Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Δύο Μοναστήρια και 19 Ιεροί Ναοί είναι αφιερωμένοι στην Κοίμηση της Θεοτόκου στον Έβρο

Συνολικά 19 Ιεροί Ναοί είναι αφιερωμένοι στην Κοίμηση της Θεοτόκου σε ολόκληρο τον Έβρο. Στα γεωγραφικά όρια της Μητρόπολης Διδυμοτείχου-Ορεστιάδας-Σουφλίου, οι Ιεροί Ναοί είναι 13 και πιο συγκεκριμένα βρίσκονται στην πόλη του Διδυμοτείχου και στους οικισμούς Σιτοχώρι, Βρυσικά, Ελαφοχώρι, Πετράδες. Στην Κλεισσώ Ορεστιάδας και στους οικισμούς της, Σάκκο, Χελιδόνα, Πάλλη, Θεραπειό και τέλος στους οικισμούς Κοτρωνιά και Κορνοφωλιά Σουφλίου. Σήμερα παραμονή της εορτής θα τελεστεί ο πανηγυρικός εσπερινός μετ΄εγκωμίων από τον Επίσκοπο Στοβίων κ. Ιάκωβο και τον Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, στο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Διδυμοτείχου, θα ακολουθήσει Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας, ενώ ανήμερα του δεκαπενταύγουστου, θα τελέσουν τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία.

Στα γεωγραφικά όρια της Μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως-Τραϊανουπόλεως-Σαμοθράκης, οι Ιεροί Ναοί που είναι αφιερωμένοι στην Κοίμηση της Θεοτόκου είναι 7 και συγκεκριμένα βρίσκονται, η στις Φέρες η Παναγία Κοσμοσώτειρα προσκηνυματικό κέντρο των Θρακιωτών, στον Απαλό, Αισύμη, Μοναστηράκι Αλεξανδρούπολης, Λυκόφη Σουφλίου, Χώρα και Καμαριώτισσα Σαμοθράκης. Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως-Τραϊανουπόλεως-Σαμοθράκης κ. Άνθιμος σήμερα  Τετάρτη 14 Αυγούστου στις 19:00 μμ, θα τελέσει Αρχιερατικό Εσπερινό με Αρτοκλασία στον προαύλιο χώρο του Ναού της Παναγίας Κοσμοσώτειρας και θα ακολουθήσει Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας της Παναγίας. Την Πέμπτη 15 Αυγούστου, θα τελέσει την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου.

Τα δύο Μοναστήρια , είναι η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μάκρη Αλεξανδρούπολης που αναφέρεται και ως «Παναγία του Έβρου» και η Ιερά Μονή της Παναγίας Πορταϊτισσας που τιμάται στη μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και βρίσκεται στην Κορνοφωλιά Σουφλίου, ενώ το κύριο πανηγύρι της Μονής είναι στις 23 Αυγούστου, που γιορτάζεται η Απόδοση της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Πηγή: ertnews.gr – ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη