Στην Αλεξανδρούπολη διεξήχθη με επιτυχία η 3η συνάντηση των Εφαρμοσμένων Ελληνο-Γαλλικών Διαλόγων. Η συνάντηση είχε τίτλο «Στη διασταύρωση των νέων εντάσεων» και κατέστη εφικτή σε συνεργασία με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.
Λίγους μήνες μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές και λίγο πριν από τις αμερικανικές, η συνάντηση της Αλεξανδρούπολης αποτέλεσε ευκαιρία για να συζητηθούν ζητήματα, όπως ο ρόλος του διεθνούς δικαίου, το μεγεθυνόμενο ρήγμα ανάμεσα στην Δύση και τον υπόλοιπο κόσμο και η ανερχόμενη γεωπολιτική σημασία του θρησκευτικού παράγοντα. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, στην Παλαιστίνη και στις ελληνο- τουρκικές σχέσεις «φώτισαν» με ιδιαίτερο τρόπο τις συζητήσεις αυτές.
Η ανάλυση του παγκοσμίου και του περιφερειακού πλαισίου επέτρεψαν να συζητηθεί με καινοτόμο τρόπο η θέση της Θράκης στους ενεργειακούς και γεωστρατηγικούς διαδρόμους, την οποία αναβαθμίζουν ταχύτατα οι γενικότερες εξελίξεις. Στην τρίτη αυτή συνάντηση, συμμετείχαν περί τους 20 γαλλόφωνους ομιλητές από τον επιστημονικό, τον πολιτικό και τον διπλωματικό χώρο της Ελλάδας και της Γαλλίας. Την έναρξη των εργασιών κήρυξαν η Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εστίασε στις διεθνείς και περιφερειακές προκλήσεις, που όπως είπε εντείνονται με την ευχή, η Αλεξανδρούπολη να μην είναι ένα σταυροδρόμι νέων εντάσεων, αλλά ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, ηπείρων και γεωπολιτικών διαδρομών.
Αναφέρθηκε ακόμα και στις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή που είναι πιθανό να συμβάλλουν σε μία ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, με την Ελλάδα να συνεχίζει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο ως χώρα υποδοχής.
«Είμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής συγκυρίας, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να βρει κοινές λύσεις, με αλληλεγγύη και συνεργασία, προκειμένου να προστατεύσει την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τις αξίες της», είπε ο κύριος Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας πως: «η ένταση που βιώνουμε στη διεθνή σκηνή είναι πρωτόγνωρη. Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει βαθιές συνέπειες για την ευρωπαϊκή ήπειρο και όχι μόνο. Ο πόλεμος συνεχίζεται, προκαλώντας ανθρώπινο πόνο και μια γενικευμένη αστάθεια, την οποία οι ευρωπαϊκές χώρες, με την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή, καλούνται να αντιμετωπίσουν».
Ο υπουργός σημείωσε, ότι η Ελλάδα, ως χώρα που βρίσκεται σε κομβικό σημείο των μεταναστευτικών διαδρομών, διαμορφώνει μια πολυδιάστατη πολιτική μετανάστευσης που βασίζεται σε τρεις κεντρικούς άξονες.
«Την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και την πάταξη των δικτύων των διακινητών. Η χώρα μας, σε στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για την προστασία των συνόρων και την αντιμετώπιση των παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης. Οι πρόσφατες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο υπογραμμίζουν τη σημασία αυτών των δράσεων, ενώ η ασφάλεια και ο έλεγχος των συνόρων παραμένουν κεντρικά ζητήματα. Τη βελτίωση της οργάνωσης και των διαδικασιών της νόμιμης μετανάστευσης. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει τη νόμιμη και ελεγχόμενη μετανάστευση, η οποία θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας. Και τέλος, την ομαλή ένταξη προσφύγων και μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες, όπως τα ασυνόδευτα ανήλικα. Η ένταξη αποτελεί βασικό πυλώνα για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της ειρήνης, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία η Ευρώπη αντιμετωπίζει σημαντικές δημογραφικές προκλήσεις», κατέληξε ο κύριος Παναγιωτόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι «Εφαρμοσμένοι Ελληνογαλλικοί Διάλογοι» αναζητούν τομείς συνεργασίας και συμπληρωματικότητας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Γαλλία, σε έναν ευρύτατο χώρο κρατικών και μη κρατικών δραστηριοτήτων. Σε σύγκριση με άλλες ανάλογες επιστημονικές πρωτοβουλίες, η ιδιαιτερότητα της πρωτοβουλίας αυτής συνίσταται στην σύνδεση της θεωρίας με την πράξη.