Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024

«Η Σαμοθράκη δεν θα γίνει ”μπαταρία”» δηλώνει η Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, η πανέμορφη και μυστηριακή Σαμοθράκη προβλέπεται να περικυκλωθεί από δύο τεράστια “οικόπεδα” με δεκάδες ανεμογεννήτριες σταθερής έδρασης, ύψους σχεδόν 300 μ., σε απόσταση μικρότερη των 2 χλμ. από τις ακτές της.

Είναι σκανδαλώδες ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν εξέφρασε καμία απολύτως αντίρρηση σχετικά με τη χωροθέτησή τους απέναντι από τον παγκόσμιας ακτινοβολίας αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Μεγάλων Θεών, στον οποίο μάλιστα ανακαλύφθηκε η Νίκη της Σαμοθράκης, η οποία κοσμεί την πιο μνημειακή κλίμακα του Λούβρου.

Ακόμα πιο σκανδαλώδες είναι όμως ότι οι “πιλοτικές” περιοχές της Σαμοθράκης και του Έβρου επελέγησαν αυθαίρετα και χωρίς καμία εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ τα έργα ΑΠΕ εντός των περιοχών αυτών θα εξαιρούνται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και δημόσιας διαβούλευσης, παραβιάζοντας το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο.

Οι “πιλοτικές” περιοχές της Σαμοθράκης και του Έβρου θεσμοθετήθηκαν με νόμο, παρότι είναι περιοχές υψηλής σημασίας για τα θαλασσοπούλια, αλλά και τα θαλάσσια θηλαστικά, και βρίσκονται εντός ή πολύ κοντά σε περιοχές Natura 2000. Ειδικά τα “οικόπεδα” της Σαμοθράκης χρησιμοποιούνται τακτικά από θαλασσοπούλια, όπως ο Αρτέμης και ο Μύχος, για αναζήτηση τροφής, ενώ η περιοχή αποτελεί τον σημαντικότερο βιότοπο της φώκαινας και άλλων απειλούμενων θηλαστικών, όπως το κοινό δελφίνι, το ρινοδέλφινο, το ζωνοδέλφινο και η μεσογειακή φώκια.

Η επιλογή των περιοχών αυτών δεν δικαιολογείται ούτε από τα ανεμολογικά χαρακτηριστικά τους, καθώς διαθέτουν χαμηλό αιολικό δυναμικό σε σχέση με άλλες περιοχές, αλλά μάλλον σχετίζεται με εξυπηρετήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους που κατείχαν άδειες παραγωγής στην ευρύτερη περιοχή, ενώ έχουν ήδη διασφαλίσει και τις αναγκαίες άδειες έρευνας για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών.

Η καταστροφή ενός μαγικού τόπου για να γίνει “μπαταρία” της Ευρώπης δεν θα περάσει, θα την αποτρέψει η ενεργή εναντίωση όλων μας!

Πηγή: Facebook – Κίνηση για την Προστασία των Νησίδων

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη