Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024

Νέοι της Κομοτηνής σχεδιάζουν καινοτόμες λύσεις για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής με τη βοήθεια της UNICEF

Το «2ο Εργαστήριο Καινοτομίας για το Κλίμα» που διοργάνωσε το Γραφείο της UNICEF στις 14-17 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία

Το «2ο Εργαστήριο Καινοτομίας για το Κλίμα» πραγματοποιήθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κομοτηνής, σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής και το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού Exagono, στο πλαίσιο των δράσεων της Εθνικής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2024 και της πρωτοβουλίας της UNICEF  «Πόλεις φιλικές προς τα παιδιά και τους νέους». 

Ο συντονισμός του Εργαστηρίου έγινε  από τη UNICEF, με βάση το διεθνώς αναγνωρισμένο Πρόγραμμα UPSHIFT, το οποίο υλοποιείται σε 43 χώρες, και τώρα για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, με στόχο την ενδυνάμωση των νέων, μέσω ανάπτυξης δεξιοτήτων, κοινωνικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου διαδραστικού εργαστηρίου, νέοι ηλικίας 15-24 ετών συζήτησαν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και πρότειναν λύσεις για την μείωση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών στην κοινότητά τους.

Συγκεκριμένα, υπό την καθοδήγηση έμπειρου εκπαιδευτή και τη συμβολή των μεντόρων Σωκράτη Γρηγορόπουλου, Υπεύθυνου Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης και Κωνσταντίνου Χουβαρδά, Προϊστάμενου Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης,  οι συμμετέχοντες συζήτησαν σε ομάδες και ανέπτυξαν τις παρακάτω καινοτόμες προτάσεις:

  • FRECTORIA – Μείωση των επιπτώσεων των πυρκαγιών αξιοποιώντας το δίκτυο μεταφοράς ενέργειας και με παράλληλη ανάπτυξη εφαρμογής που θα επιτρέπει σε πολίτες να καταγράφουν και να επικοινωνούν έγκαιρα πιθανές απειλές στις αρμόδιες αρχές.
  • Μια έξυπνη πόλη – Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης μέσω ειδικής κατασκευής με θερμική κάμερα στη δασική έκταση της Νυμφαίας Κομοτηνής.
  • PYROTEFITI – Δημιουργία αυτόνομου συστήματος ανίχνευσης και κατάσβεσης πυρκαγιών αξιοποιώντας Drones με θερμική κάμερα, δεξαμενές αποθήκευσης βρόχινου νερού και σύσταση και εκπαίδευση κοινοτήτων εθελοντών πυρασφάλειας.
  • Σταθμός μέτρησης νερού – Δίκτυο σταθμών μέτρησης νερού σε ποτάμια και ρέματα γύρω από οικισμούς με υψηλή επικινδυνότητα για πλημμύρες. Τα δεδομένα θα στέλνονται στην Πολιτική Προστασία για επεξεργασία.
  • Πολύανθος – Πρόταση παρέμβασης σε περιοχή που είχε πρόσφατα πυρκαγιά και υπάρχει υψηλή επικινδυνότητα για κατολισθήσεις λόγω έντονων βροχοπτώσεων. Η παρέμβαση περιλαμβάνει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης με σύστημα ανίχνευσης στάθμης νερού στοχεύοντας στην έγκαιρη προειδοποίηση των οικισμών.
  • Η λύση της πλημμύρας – Δημιουργία υπόγειου δικτύου συλλογής υδάτων στους ποδηλατοδρόμους και ανακατεύθυνση του νερού στο νέο υδραγωγείο Κομοτηνής.

Στη συνέχεια, οι νέοι παρουσίασαν τις ιδέες τους σε ομάδα εκπροσώπων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, που αποτελούνταν από τον Νίκο Δουλακάκη, Δασοπόνο – Αρχιτέκτονα τοπίου, την καθηγήτρια Αλεξάνδρα Γκεμιτζή, Μηχανικό Περιβάλλοντος Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, την Χρύσα Βαρβάτου, Μηχανικό περιβάλλοντος – υπεύθυνη των προγραμμάτων FollowGreen Δ. Κομοτηνής, τον Γιάννη Κυριαζή, Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Νεολαίας Δ. Κομοτηνής, τον Λευτέρη Καψάλη, Δασολόγο – Εταιρεία Προστασίας και Βιοποικιλότητας Θράκης.

Οι πιο καινοτόμες και δημιουργικές ιδέες που επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή – Project FRECTORIA, Μια έξυπνη πόλη, PYROTEFITI – θα υποστηριχθούν από το Κέντρο Νεολαίας και Εθελοντισμού Exagono Δήμου Κομοτηνής για να υποβάλουν τις προτάσεις τους, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος European Solidarity Corps-Σχέδια Αλληλεγγύης.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email