Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Nature Festival: Soufli 2024 έρχεται στις 27-29/9 και 25-27/10 να αναδείξει το Σουφλί και την ευρύτερη περιοχή του Έβρου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023

Η Πολιτιστική Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία PHILARTIA και ο Δήμος Σουφλίου συνδιοργανώνουν το Nature Festival: Soufli 2024, σε συνεργασία με πλήθος άλλων φορέων, οργανισμών και ομάδων, δημόσιων και ιδιωτικών. Το φεστιβάλ, που αρθρώνεται σε δύο τριήμερα (27-29 Σεπτεμβρίου 2024 και 25-27 Οκτωβρίου 2024), είναι αφιερωμένο στο περιβάλλον, στη τέχνη και στον πολιτισμό, σκοπεύοντας να επαναπροσδιορίσει και να αναδείξει το Σουφλί και την ευρύτερη περιοχή του Έβρου μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023 και να γίνει πόλος εξωστρέφειας και ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας.

Με στόχο τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και ευαισθητοποίησης, το Nature Festival: Soufli 2024 ενεργοποιεί ποικίλους υπαίθριους και εσωτερικούς χώρους της πόλης του Σουφλίου, συμπεριλαμβανομένου και του Εθνικού Πάρκου τους Δάσους της Δαδιάς, οι οποίοι φιλοξενούν διαφόρων ειδών δράσεις και εκδηλώσεις που αναπτύσσονται γύρω από την κεντρική θεματική «Φύση και Τέχνη».

Όσες και όσοι επισκεφθούν το Nature Festival: Soufli 2024 θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν, με ελεύθερη είσοδο, σε ένα πράσινο φεστιβάλ που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και περιλαμβάνει εκθέσεις, παραστάσεις, μουσικές, καλλιτεχνικές και εικαστικές εκδηλώσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις και εργαστήρια, καθώς και πλήθος παράλληλων εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, ανάμεσά τους αθλητικές δράσεις, εκδηλώσεις μουσικής, χορού και γευσιγνωσίας, καθώς και δράσεις δενδροφύτευσης.

Το Nature Festival: Soufli 2024 πραγματοποιείται με την επιχορήγηση και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για το Nature Festival: Soufli 2024 και το πρόγραμμά του μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο naturefestival.gr, καθώς και στη σελίδα του φεστιβάλ στο Facebook.

Τριήμερο 27-28-29 Σεπτεμβρίου 2024

Κού-κου! Μια βόλτα στο δάσος…

Παρασκευή 27/09, 10:00 – 13:00, Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς 

Μια βιωματική αφήγηση παραμυθιού για πολύ μικρά παιδιά από τη θεατρική ομάδα «Μορφές Έκφρασης», σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, που συνδυάζει το θέατρο με τη μουσική, τη φαντασία και την περιπέτεια. Μια παράσταση – παιχνίδι που γεμίζει χαμόγελα τα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα τα μυεί στη μελωδία, στον ρυθμό και σε άλλες ιδιότητες της μουσικής! Στο παραμύθι μας, το σπίτι του Κού-κου είναι το δάσος της Δαδιάς!

Ψηφιακή εικονική εμπειρία ΧΡΩΜΑΤΑ

Σάββατο 28/09, 11:00 – 13:00, Αρχοντικό Μπρίκα

Αναπαράσταση του παραδοσιακού Σουφλιώτικου γάμου μέσα από μία ψηφιακή διαδραστική εμπειρία με χρήση της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής. Η πρωτότυπη αυτή εμπειρία περιλαμβάνεται στα πλούσια αποτελέσματα του συνεργατικού ερευνητικού έργου ΧΡΩΜΑΤΑ, που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΕΚΕΤΑ, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, τις εταιρείες TETRAGON και Up2Metric και στον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής.

Μετά τη Φωτιά

27 Σεπτεμβρίου – 27 Οκτωβρίου, Αρχοντικό Μπρίκα

Έκθεση φωτογραφίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης, με θέμα την απεικόνιση του φυσικού περιβάλλοντος του Έβρου μετά τις πυρκαγιές του 2023.

Ένας αθλητής – Ένα δέντρο

Σάββατο 28/09, 18:00, Γιρλίσιο*

Εθελοντική δενδροφύτευση στο Γιρλίσιο, σε συνεργασία με τον Δήμο Σουφλίου.

*Για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν, θα πραγματοποιηθεί στις 17:30 μετακίνηση με λεωφορείο από την κεντρική πλατεία Σουφλίου προς τον χώρο της εκδήλωσης. 

Nature and Street Art με την επιμέλεια του Γιάννη Μητρουλάκη

Κτίριο ΔΙΕΚ – Παράρτημα Σουφλίου

Δημιουργία τοιχογραφίας από το Crew Mitroulakis, διακεκριμένη καλλιτεχνική ομάδα από την Αλεξανδρούπολη. Η δημιουργία, με θέμα τη φύση, θα υλοποιηθεί στο κτίριο του ΙΕΚ Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας και Αμπελουργίας στο Σουφλί, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. 

Παράλληλες Δράσεις και Εκδηλώσεις

  • 1o L4M (Less for More) – Παγκόσμιο τουρνουά Catchball
  • Dadia Trail Run (DTR) – Αγώνες Βουνού Δαδιάς
  • Εκδηλώσεις μουσικής, χορού και γευσιγνωσίας 

Τριήμερο 25-26-27 Οκτωβρίου 2024

Πολιτισμός και Περιβάλλον

Παρουσιάσεις προτάσεων και εργαστήρια από καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα τον λειτουργικό και τον εικαστικό σχεδιασμό στον φυσικό χώρο.

Τοποθεσία, αναλυτικό πρόγραμμα, ημερομηνία και ώρα υπό διαμόρφωση.

Διαδρομές στο φυσικό περιβάλλον

Παρουσιάσεις και ομιλίες για τα δασικά μονοπάτια και τις διαδρομές στο φυσικό περιβάλλον του Έβρου από τους Απόστολο Κανταρτζή, Καθηγητή Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων ΔΠΘ, Μάνο Κιτσέλη, Πρόεδρο του Περιπατητικού Ομίλου Υμηττού, Γιώργο Χατζηγεωργίου, πρώην Προέδρου Κοινότητας Άβαντα Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Τοποθεσία, αναλυτικό πρόγραμμα, ημερομηνία και ώρα υπό διαμόρφωση.

Ρωμιοί και Θράκες Μουσουργοί της Έντεχνης Κοσμικής Μουσικής του 19ου και 20ου αιώνα: έργα για φωνή και πιάνο 

Σάββατο 26/10, Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Σουφλίου (η ώρα θα ανακοινωθεί σύντομα)

Συμμετέχουν στο πιάνο ο Θανάσης Τρικούπης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, και στη φωνή ο Δημοσθένης Φιστουρής, διδάκτωρ Μουσικολογίας του ΕΚΠΑ. 

Αναβάθμιση του Ιστορικού Μουσείου Σουφλίου

Αρχοντικό Μπρίκα (η ημερομηνία και η ώρα θα ανακοινωθούν σύντομα)

Παρουσίαση και συζήτηση των δυνατοτήτων αναβάθμισης του Ιστορικού Μουσείου Σουφλίου στο Αρχοντικό Μπρίκα, μέσω μιας σύγχρονης μουσειολογικής και μουσειογραφικής προσέγγισης.

Μετά τη Φωτιά

27 Σεπτεμβρίου – 27 Οκτωβρίου, Αρχοντικό Μπρίκα

Έκθεση φωτογραφίας, σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης, με θέμα την απεικόνιση του φυσικού περιβάλλοντος του Έβρου μετά τις πυρκαγιές του 2023.

Έβρος: 17 μέρες μετά

Προβολή του ντοκιμαντέρ του φωτορεπόρτερ Σάκη Γιούμπαση, ο οποίος καταγράφει με αεροφωτογραφίες τον απολογισμό της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2023.

Τοποθεσία, ημερομηνία και ώρα υπό διαμόρφωση.

940.000

Προβολή ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από την κινηματογραφική ομάδα μαθητών του Πρότυπου ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης, με θέμα την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε τον νομό Έβρου το καλοκαίρι του 2023.

Τοποθεσία, ημερομηνία και ώρα υπό διαμόρφωση.

Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Έλλης Χρυσίδου

Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν σύντομα)

Έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Έλλης Χρυσίδου, με έργα εμπνευσμένα από την πυρκαγιά του Αυγούστου του 2023 στον Έβρο, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη