Το FSRU Αλεξανδρούπολης, το έργο- κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της Ανατολικής Ευρώπης, βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν την επίσημη έναρξή του. Το FSRU Αλεξανδρούπολης θα παραλαμβάνει και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στα ανατολικά Βαλκάνια, την ανατολική Ευρώπη, μέχρι και τη Σλοβακία. Στόχος η ενεργειακή ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίοι αναγκάζονταν να στραφούν στο Ρωσικό αέριο μέχρι το 2022. Το FSRU Αλεξανδρούπολης πρόκειται ουσιαστικά για ένα δεξαμενόπλοιο κατηγορίας Suezmax, με μήκος 289 μέτρα και πλάτος 44 μέτρα.
Το δεξαμενόπλοιο θα είναι μόνιμα αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα συνδέεται με την πόλη με ένα υποθαλάσσιο αγωγό 24 χλμ. και έναν χερσαίο αγωγό 4 χλμ. Κατόπιν των σχετικών τεχνικών προσαρμογών, το δεξαμενόπλοιο θα λειτουργεί ως πλωτή υποδομή με σκοπό την παραλαβή, αποθήκευση, και αεριοποίηση του υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η συνολική χωρητικότητα των τεσσάρων δεξαμενών αποθήκευσης αγγίζει τα 153.500 κυβικά μέτρα. Παράλληλα, θα λειτουργούν τρεις μονάδες αεριοποίησης ΥΦΑ με ισχύ 315.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα. Ετησίως, η δυνατότητα αεριοποίησης ΥΦΑ θα φτάνει τα 5,5 δις κυβικά μέτρα, όγκος που αντιστοιχεί στο 4,5% των Ευρωπαϊκών εισαγωγών ΥΦΑ για το 2023. Θα υπάρχει σύστημα ηλεκτροπαραγωγής για τις ανάγκες της υποδομής, ενώ θα υπάρχουν και χώροι για τη διαμονή του πληρώματος.
Το FSRU Αλεξανδρούπολης ανήκει στην Gastrade. Η εταιρεία απαρτίζεται από πέντε μετόχους με ποσοστό 20% έκαστος: η Πρόεδρος Ελμίνα Κοπελούζου, η εταιρεία τάνκερ Gaslog, η πάροχος ΥΦΑ ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο ελληνικός διαχειριστής φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ, και η διαχειρίστρια του βουλγαρικού δικτύου φυσικού αερίου Bulgartransgaz. Οι πρώτες ποσότητες αερίου που θα αξιοποιηθούν για τις δοκιμές και τις αρχικές μεταφορές προς τα Βαλκάνια θα προέρχονται από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Το ΥΦΑ που θα φτάνει στο FSRU Αλεξανδρούπολης θα προέρχεται από τις χώρες παρόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ειδικά τις ΗΠΑ, οι οποίες αποτελούν πλέον τον μεγαλύτερο προμηθευτή της ΕΕ. Αφού αεριοποιηθούν, θα μεταφέρονται εντός Ελλάδας μέσω του δικτύου του ΕΣΦΑ, και εκτός Ελλάδας μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB. Κατόπιν, θα συνδέονται με άλλους εθνικούς αγωγούς που θα περνούν βόρεια από τη Ρουμανία, ανατολικά από τη Μολδαβία και την Ουκρανία, και δυτικά από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία.
Και ενώ το FSRU Αλεξανδρούπολης ετοιμάζεται να λειτουργήσει επισήμως, η Gastrade σχεδιάζει ήδη τα επόμενα βήματά της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης για μία δεύτερη πλωτή υποδομή, το FSRU Θράκης. Επί του παρόντος, η Gastrade εξετάζει τις ενεργειακές ανάγκες της περιφερειακής αγοράς ΥΦΑ, και αναμένεται σύντομα η τελική απόφαση για τη νέα επένδυση.
Πηγή: energia.gr