Το πρώτο φορτίο LNG καταφθάνει σήμερα στις εγκαταστάσεις του FSRU της Αλεξανδρούπολης σηματοδοτώντας την έναρξη στην πράξη της λειτουργίας της κομβικής αυτής ενεργειακής υποδομής. Το πρώτο αυτό εμπορικό φορτίο έρχεται από την εταιρεία Total και θα εκφορτωθεί σήμερα και αύριο, με αγοραστή την βουλγαρική εταιρεία Bulgargaz. Ουσιαστικά το παρθενικό αυτό φορτίο έρχεται να επιβεβαιώσει τη στρατηγική σημασία του σταθμού της Αλεξανδρούπολης, ως νέα ενεργειακή πύλη για την τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής της κεντρικής νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία μέσω της Bulgartransgaz συμμετέχει με μερίδιο 20% στην εταιρεία Gastrade η οποία υλοποίησε και λειτουργεί το έργο, του οποίου η εμπορική λειτουργία ξεκίνησε προχθές 1η Οκτωβρίου.
Το έργο θεωρείται καθοριστικό για την εγκαθίδρυση ενός δυναμικού περιφερειακού κόμβου εμπορίας φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη, ενισχύοντας σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής. Επιπλέον, ο σταθμός θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην προώθηση της Πρωτοβουλίας του Κάθετου Διαδρόμου, ενισχύοντας τη συνδεσιμότητα και την ανθεκτικότητα του ενεργειακού δικτύου της περιοχής, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών.
Μέσω του ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης, θα διοχετεύεται φυσικό αέριο τόσο στην ελληνική όσο και στην περιφερειακή αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έτσι ώστε ταυτόχρονα να διευρύνονται οι ενεργειακές πηγές της χώρας μας και να ενισχύεται ο ρόλος της ως ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.
FSRU Αλεξανδρούπολης
Το έργο ύψους 380 εκ. ευρώ ανήκει στην εταιρεία Gastrade. Αποτελείται από μια πλωτή μονάδα παραλαβής και προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου και από ένα σύστημα υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού μέσω των οποίων το φυσικό αέριο θα εισάγεται στην Ελλάδα, θα προωθείται στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ) και από εκεί στους τελικούς καταναλωτές.
Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης είναι η τέταρτη πύλη εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας με μέγιστη δυναμικότητα παροχής έως και 944.000 κυβικά μέτρα (κ.μ.) ανά ώρα ή 8,3 δισ. κ.μ. ετησίως και με αποθηκευτική ικανότητα 170.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου
Το FSRU συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Β. Μακεδονία, μέχρι τη Μολδαβία και την Ουκρανία. Η συμβολαιοποιημένη δυναμικότητα αεριοποίησης καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της τεχνικής δυναμικότητάς των 5,5 δισ. κ.μ. ανά έτος.
Από την τελική απόφαση στην έναρξη της εμπορικής λειτουργίας
Η υλοποίηση του έργου άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά με τη λήψη της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης (FID) στις 27 Ιανουαρίου 2022 από τη Gastrade. Στη συνέχεια, οι χερσαίες και υπεράκτιες κατασκευαστικές εργασίες στην Αλεξανδρούπολη προχώρησαν ταχύτατα, ενώ τον Φεβρουάριο του 2023 ξεκίνησε η κατασκευή της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) στη Σιγκαπούρη.
Το FSRU απέπλευσε από το ναυπηγείο Seatrium στις 26 Νοεμβρίου 2023, φτάνοντας στα νερά του Θρακικού Πελάγους στις 17 Δεκεμβρίου 2023, όπου και αγκυροβόλησε στη μόνιμη θέση του. Με την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των δοκιμών λειτουργίας και την έκδοση από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος της άδειας Λειτουργίας του το περασμένο καλοκαίρι, το έργο τέθηκε σε λειτουργική ετοιμότητα επιτρέποντας επίσημα την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του Έργου.
Ο Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης αποτελείται εκτός από το FSRU, από ένα υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, ο οποίος συνδέει το FSRU με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς (“ΕΣΜΦΑ”) και μέσω αυτού θα παραδίδει φυσικό αέριο εκτός από την Ελλάδα και στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά, καθώς και την Ουγγαρία και Σλοβακία στα δυτικά. Η Πλωτή Μονάδα, που ονομάστηκε “ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΣ” προς τιμήν της πόλης και των κατοίκων της, που αγκάλιασαν το φιλόδοξο αυτό σχέδιο από την αρχή, διαθέτει τεχνολογία αιχμής, με μέγιστη δυναμικότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.
Η επόμενη μέρα
Ήδη 14 ελληνικές και διεθνείς εταιρείες συμμετέχουν εμπορικά στο έργο δεσμεύοντας σχεδόν το σύνολο της δυναμικότητας του με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι το 2030. Ταυτόχρονα, η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του έργου, σηματοδοτεί την επέκταση της πρωτοβουλίας του Κάθετου Διαδρόμου, ενισχύοντας σημαντικά τη δυναμική του με στόχο τη δημιουργία ενός κόμβου συναλλαγών φυσικού αερίου στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Πηγή: capital.gr