Στο δηµόσιο τοµέα, η αξιολόγηση της απόδοσης των εργαζομένων αποτελεί κρίσιµο σηµείο για την εξυπηρέτηση του πολίτη, την διαχείριση του προσωπικού και την εξοικονόµηση πόρων. Η οικονοµική κρίση που επικρατεί σε όλες τις ανεπτυγµένες χώρες και πλήττει ιδιαίτερα την Ελλάδα έχει επιβάλλει την αναγκαιότητα της διαχείρισης του κόστους του δηµοσίου τοµέα και της βελτίωσης της αποδοτικότητάς του. Σηµαντικός παράγοντας σε αυτό το εγχείρηµα αποτελεί η αξιοποίηση των ικανοτήτων των υπαλλήλων που επιτυγχάνεται µέσω της αξιολόγησης, της συμπεριφοράς και της απόδοσής τους.
Συγκεκριμένους και μετρήσιμους στόχους και τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης προχωράει η εφαρμογή της αξιολόγησης των προϊσταμένων (15.000-20.000 άτομα) στο δημόσιο. Από τον επόμενο χρόνο όλες οι οργανικές μονάδες του δημοσίου θα έχουν στη διάθεσή τους ένα «λεξικό στόχων» από το οποίο θα μπορούν να επιλέξουν προκειμένου να περιγράψουν ολοκληρωμένα και σαφώς τους στόχους τους, τι ακριβώς δηλαδή θα φέρουν εις πέρας μέσα στον χρόνο.
Προκειμένου οι στόχοι που θα τεθούν και θα πρέπει να εγγραφούν σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι προϊστάμενοι των τμημάτων θα μπορούν να ζητήσουν τη βοήθεια της ΑΙ μέσω του ψηφιακού βοηθού που ήδη υπάρχει ως εφαρμογή στο gov.gr. Μέσω του νέου συστήματος στοχοθεσίας, το δημόσιο θα γίνει περισσότερο αποδοτικό για τους πολίτες, αλλά και οι υπάλληλοί του θα έχουν κίνητρο και μέτρο της εργασίας που επιτελούν.
Το ζήτημα της αξιολόγησης που απασχολεί έντονα τους εργαζόμενους στο δημόσιο, οι οποίοι και έχουν έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση για το θέμα αυτό, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης των μελών της ΑΔΕΔΥ κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης τους, που έγινε στην Αλεξανδρούπολη, με τα περισσότερα μέλη να τονίζουν πως δεν είναι κατά της αξιολόγησης, όπως θέλουν κάποιοι εσκεμμένα να περάσουν προς τα έξω, αλλά όχι υπό αυτούς τους όρους, τις προϋποθέσεις και το πλαίσιο το οποίο έχει τιμωρητικό χαρακτήρα όπως είπαν. «Ναι» στην αξιόλογη των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά υπό συνθήκες αντικειμενικές και σαφείς κανόνες, με στόχο την βελτίωση και την εξέλιξη τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι επιδόσεις στην εκπλήρωση των στόχων κάθε μονάδας από την επόμενη χρονιά θα είναι το «κλειδί» για να ξεκλειδώσει το μπόνους που σχεδιάζεται να επεκταθεί σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα. Μάλιστα, προκειμένου το μπόνους να λειτουργήσει πραγματικά ως κίνητρο επίτευξης εργασιακών στόχων για τον κάθε υπάλληλο, έχει προβλεφθεί το ποσό που θα δίνεται να μην μπορεί να «πέφτει» κάτω από κάποιο όριο. Συνήθως, όταν προκύπτει κάποιο επιπλέον ποσό που αφορά μια οργανική μονάδα, για λόγους εργασιακής ειρήνης μοιράζεται σε όλους τους υπαλλήλους, με αποτέλεσμα ωστόσο το τελικό ποσό να είναι μικρό και να μην μπορεί να λειτουργήσει ως κίνητρο βελτίωσης της αποδοτικότητας.
Το σύστημα της στοχοθεσίας και της αξιολόγησης των προϊσταμένων θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4940/2022 και σταδιακά έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται. Αφορά περίπου 250.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί, οι δικαστικοί, οι νοσηλευτές και οι γιατροί, οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί.
Στο πλαίσιο εφαρμογής της νομοθεσίας, οι 1.400 φορείς του δημοσίου κλήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα να αποστείλουν γραπτώς τους στόχους των οργανικών μονάδων τους.