Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Α. Δημοσχάκης: “Προτείνω επαναλειτουργία του εργοστασίου ΕΒΖ Ορεστιάδας, από ένα συνεργατικό σχήμα”

Τον περασμένο Μάρτιο έγινε μια προσπάθεια “αναζωπύρωσης” της υπόθεσης της “πεθαμένης” ΕΒΖ, με τευτλοπαραγωγούς να αποφασίζουν να πάρουν το δρόμο της δικαιοσύνης, διεκδικώντας την επαναλειτουργία της.

Υπενθυμίζεται, ότι σε συνάντηση που είχαν στο Πλατύ Ημαθίας, περισσότεροι από 80 τευτλοπαραγωγοί από τους νομούς Πέλλας, Ημαθίας, Σερρών, Θεσσαλίας, Ροδόπης και Έβρου, αφού είχαν ενημερωθεί από δικηγόρο, είχαν πάρει την απόφαση να προχωρήσουν με δικά τους έξοδα «στην κατάθεση αγωγής κατά των διοικήσεων της ΕΒΖ από το 2016, ζητώντας την ανάκληση της απόφασης του 2020 με βάση την οποία θα υλοποιούνταν εντός τριετίας το σχέδιο εξυγίανσης της βιομηχανίας το οποίο είχε εκπονήσει η Τράπεζα Πειραιώς και την έξοδο της εταιρείας από το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα».

Το σχέδιο εξυγίανσης έγινε προκειμένου να τακτοποιηθούν οι οφειλές της ΕΒΖ στην τράπεζα για να επαναλειτουργήσει η βιομηχανία και να παραχθούν τεύτλα. Η συμφωνία υποβλήθηκε το 2019, η απόφαση εκδόθηκε το 2020. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, το εργοστάσιο έπρεπε να επαναλειτουργήσει. Αντί αυτού, το έχει αποψιλωθεί από το μηχανολογικό εξοπλισμό του.

Με βάση την απόφαση για την εξυγίανση της βιομηχανίας, το 2022 θα έπρεπε να έχουν σπαρθεί πανελλαδικά 60.000 στρέμματα, το 2023 τουλάχιστον 80.000 στρέμματα και το 2024 θα έπρεπε να καλλιεργηθούν 130.000 στρέμματα με τεύτλα στην χώρα μας, αλλά δεν έγινε τίποτα. Στο πλαίσιο αυτό, οι παραγωγοί έλεγαν, ότι «οι ευθύνες που υπάρχουν για τον μαρασμό και την απαξία της ΕΒΖ, θα αναζητηθούν και θα αποδοθούν».

Ακόμη αξίζει να αναφερθεί, ότι τα εργοστάσια στην Σερβία λειτουργούν κανονικά και δίνουν κέρδη 25 – 30 εκατ. ευρώ ετησίως στην τράπεζα.

7 μήνες μετά, ο βουλευτής της ΝΔ Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, επανέρχεται στο ζήτημα κάνοντας μια συγκεκριμένη πρόταση προς την κυβέρνηση και συγκεκριμένα με επιστολή που απέστειλε προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, προτείνει την επαναλειτουργία του εργοστασίου Ζάχαρης Ορεστιάδας από ένα συνεργατικό σχήμα (π.χ τράπεζες, αγροτικά σχήματα, τοπική αυτοδιοίκηση κλπ τοπικές επιχειρήσεις), με κύρια στόχευση την δυναμική καλλιέργεια τεύτλων και επεξεργασία αυτών, με συμπληρωματική παραγωγή ενέργειας στους λοιπούς νομούς της περιφέρειας ΑΜΘ.

Συγκεκριμένα ο κύριος Δημοσχακης αναφέρει:

“Η παραγωγή τεύτλων συνεχίζει να αποτελεί μια εκ των δυναμικότερων και οργανωμένων καλλιεργειών στην περιοχή μας. Διαθέτοντας 200 περίπου συγκροτήματα των αγροτών μας, τα οποία είναι εύχρηστα, με εξοπλισμό και υποδομές προσαρμοσμένες στις ανάγκες της καλλιέργειας.

Μάλιστα, από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους προτείνεται  η χρήση του Εργοστασίου να είναι πολλαπλή και στοχευμένη κι όχι να λειτουργεί μόνο για συγκεκριμένους μήνες του χρόνου… Από τις πολλαπλές συναντήσεις και συσκέψεις με τους προκατόχους σας, έχω εισπράξει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης αλλά και του Υπουργείου, για την επαναφορά της δυναμικής καλλιέργειας των τεύτλων!

Για την υλοποίηση του οράματος της αναβίωσης του Εργοστασίου, θα συμβάλλει φυσικά και η μεταφορική και συγκοινωνιακή θωράκιση του Ν.Έβρου, που ήδη τίθεται σε τροχιά υλοποίησης, όπως εξήγγειλε και προ ημερών ο Υπουργός Υποδομών, Χρ.Σταϊκούρας από την Ν.Ορεστιάδα, παρουσία του Πρωθυπουργού της Χώρας!

Το να τεθεί και πάλι σε λειτουργία το φουγάρο του εργοστασίου, θα δώσει προσθετική αξία στην Ορεστιάδα και στον Έβρο συνολικά, επιφέροντας πολλαπλά οικονομικά & αναπτυξιακά οφέλη!!”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email