Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

Διαβεβαίωση Τσιάρα για τις πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ: «Θα γίνουν κανονικά» – Αφορά και σε αγρότες του Έβρου

Την απόλυτη διαβεβαίωση πως οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ θα γίνουν κανονικά προς τους παραγωγούς που τις δικαιούνται, επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Κόκκαλη.

Απαντώντας στην ουσία της Ερώτησης για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο κύριος Τσιάρας δήλωσε  πως πρόκειται για σε λάθος υπολογισμό του Οργανισμού που οφείλεται στην έλλειψη τεχνικού συμβούλου την συγκεκριμένη περίοδο.

Όπως εξήγησε ο κύριος Τσιάρας, πρόκειται για σε λάθος υπολογισμό του Οργανισμού που οφείλεται στην έλλειψη τεχνικού συμβούλου την συγκεκριμένη περίοδο. Συγκεκριμένα, το σφάλμα στις πληρωμές προέκυψε από την λανθασμένη χρήση της γραμμής δικαιωμάτων του 2021 αντί της ορθής του έτους 2022.

Το εν λόγω σφάλμα αφορά σε 197.034 δικαιούχους και το ποσό αφορά σε 52εκ. ευρώ. Όπως επισήμανε ο υπουργός, ο μεγαλύτερος αριθμός των οφειλετών οφείλουν ποσά από 1€ έως 500 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

Από 1-250 ευρώ οφείλουν 139.589 αγρότες, δηλαδή το 70,85% των οφειλετών.

Ενώ από 251-500 ευρώ οφείλουν 29.906 αγρότες, δηλαδή το 15,18% των οφειλετών.

Όπως τόνισε: «Ήδη υπάρχει η διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έχουν καταβληθεί αυτά τα αχρεωστήτως» και εξήγησε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να τα εγγράψουμε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας του Οργανισμού», υπογραμμίζοντας ότι «το σημαντικό είναι πως δεν τίθενται σε κανέναν κίνδυνο οι ενισχύσεις».

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι «υπάρχουν προβλήματα, τα οποία έρχονται από το παρελθόν».
Κατά την δευτερολογία του υπογράμμισε πως: «είναι ενδεχομένως η πρώτη φορά που υπάρχει μια υπογεγραμμένη σύμβαση διάρκειας με ουσιαστικά μια ένωση εταιρειών,  προκειμένου μέχρι το 2027 να υποστηριχθεί ουσιαστικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ στη λειτουργία του και με πληροφοριακά συστήματα αλλά και με όλες τις άλλες απαραίτητες λειτουργίες, οι οποίες θα του δώσουν τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στα αιτήματα του αγροτικού και του κτηνοτροφικού κόσμου».

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη