Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Έβρος: Η ανομβρία μείωσε τα άγρια μανιτάρια – Η Λευκή και Μαύρη τρούφα Έβρου στην 14η Γιορτή Μανιταριού Δαδιάς

Τη διαπίστωση ότι καταγράφεται αύξηση του ενδιαφέροντος για τα μανιτάρια και την κατανάλωσή τους, έκανε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η Έλενα Νταούλα, Γραμματέας του Αθλητικού Συλλόγου Ακρίτας Δαδιάς και υπεύθυνη για τη διοργάνωση της 14ης Γιορτής Μανιταριού, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Νοεμβρίου στη Δαδιά του δήμου Σουφλίου.

Όπως είπε, ο κόσμος έχει αγκαλιάσει με αγάπη τη Γιορτή Μανιταριού και κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός συμμετοχής μικρών και μεγάλων επισκεπτών σε όλες τις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιό της. Παρά το γεγονός ότι η ανομβρία των τελευταίων δύο ετών έχει μειώσει τον αριθμό μανιταριών στην περιοχή, ωστόσο, υποστήριξε ότι υπάρχουν αρκετά που μπορούν να εντοπίσουν όσοι κάνουν εξορμήσεις αναζήτησής τους στην περιοχή.

Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στη λευκή και μαύρη τρούφα που συναντάται στον ορεινό όγκο του νομού, λέγοντας πως αυτό δεν είναι ευρέως γνωστό όπως και σε πολλά ακόμη είδη που ευδοκιμούν και γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με τη συλλογή τους. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι όλα τα μανιτάρια δεν είναι βρώσιμα και χρειάζεται πολύ προσοχή.

Έτσι, χρήσιμες πληροφορίες θα μας δώσουν άνθρωποι που έχουν γνώση σε σχετική ενημέρωση που έχει προγραμματιστεί για το σκοπό αυτό, αλλά πως να τα καλλιεργούμε στο σπίτι μας με φυσικό τρόπο» σημείωσε η κ. Νταούλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μανιτάρι λακτάριος ο νόστιμος, Βολίτης ο χάλκιος και ο δικτυωτός, είναι μερικά από τα είδη άγριων μανιταριών που συναντά κανείς στην περιοχή του Έβρου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της 14ης Γιορτής Μανιταριού:

Το Σάββατο 2 Νοεμβρίου οι ενημερωτικές δράσεις ξεκινούν στο Κέντρο Ενημέρωσης Δαδιάς, στις 10 το πρωϊ και περιλαμβάνουν, «Γνωριμία με τα μανιτάρια και τις τρούφες του τόπου μας», «Η διατροφική τους αξία και οι ευεργετικές της ιδιότητες  της τρούφας», «Καλλιέργεια μανιταριών με φυσικό τρόπο», εξόρμηση για αναζήτηση μανιταριών στο δάσος Δαδιάς και μανιταρογευσιγνωσία.

Την Κυριακή 3 του μήνα, θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωϊ εξόρμηση στο δάσος για αναζήτηση μανιταριών και θα ακολουθήσει έκθεση και ταυτοποίησή τους, «μανιταρογεύματα», όπως και παράλληλες δράσεις για παιδιά.

Τη διοργάνωση έχουν από κοινού, ο Αθλητικός Σύλλογος Ακρίτας Δαδιάς, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ο δήμος Σουφλίου και ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Πηγή: ertnews.gr – ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη