Από τις 28 έως τις 31 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στη Δαδιά το 6ο Αντάμωμα πρώην και νυν εθελοντών που έχουν βρεθεί στην περιοχή στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος European Solidarity Corps (ESC) – γνωστό παλαιότερα ως European Voluntary Service (EVS).
Η Δαδιά, εδώ και δύο δεκαετίες, αποτέλεσε τόπο φιλοξενίας για 121 νέους και νέες από χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Πολωνία, το Λουξεμβούργο και η Ουγγαρία. Οι εθελοντές έμειναν για διάστημα από έξι μήνες έως έναν χρόνο και συνέβαλαν καθοριστικά σε δράσεις περιβαλλοντικής προστασίας μέσα από την WWF Ελλάς και, στη συνέχεια, την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης.
Στο ενεργητικό τους καταγράφονται σημαντικές πρωτοβουλίες: παρακολούθηση πομπών μαυρόγυπων, δακτυλιώσεις γυπών, μελέτη επιπτώσεων αιολικών πάρκων στα πουλιά και τις νυχτερίδες, καταγραφές περιβαλλοντικών παραμέτρων, καθώς και συμμετοχή σε εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης.

Τα ανταμώματα αυτά δεν έχουν μόνο χαρακτήρα συνάντησης, αλλά και ανακάλυψης. Κάθε φορά οι εθελοντές και οι πρώην συνεργάτες ταξιδεύουν σε νέους προορισμούς της Θράκης, γνωρίζοντας τόπους και πρωτοβουλίες που ίσως δεν είχαν την ευκαιρία να δουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.
Η παρουσία τόσων νέων ανθρώπων όλα αυτά τα χρόνια άφησε ισχυρό αποτύπωμα στη Δαδιά: φιλίες, εμπειρίες, αναμνήσεις και –για πολλούς– μια βαθιά αλλαγή στη ζωή τους. Σε μια εποχή που η αστυφιλία κυριαρχεί, το μικρό χωριό του Έβρου κατέγραψε μια ξεχωριστή ιστορία, όπου η προστασία της φύσης συναντά την κοινωνική προσφορά και τη διεθνή συνεργασία.
Οι άνθρωποι που επέλεξαν να ζήσουν και να εργαστούν μόνιμα στη Δαδιά δηλώνουν περήφανοι που στήριξαν αυτή την κινητικότητα νέων και συνεχίζουν να τη στηρίζουν. Όπως τονίζουν, οι εθελοντές έδεσαν τη ζωή τους με τον τόπο, μετέφεραν το μήνυμα της περιβαλλοντικής προστασίας και έκαναν τη Δαδιά γνωστή στις πατρίδες τους.
Κ.Π.









