Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Έφτασε και στη Ροδόπη η πανώλη των αιγοπροβάτων

Παρατείνεται το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων, στην εμπειρία της στις ζωονόσους πατάει η κτηνιατρική στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Στην περιφέρεια ΑΜΘ και συγκεκριμένα στη Ροδόπη έφτασε η πανώλη των αιγοπροβάτων, που εντοπίστηκε πρώτα στη Θεσσαλία και συνεχίστηκε με κρούσματα να εντοπίζονται ανά την Ελλάδα.

Συγκριμένα έχουμε μια δηλωμένη, εργαστηριακά επιβεβαιωμένη εστία της πανώλης των μηρυκαστικών στο Δήμο Ιάσμου σε εκτροφή προβάτων με περίπου 270 ζώα, όπου εταιρεία θανάτωσης και διαχείρισης νεκρών ζώων υπό την επίβλεψη της Κτηνιατρικής θα προχωρήσει άμεσα σε θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων, ενώ μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές υπάρχουν δύο ακόμη ύποπτες εκμεταλλεύσεις στην Περιφέρεια για τις οποίες αναμένεται εργαστηριακή επιβεβαίωση του αποτελέσματος. Από την στιγμή που υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα, η κτηνιατρική υπηρεσία δημιουργεί ζώνες προστασίας 3 και επιτήρησης 10 χιλιομέτρων, σημείωσε ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΠΑΜΘ, κ. Νίκος Φωτεινιάς, όπου γίνονται κλινικοί έλεγχοι στις εκμεταλλεύσεις και τα ζώα, από έξω προς τα μέσα.

«Δεν θέλουμε το νόσημα από μέσα να το διώξουμε προς τα έξω, εμείς πηγαίνουμε από έξω και προχωράμε προς τα μέσα, ξεκινώντας από τη ζώνη επιτήρησης, φτάνοντας στη ζώνη προστασίας» τόνισε, ενώ ακολουθεί ο έλεγχος σε όλες τις εκμεταλλεύσεις της Ροδόπης.

Παράλληλα και  για να κερδηθεί χρόνος γίνονται διερευνητικές επαφές με την εταιρεία παραλαβής γάλακτος με στόχο να ξεκινήσει η κλινική επιτήρηση στις εκτροφές που έχουν άμεση σχέση με την μολυσμένη.

Αυτή τη στιγμή κάνουν κλινικές εξετάσεις και σε περίπτωση που εντοπιστούν κλινικά συμπτώματα, στέλνουν δείγματα από την εκτροφή στο εργαστήριο.

Συνεχίζεται η απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων

Την ίδια ώρα θα συνεχιστεί για ακόμα μια εβδομάδα η απαγόρευση της μετακίνησης των αιγοπροβάτων σε όλη την Ελλάδα, ακόμα και για βοσκή, ενώ απαγορεύονται και οι μετακινήσεις των βοοειδών που έχουν συστέγαση με αιγοπρόβατα, γιατί μπορεί να είναι μηχανικοί μεταφορείς του νοσήματος.

Όσο για τα μέτρα για την μετακίνηση μεταξύ νομών, όπως απολυμαντικές τάφρους κτλ, προς το παρόν δεν χρειάζονται, μιας και υπάρχει η προαναφερθείσα καθολική απαγόρευση μετακινήσεων, αλλά στη συνέχεια θα μελετήσουν πώς θα κινηθούν.

Δυστυχώς προς το παρόν άλλος τρόπο προστασίας πέρα από την θανάτωση δεν υπάρχει, με τον κ. Φωτεινιά να τονίζει πως δεν μπορεί να γίνει κάποιος εμβολιασμός, καθώς το γάλα και το κρέας της παραγωγής θα μεταπέσει σε κατάσταση τριτοκοσμικής χώρας, που θα επηρεάσει σημαντικά την θέση του στο εμπόριο.

Ο Προϊστάμενος πάντως είναι βέβαιος πως η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας μπορεί να αντιμετωπίσει και να ιχνηλατήσει τα κρούσματα, έχοντας μεγάλη εμπειρία στην καταπολέμηση των ζωονόσων, έχοντας αναμετρηθεί με την οζώδη δερματίτιδα και την ευλογιά.

Με δεδομένο δε ότι η μετάδοση της πανώλης των αιγοπροβάτων γίνεται μόνο με μηχανικά μέσα (μέσω επαφής των ζώων ή από την μετακίνηση οχήματος και ανθρώπων από εκτροφή σε εκτροφή) θεωρούν πως το μέτρο του περιορισμού των μετακινήσεων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά να έχουμε περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας. Για αυτό και οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επαγρύπνηση ώστε να μην υπάρχει παραβίαση της απαγόρευσης αυτής.

Το νόσημα δεν προσβάλει τον άνθρωπο

Σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της ΠΑΜΘ δίνει οδηγίες προς τους κτηνοτρόφους, τονίζοντας προς το κοινό πως το νόσημα δεν προσβάλει τον άνθρωπο.

Ακολουθούν αναλυτικά οι οδηγίες της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής:

  1. Η Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών είναι ιογενές, υψηλής μεταδοτικότητας νόσημα και προσβάλει κυρίως τα αιγοπρόβατα. Τα Βοοειδή και οι Χοίροι μολύνονται αλλά δεν εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα.
  2. Δημόσια Υγεία: Το νόσημα δεν προσβάλει τον άνθρωπο.
  3. Κυριότερα συμπτώματα: υψηλός πυρετός , κατάπτωση, υπνηλία, δύσπνοια, βήχας, διάρροια ορώδες υγρό από τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, έντονη σιελόρροια αιφνίδιοι μαζικοί θάνατοι στο κοπάδι.
  4. Η μετάδοση της νόσου γίνεται κατά κύριο λόγο με επαφή με μολυσμένα ζώα μέσω των εκκρίσεων (σάλιο, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, ούρα, κόπρανα),  με μολυσμένη  τροφή ή νερό, στρωμνή, μηχανήματα, κλπ.
  5. Ανθεκτικότητα του ιού: στο εξωτερικό περιβάλλον επιβιώνει έως και 72 ώρες, υπό σκιά και υπό φυσιολογικές θερμοκρασίες.
  6. Οδηγίες προς κτηνοτρόφους: Τηρούμε αυστηρά τα μέτρα βιοασφάλειας και ειδικότερα,
  7. Τοποθετούμε περίφραξη και απολυμαντική τάφρο στην είσοδο και έξοδο της  εκμετάλλευσης
  8. Αποφεύγουμε επισκέψεις και επαφές με άλλα κοπάδια και δεν δανειζόμαστε ζώα
  9. Δεν επιτρέπουμε την είσοδο στις εγκαταστάσεις οχημάτων και ανθρώπων ξένων προς την εκμετάλλευση
  10. Τηρούμε απαρέγκλιτα το πρόγραμμα καθαρισμού, απολύμανσης, μυοκτονίας και  απεντόμωσης των εγκαταστάσεων της εκμετάλλευσης
  11. Καθημερινός έλεγχος των ζώων για τον εντοπισμό ύποπτων  κλινικών συμπτωμάτων.
  12. Η έγκαιρη διάγνωσή του νοσήματος είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση και εκρίζωσή του.  Παρακαλούμε λοιπόν για την  επαγρύπνηση των κτηνοτρόφων και τη συνεργασία τους με τις  Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Τέλος, η Διεύθυνση εφιστά την προσοχή όλων (κτηνοτρόφων, ιδιωτών κτηνιάτρων  και λοιπών εμπλεκομένων) για την υποχρέωσή τους να ειδοποιούν άμεσα τις Κτηνιατρικές Αρχές σε περίπτωση υποψίας εμφάνισης του νοσήματος.

    Πηγή: paratiritis-news.gr

    Facebook
    Twitter
    WhatsApp
    Email

    ◉ Διαβάστε ακόμη