Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Ξεκίνησε η καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια ΑΜΘ – Κρούσματα του Ιού Δυτικού Νείλου καταγράφονται κάθε χρόνο

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ξεκίνησαν φέτος οι ενέργειες για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κατόπιν σειράς συσκέψεων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, αποφασίστηκε η διενέργεια ελέγχων για τον εντοπισμό εστιών προνυμφών, ώστε να γίνουν τοπικές παρεμβάσεις. Ως εκ τούτου, και επειδή από τους ελέγχους εντοπίστηκαν εστίες, ξεκίνησε η διαδικασία των επίγειων ψεκασμών σε συγκεκριμένα σημεία σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Στη δεδομένη χρονική στιγμή οι ψεκασμοί είναι επίγειοι και έχουν ως στόχο την εξόντωση των προνυμφών, προκειμένου να μειωθούν κατά το μέγιστο δυνατό οι επικείμενοι πληθυσμοί ενήλικων εντόμων.

Οι επίγειοι ψεκασμοί κατά των προνυμφών θα συνεχιστούν για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο, ενώ αν διαπιστωθεί ανάγκη διενέργειας και εναέριων ψεκασμών, υπάρχει ήδη εγκεκριμένη άδεια ώστε να πραγματοποιηθούν.

Η επόμενη φάση του σχεδιασμού είναι η ακμαιοκτονία, δηλαδή η καταπολέμηση των ενήλικων εντόμων και θα διενεργηθεί από εξειδικευμένα συνεργεία, επίγεια και από αέρος, με ειδικό πρόγραμμα που θα δημοσιεύεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα

Την ίδια ώρα στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου προχώρησε το Υπουργείο Υγείας, με σκοπό την προτυποποιημένη εφαρμογή δράσεων για τη διαχείριση και μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού, βάσει εκτίμησης κινδύνου.

Αξίζει να τονιστεί ότι στην περιφέρεια ΑΜΘ κάθε χρόνο καταγράφονται κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και μάλιστα κάποια απ΄ αυτά να καταλήγουν.

Πρωταρχικός στόχος του σχεδίου είναι η υποστήριξη, προετοιμασία και απόκριση των αρμοδίων φορέων, με τη συστηματική και έκτακτη εφαρμογή δράσεων πρόληψης και ελέγχου των εποχικών εξάρσεων του ιού στην Ελλάδα.

Το σχέδιο δράσης εκπονήθηκε από διατομεακή ομάδα εργασίας ειδικών επιστημόνων, υπό την επίβλεψη της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί κατά τα έτη 2010-2023 στην Ελλάδα, σε διάφορες περιοχές, σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Η συνεχής παρακολούθηση αυτών των κρουσμάτων επιβεβαιώνει την παρουσία του ιού στη χώρα μας, όπως συμβαίνει και σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη. Ως εκ τούτου, είναι αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών κατά το τρέχον και κατά τα επόμενα έτη, ιδιαίτερα στη διάρκεια της περιόδου που τα κουνούπια είναι δραστήρια.

Για την αντιμετώπιση και τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού, οι εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές δημόσιας υγείας έχουν αναλάβει μία σειρά επιχειρησιακών δράσεων πρόληψης και αντίδρασης. Με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης νοσημάτων που μεταδίδονται από κουνούπια, το Υπουργείο Υγείας εκδίδει ετησίως σχετική Εγκύκλιο για τα προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης των κουνουπιών.

Δεδομένης της αλλαγής του κλίματος στη χώρα μας και της πιθανότητας έντονων καιρικών φαινομένων στο μέλλον, όπως είναι έντονες πλημμύρες, και των ήπιων θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα, η ολοκληρωμένη διαχείριση των κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό σε όλη την επικράτεια γίνεται ακόμη πιο επείγουσα.

Η διαχείρισή τους πρέπει να βασίζεται σε συστηματική και λεπτομερή εντομολογική επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης και αποτύπωσης των πληθυσμών των κουνουπιών και του ελέγχου της παρουσίας του ιού σε αυτά.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email