Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης υπενθυμίζει την υποχρέωση καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων, στο πλαίσιο των μέτρων προληπτικής πυροπροστασίας, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.
Η υποχρέωση αφορά ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές χώρων που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς σχέδιο, σε εκτάσεις σε απόσταση έως 100 μέτρων από τα όρια αυτών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, εφόσον δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία, όπως αυτή αποτυπώνεται στους δασικούς χάρτες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δήμου, οι υπόχρεοι καλούνται να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες καθαρισμού έως τις 15 Ιουνίου και να υποβάλουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση στην ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Σε περίπτωση αδυναμίας ηλεκτρονικής υποβολής, η δήλωση μπορεί να κατατεθεί σε ΚΕΠ ή στην αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Ο καθαρισμός περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την απομάκρυνση ξερών δέντρων και κλαδιών, την αποψίλωση ξερών χόρτων και λοιπής καύσιμης ύλης, την αραίωση της θαμνώδους βλάστησης, καθώς και την απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών και απορριμμάτων. Παράλληλα, οι πολίτες οφείλουν να φροντίζουν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά των υπολειμμάτων, τα οποία μπορούν να οδηγούνται στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Αλεξανδρούπολης, κατόπιν σχετικής βεβαίωσης από τον Δήμο.
Επιπλέον, οι χώροι θα πρέπει να συντηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, έως και τις 31 Οκτωβρίου.
Όπως επισημαίνεται, σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις. Για μη καθαρισμό επιβάλλεται πρόστιμο από 200 έως 2.000 ευρώ, ανάλογα με την έκταση, ενώ για μη υποβολή δήλωσης προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ ή 100 ευρώ εφόσον έχει γίνει καθαρισμός. Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, προβλέπεται χρηματική ποινή 5.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών.
Τέλος, σε περίπτωση που ο καθαρισμός πραγματοποιηθεί αυτεπάγγελτα από τον Δήμο, το κόστος καταλογίζεται στους υπόχρεους.
Κ.Π.









