Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Σε 23 περιοχές θα αναπτυχθούν τα θαλάσσια αιολικά πάρκα – Στον σχεδιασμό και η Αλεξανδρούπολη

Προχωρά ο σχεδιασμός για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα με την κυβέρνηση να αναζητά τρόπους για πιο γρήγορο βηματισμό…23 σημεία στις ελληνικές θάλασσες έχουν προταθεί από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, ως Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων υποβλήθηκε άμεσα για περιβαλλοντική αδειοδότηση, ωστόσο ο συνολικός σχεδιασμός έχει προσκρούσει σε πάμπολλες αντιδράσεις, ενώ εκκρεμούν ακόμη κι άλλες αδειοδοτήσεις πριν εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα με τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων .

Αρχικά, ως γνωστόν, αντιδράσεις υπήρξαν από την Τουρκία, που στο πλαίσιο της λεγόμενης «γαλάζιας πατρίδας» αντιδρά σε περιπτώσεις υπεράκτιων αιολικών σε θαλάσσιες περιοχές της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου, της Ικαρίας, των Ψαρών ακόμη και της Δονούσας στις ανατολικές Κυκλάδες και στην συνέχεια υπήρξαν αντιδράσεις στην προτεινόμενη χωροθέτηση και από ξενοδόχους του Λασιθίου της Κρήτης.

Παρά τις καθυστερήσεις όμως που καταγράφονται στην υλοποίηση του όλου σχεδιασμού φαίνεται ότι εντείνεται πλέον η προσπάθεια έτσι ώστε να έρθουν όλες οι αδειοδοτήσεις που απαιτούνται, για να υπάρξει ένα χωροταξικό για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Η είδηση των τελευταίων ημερών είναι ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), έδωσε τελικά τη θετική του γνώμη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις αντιδράσεις και τα προβλήματα που υπάρχουν σε άλλες περιοχές, η περίπτωση του Πατραϊκού Κόλπου και των νότιων παραλίων της Αιτωλοακαρνανίας εντάσσεται πλέον στις πρώτες περιοχές, όπου θα εγκατασταθούν, μετά από διαγωνισμό, πλωτά υπεράκτια αιολικά στην Ελλάδα.

Τα βήματα που απομένουν μέχρι τότε το σχέδιο να αρχίσει να υλοποιείται είναι πολλά, καθώς θα πρέπει πρώτα η ΣΜΠΕ να πάρει περιβαλλοντική αδειοδότηση και στην συνέχεια να ξεκινήσει  η σύνταξη των Προεδρικών Διαταγμάτων για την οριοθέτηση των περιοχών, όπου θα εγκατασταθούν τα υπεράκτια  αιολικά.

Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει περιβαλλοντική αδειοδότηση για κάθε έργο, κάθε περιοχή ξεχωριστά, ωστόσο αυτό αν προϋπάρχει ένα εγκεκριμένο χωροταξικό σχέδιο φαντάζει πιο εύκολο και λιγότερο χρονοβόρο. Προς το παρόν τα πρώτα θαλάσσια αιολικά στην Ελλάδα θα είναι τα δύο πάρκα στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, που θα προχωρήσουν πιλοτικά χωρίς διαγωνισμό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ομάδα με τις πρώτες έξι περιοχές όπου θα εγκατασταθούν, μετά από διαγωνισμό, πλωτά offshore αιολικά στην Ελλάδα, φαίνεται να έχει «κλειδώσει». Αφορά: την  Κρήτη, την Εύβοια ,τον Β. Πατραϊκό, τη Ρόδο ,τη Γυάρο και τη Δονούσα.

Σε αυτές τις πρώτες περιοχές θα πρέπει να προστεθούν και τα δύο πιλοτικά θαλάσσια αιολικά στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, τα πρώτα που φαίνεται ότι θα γίνουν στην Ελλάδα, χωρίς διαγωνισμό, συνολικής ισχύος 701 MW, ένα από τις ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – More, και το άλλο από ΔΕΗ, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον μια συνένωση των δύο έργων.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη