Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

Αξιολόγηση για το αεροδρόμιο «Δημόκριτος» – Τα σενάρια για την επόμενη μέρα σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη

Σε εξέλιξη βρίσκεται διαδικασία επαναξιολόγησης της κατάστασης των 22 περιφερειακών αερολιμένων της χώρας, ανάμεσά τους και του αεροδρομίου “Δημόκριτος”, που είναι υπό την κρατική διαχείριση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, όπως εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ο αερολιμενάρχης κ. Στέλιος Ζαντανίδης.

Η αξιολόγηση αυτή, όπως είπε, γίνεται από το υπερταμείο με στόχο όχι απαραίτητα να γίνει παραχώρηση των αεροδρομίων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος είναι διττός, καθώς, όπως εξήγησε, “θα εξεταστούν οι δυνατότητες του κάθε αεροδρομίου ως οντότητα και με βάση την γεωγραφική του θέση και της ζήτησης για συγκεκριμένες υπηρεσίες και στην συνέχεια θα αξιολογηθεί εάν υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές ή εάν πρέπει να γίνει κάποια κίνηση τύπου συμπράξεως δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, έτσι ώστε να υπάρξει  η ανάπτυξη προς την κατεύθυνση  που θα δείξει αυτή η συγκεκριμένη μελέτη”. Και πρόσθεσε: «Για εμάς που είμαστε υπό την διαχείριση  της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σημαίνει ότι εάν δοθεί η ευκαιρία ή κριθεί από κάποιο ιδιώτη ότι είναι συμφέρουσα η διαχείριση του αεροδρομίου θα γίνει ό,τι έγινε και με τα υπόλοιπα 15 αεροδρόμια της χώρας που τα έχει η Fraport. Βέβαια, πάντα υπάρχει η προοπτική της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να υπάρξει συνεργασία με κάποιο ιδιώτη όσον αφορά την ανάπτυξη του αερολιμένα, κυρίως σε υποδομές για την εξυπηρέτηση της πολύ αυξημένης τουριστικής κίνησης και το δεδομένο να προσελκύσει και άλλες έξτρα πτήσεις τσάρτερ».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην επιβατική κίνηση του αεροδρομίου, είπε ότι είναι αυξημένη και πως με έξι και επτά πτήσεις καθημερινά το «Δημόκριτος» εξυπηρετεί 600 με 700 επιβάτες από όλη την Θράκη. «Τον χειμώνα είμαστε το 6ο αεροδρόμιο της χώρας σε αριθμό πτήσεων προς Αθήνα. Για ένα περιφερειακό αερολιμένα μεσαίου μεγέθους όπως είναι η Αλεξανδρούπολη, αυτό είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο επίτευγμα» τόνισε.

Όσον αφορά στην καθυστέρηση που υπάρχει στην κατασκευή του νέου πύργου ελέγχου, η ολοκλήρωση του οποίου θα κοστίσει περισσότερο από 800.000 ευρώ, ο κ. Ζαντανίδης είπε πως αυτό οφείλεται στις μετατάξεις προσωπικού σε άλλους κλάδους, χαρακτηρίζοντας το έργο πολύ σημαντικό. «Μελετάται η ολοκλήρωση του νέου πύργου ελέγχου από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η μελέτη έχει ανατεθεί σε ιδιώτη και η διαδικασία αυτή τελειώνει τον Φεβρουάριο του 2025, οπότε με την λήξη της μελετητικής διαδικασίας θα γίνει η προκήρυξη για να κατασκευαστεί ο νέος πύργος ελέγχου που θα μας δώσει ένα έξτρα «όπλο» στην αποτελεσματικότητα για την ασφάλεια των πτήσεων» κατέληξε.

Πηγή: ertnews.gr – ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη