροτών και οργανισμοί αρμόδιοι για την διαχείριση των αρδευτικών υδάτων δεν είχαν πληρώσει λογαριασμούς ρεύματος σύμφωνα με τα στοιχεία που έφερε στο φως έλεγχος από την κυβέρνηση προκειμένου να εκτιμηθεί το κόστος των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε.

Από τα στοιχεία που προκύπτουν το ύψος των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ οι στρατηγικοί κακοπληρωτές συνέχισαν να έχουν ρεύμα σε βάρος των χιλιάδων συνεπών αγροτών.

Έχει ανακοινωθεί η ρύθμιση των χρεών από τους ΤΟΕΒ – ΓΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, τα οποία σήμερα φτάνουν τα 87 εκατ. ευρώ πανελλαδικά. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκατ. ευρώ) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.

Σημαντική τομή είναι το Πρόγραμμα Απόλλων. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλεγούν ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας.

Η ενέργεια που θα παράγεται από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ & ΓΟΕΒ).

Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη