«Δυστυχώς, το υπουργείο υγείας κωφεύει»…Με την φράση αυτή, ο καθηγητής παιδιατρικής του ΔΠΘ Ελπιδοφόρος Μανταδάκης, εκφράζει για ακόμη μια φορά την δυσαρέσκεια του, στο σχεδιασμό που επίκειται αναφορικά με την ίδρυση και λειτουργία ΜΕΘ παίδων στην βόρεια Ελλάδα.
Ο κύριος Μανταδάκης από το 62ο πανελλήνιο παιδιατρικό συνέδριο, που έγινε στην Αλεξανδρούπολη, ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα που έχει ανοίξει και απασχολεί εντόνως την κοινωνία της περιφέρειας ΑΜΘ, λέγοντας ξεκάθαρα, πως η παιδιατρική ΜΕΘ είναι απολύτως απαραίτητη μονάδα και πρέπει να λειτουργήσει στο πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να καλύψει όλη την περιφέρεια ΜΕΘ μαζί με τα νησιά του βορείου Αιγαίου, δυστυχώς όμως όπως είπε, το υπουργείο κωφεύει και ο σχεδιασμός που προωθεί δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα, καθώς τα περιστατικά θα εξακολουθούν να μεταφέρονται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης χάνοντας πολύτιμο χρόνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την άμεση αντιμετώπιση του μικρού ασθενή.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως, όλοι όσοι ξεκίνησαν την προσπάθεια να πείσουν την κυβέρνηση να προχωρήσει στην ίδρυση και λειτουργία παιδιατρικής ΜΕΘ στην περιφέρεια ΑΜΘ , φαίνεται πως δεν κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, τράβηξε «χειρόφρενο» σε αυτήν την πρωτοβουλία, λέγοντας πως οι ανάγκες νοσηλείας παιδιών σε ΜΕΘ στην περιφέρεια ΑΜΘ καλύπτονται επαρκώς από το «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης με προβλεπόμενες 10 κλίνες εκ των οποίων ανεπτυγμένες και σε λειτουργία είναι οι 8 κλίνες, συμπληρώνοντας ότι στο νέο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου θα λειτουργήσουν και παιδιατρικές χειρουργικές κλινικές, έχουν προβλεφθεί και θα αναπτυχθούν συνολικά 3 τομές των 11 κλινικών έκαστη, σύνολο δηλαδή 33 κλίνες ΜΕΘ.
Οι γονείς που ξεκίνησαν την προσπάθεια αυτή, όσο προχωρούν οι μέρες, βρίσκουν συνεχώς συμπαραστάτες με την συλλογή υπογραφών να αυξάνεται. Σε αυτήν τους την κίνηση που ζητούν να συνεχιστεί η συγκέντρωση των υπογραφών από τους πολίτες, έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη ανακοίνωση της GASTRADE δια στόματος Κωστή Σιφναίου, ότι στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρίας, λόγω της λειτουργίας του FSRU στην Αλεξανδρούπολη, προτίθεται να προχωρήσει στον πλήρη εξοπλισμό δύο αρχικά ΜΕΘ παιδιών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης με στόχο την σταδιακή αύξηση τους.
Υπενθυμίζεται, πως στη λίστα στήριξης της πρωτοβουλίας, μπαίνει ακόμη μια «φωνή», αυτή του ιατρικού συλλόγου Έβρου, ο οποίος μέσω του προέδρου του Χρήστου Χατζηπαπά, κάνει ξεκάθαρο την αναγκαιότητα της δημιουργίας παιδιατρικής ΜΕΘ στο ΠΓΝΑ, ζητώντας από τους αρμόδιους να μην αφήσουν να πάει χαμένη η ευκαιρία που δίνεται με την εταιρία υγροποιημένου φυσικού αερίου να εξοπλίσει μια τέτοια μονάδα και να μπορέσει το τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα να την φιλοξενήσει, βάζοντας τέλος στην ανασφάλεια και στην ταλαιπωρία παιδιών και γονέων, κερδίζοντας παράλληλα πολύτιμο χρόνο.
Η περιφέρεια ΑΜΘ αποτελείται από 5 περιφερειακές ενότητες και ανάμεσα σε αυτές και δύο μεγάλα νησιά του Θρακικού Πελάγους, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη. Ο μόνιμος πληθυσμός της περιφέρειας ανέρχεται σε 562.201 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2021 από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Η απόσταση που χρειάζεται να διανύσει κανείς για να την διασχίσει ξεπερνά τα 500 χλμ.
Την ίδια ώρα το δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης θα προχωρήσει στην έκδοση ψηφίσματος για τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων στο ΠΓΝΑ. Να σημειωθεί πως για το θέμα έχουν εκδώσει ψηφίσματα αρκετοί δήμοι της ΑΜΘ, προκειμένου να ενισχύσουν το αίτημα φορέων και πολιτών.