Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Ορεστιάδα: Διαφωνίες στο δημοτικό συμβούλιο για το περίπτερο της πλατείας – Πόσα περίπτερα απέμειναν στην πόλη

Προβληματισμό, που οδήγησε και στην απόσυρση του θέματος, προκάλεσε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας η προτεινόμενη από τη δημοτική αρχή, απομάκρυνση και κατάργηση της θέσης του περιπτέρου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης, κάτω από το Δημαρχείο.

Η εισήγηση του αρμόδιου αντιδημάρχου, Μαργαρίτη Αστεριάδη, μετά και τις γνωμοδοτήσεις της Δημοτικής Κοινότητας Ορεστιάδας και της Δημοτικής Επιτροπής, ήταν «το κενωθέν περίπτερο να απομακρυνθεί». Άμεση ήταν η αντίδραση του δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Τσελεμπή, ο οποίος τόνισε ότι αφενός οι δύο γνωμοδοτήσεις, για απομάκρυνση του περιπτέρου, δεν τεκμηριώνονταν με κανένα επιχείρημα, αφετέρου εξέφρασε την προσωπική του άποψη πώς το συγκεκριμένο περίπτερο θα πρέπει να διατηρηθεί, ως ιστορικό δείγμα της πρώτης εκατονταετίας της πόλης. Ο ίδιος ζήτησε και διευκρινίσεις για το εάν το συγκεκριμένο περίπτερο είχε περιέλθει στη δικαιοδοσία του Δήμου από το 2014, μετά τον θάνατο του πρώτου δικαιούχου του.

Σοβαρές επιφυλάξεις για την απομάκρυνση του περιπτέρου, εξέφρασαν και οι παρατάξεις μειοψηφίας, καλώντας τον εισηγητή να το αποσύρει, ώστε να εξεταστεί εκ νέου το θέμα, με τη συνδρομή και του νομικού συμβούλου του δήμου, και να αποσαφηνιστεί εάν ο δήμος είναι υποχρεωμένος να καταργήσει το περίπτερο ή εάν έχει τη δυνατότητα, εφόσον είναι δικαιούχος, να το διατηρήσει και να το εκμισθώνει. Η πρόταση της απόσυρσης βρήκε αρχικά αντίθετους, τόσο τον εισηγητή όσο και τον δήμαρχο Ορεστιάδας, Διαμαντή Παπαδόπουλο, που υποστήριξε την απομάκρυνση του περιπτέρου, σημειώνοντας ότι «δεν συνάδει με την αισθητική της πλατείας» και πως ο δήμος δεν θα είχε κάποιο σοβαρό οικονομικό όφελος, αφού το ύψος του μισθώματος θα ήταν πολύ χαμηλό. Ο ίδιος πρότεινε, μάλιστα, το περίπτερο να παραχωρηθεί στο Λαογραφικό Μουσείο, ως έκθεμα της ιστορίας της πόλης.

Τελικώς, μετά και την άρνηση των παρατάξεων μειοψηφίας να το ψηφίσουν πριν επανεξεταστεί το θέμα, αλλά και τις επιφυλάξεις ακόμα και δημοτικών συμβούλων που ανήκουν στην παράταξη του δημάρχου, αποφασίστηκε η απόσυρση του θέματος. Να σημειωθεί ότι μέχρι και πριν 2-3 δεκαετίες, η πόλη της Νέας Ορεστιάδας είχε περίπου 20 ενεργά περίπτερα. Σήμερα, εκτός από το περίπτερο της πλατείας, για το οποίο έγινε η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, έχουν απομείνει άλλα τρία: απέναντι από το 1ο Γυμνάσιο, μπροστά από το 1ο Δημοτικό Σχολείο και στη Γεφυροπλάστιγγα.

Πηγή: ΕΡΤ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη