Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Τι απάντησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης για το φράγμα στο Θεραπειό του Έβρου μετά από ερώτηση του ΚΚΕ

Αν απομόνωνε κάποιος την απάντηση του υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη για το θέμα αυτό, χωρίς να ξέρει το μέγεθος του προβλήματος και άκουγε μόνο την τοποθέτηση του, θα καταλάβαινε ότι η συγκεκριμένη υποδομή δεν αντιμετωπίζει και κανένα σοβαρό ζήτημα, απλά ως ένα μεγάλο έργο μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας χρειάζεται κάποια συντήρηση.

Δηλαδή σε καμία περίπτωση από τα δεδομένα έτσι, όπως τα περιέγραψε ο υφυπουργός από το βήμα της βουλής δεν θα έβγαζε το συμπέρασμα, ότι οι αγρότες δικαίως αγωνιούν για μέλλον των καλλιεργειών τους.

Στην «ωραιοποίηση» μιας κρίσιμης και οριακής κατάστασης, όπως αυτής που βρίσκεται το φράγμα Θεραπειού, που εδώ και 50 χρόνια αρδεύει 200.000 στρέμματα, προχώρησε η κυβέρνηση, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για το θέμα. Και αυτό τη στιγμή που η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, απειλεί πλέον την ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Έβρου.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, μίλησε για μικρά προβλήματα που υπάρχουν, για ανάγκη παρεμβάσεων, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του φράγματος, αλλά καταλόγισε κινδυνολογία στο ΚΚΕ, με τον βουλευτή του κόμματος Γιάννη Δελή να του απαντά, πως μόνο έτσι δεν είναι η κατάσταση, καθώς το φράγμα παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης από την υποστελέχωση στην κυριότερη δομή άρδευσης του Έβρου και είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς νερό οι αρδευόμενες εκτάσεις. 

Τόνισε ,πως ακόμα και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου έκανε λόγο για «βόμβα» που είναι έτοιμη να εκραγεί, ενώ στάθηκε στο γεγονός, πως οι αγρότες της περιοχής είναι αγανακτισμένοι και μιλούν για εμπαιγμό σε μία κατάσταση για την οποία έχουν ευθύνη η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και οι περιφερειακές και δημοτικές διοικήσεις.

Το μέλλον του αγροτικού κόσμου της περιοχής εξαρτάται από αυτό το φράγμα, εκτός αν θέλετε και εσείς να διώξετε όσους έχουν απομείνει εκεί στην περιοχή, αδιαφορώντας για τη λύση αυτού του σοβαρού προβλήματο,ς σημείωσε ο κύριος Δελής και πρόσθεσε, πως για να ανακύψει πέρσι το πρόβλημα με τα θυροφράγματα, έχει προηγηθεί μία κατάσταση, δηλαδή η απουσία οποιασδήποτε συντήρησης για δεκαετίες. 

Ο κύριος Δελής στηλίτευσε το γεγονός, πως το ΚΚΕ έχει προχωρήσει σε σειρά ερωτήσεων για το θέμα και συγκεκριμένα τον Γενάρη και το Μάρτη του τρέχοντος έτους, αλλά και τον Μάη ως επανακατάθεση, χωρίς να λάβει απάντηση από την κυβέρνηση και χρειάστηκε να έρθει ως επίκαιρη ερώτηση λέγοντας, πως μήνες προσπαθούμε να πάρουμε μία απάντηση από την κυβέρνηση για το πρόβλημα αυτό, συναντάμε την ίδια κυβερνητική αδιαφορία.

Ο κύριος Σπανάκης ανέφερε, πως για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των θυροφραγμάτων έχει κατατεθεί από την περιφέρεια ΑΜΘ αίτημα για την εξασφάλιση χρηματοδότησης 65χιλ. ευρώ, ώστε μετά την αρδευτική περίοδο να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης.

Αναφορικά με την αύξηση της χωρητικότητας του φράγματος ο υφυπουργός είπε, ότι η περιφερειακή διοίκηση έχει υποβάλει επίσης, αίτημα στο υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας για χρηματοδότηση 5εκ. ευρώ.

Παράλληλα, ο υφυπουργός στην απάντησή του για το βοηθητικό φράγμα στα Κόμαρα παραδέχθηκε πως έχει φθορές από τα χρόνια, ένα φράγμα που, όπως σημείωσε ο κύριος Δελής, παραμένει “ανενεργό” χωρίς κανένας να απολογηθεί γι’ αυτό.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη