Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Aλεξανδρούπολη: ΣΒΒ Έβρου – Ανησυχία για την επιχειρηματική συρρίκνωση του νομού – Επιστολή στον πρωθυπουργό

Tην αγωνία του για την επιχειρηματική συρρίκνωση του Εβρου εκφράζει με επιστολή του στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς ο  Σύνδεσμος Βιοτεχνιών –βιομηχανιών, ζητώντας την άμεση δρομολόγηση ουσιαστικών  λύσεων για την επίτευξη μιας πραγματικά περιφερειακής οικονομίας .

Την  επιστολή την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Χρήστος Γιορδαμλής, παρατίθενται τα θέματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του Νομού, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι:

-Το σχέδιο για την ανασυγκρότηση του Έβρου συνεχίζει να είναι κενού περιεχομένου, όπως και η απροθυμία της Πολιτείας να αποζημιώσει τις ζημιές από την μεγάλη πυρκαγιά του Έβρου.

-Το Πόρισμα για την Διακομματική Επιτροπή της Θράκης δεν αποτελεί λόγο και προτεραιότητα για ενέργειες και προτάσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς.

-Τα εμβληματικά έργα, ειδικά στις μεταφορές, που εσείς ο ίδιος ανακοινώσατε τον Φεβρουάριο του 2022, έχουν ουσιαστικά απενταχθεί λόγω ανυπαρξίας μελετών και εμφάνισης άλλων προτεραιοτήτων, ενώ η υπόσχεση κάλυψης του μεταφορικού κόστους από εσάς δεν έγινε πράξη από τα αρμόδια Υπουργεία.

-Οι επιχειρήσεις της περιοχής είναι ουσιαστικά αποκλεισμένες από το Πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ 2.0, όπως αποκλεισμένες, ή και σε ομηρία από το Τραπεζικό Σύστημα με μη ανταγωνιστικά επιτόκια.

-Ο Αναπτυξιακός Νόμος ουσιαστικά δεν λειτουργεί αφού ούτε χρήματα καταβάλλονται, οι εγκρίσεις καθυστερούν από το 2022, νέες προσκλήσεις δεν υπάρχουν, ενώ η Περιφέρεια μας δεν ανήκει πλέον ούτε στην ζώνη υψηλής προτεραιότητας και οι ΒΙ.ΠΕ. της περιοχής μη ανταγωνιστικές.

-Η περιοχή είναι ενεργειακά σε ομηρία οργανισμών που αδυνατούν να σχεδιάσουν το μέλλον της περιοχής και ενδιαφέρονται μόνο για να ξεζουμίσουν τους ενεργειακούς πόρους και ευκαιρίες αυτής. Το απαράδεκτο Δίκτυο Μέσης Τάσης δεν επιτρέπει ούτε net metering εντός ΒΙ.ΠΕ., ενώ ταυτόχρονα προκαλεί συνεχώς ζημιές στην παραγωγική διαδικασία. Όμοια κατάσταση και στα Δίκτυα Υψηλής και Υπερυψηλής. Ταυτόχρονα οι στρεβλώσεις προχειρογραμμένων νόμων, όπως αυτών που καθορίζουν τις περιοχές NATURA δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα στις επιχειρήσεις που πασχίζουν να παραμείνουν ενεργές.

-Η αύξηση των Διοδίων κατά 35%, η ανυπαρξία ανταγωνισμού στις αεροπορικές συνδέσεις, οι κακές Τελωνειακές Συνδέσεις και Συνθήκες, όπως και η απουσία συνδυασμένων μεταφορών – τηλεπικοινωνιών και λοιπών υποδομών οδηγούν στην απαξίωση και φυγή της επιχειρηματικότητας και των πολιτών από την περιοχή.

-Η ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων, προσαρμοσμένων στις ανάγκες των υφιστάμενων επιχειρήσεων εστιασμένων στον Αγροτικό τομέα, που επισταμένα ζητούν στοχευμένη συμβολαιακή γεωργία, επαύξηση ορίων στα επενδυτικά σχέδια, διαχείριση νερών κλπ, ενώ οι γενικολόγες πολιτικές επιδοτήσεων οδηγούν σε συρρίκνωση καλλιεργειών και ερημοποίηση.

«Ενώ κατατίθενται προτάσεις στην ουσία της συζήτησης στο τι κάνουμε  και τι  από όλα όσα προτείνονται είναι εφικτά ,ρεαλιστικά  μέσα στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει ουσιαστική συζήτηση,» σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο κ. Γιορδαμπλής  και τόνισε  :«έχουμε μιλήσει με αρκετούς υπουργούς της κυβέρνησης  και βλέπουμε ότι υπάρχει ένα θέμα ουσιαστικού συντονισμού που κάθε φορά που  εμφανίζεται ένα καινούργιο ,ένα σημαντικό γεγονός η συζήτηση  εδώ για την περιοχή αποσυντονίζεται ακόμη περισσότερο .Με δεδομένη λοιπόν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ όπου θα συζητηθεί  και πάλι ποια είναι  η πολιτική της κυβέρνησης  για τον επόμενο χρόνο, θεωρήσαμε σημαντικό  να θέσουμε τα θέματα που ταλανίζουν την περιοχή  με την ελπίδα ότι θα συζητηθούν σε μια  ποιο οργανωμένη βάση και επιτέλους θα δούμε την δρομολόγηση λύσεων, γιατί διαφορετικά κάθε μήνας κάθε χρόνος που περνάει βλέπουμε επιχειρήσεις ειδικά επιχειρήσεις που αρχίζουν και  δυναμώνουν μετά από μια πολυετή κρίση που βίωσε η περιοχή λόγω του κόστους του επιχειρείν να  αναγκάζονται να μετακινήσουν  ακόμη και την παραγωγική τους ικανότητα.»

«Η επιχειρηματική συρρίκνωση  του Εβρου και γενικότερα της Θράκης είναι συνεχής,» ανέφερε ο κ Γιορδαμπλής  ,υπογραμμίζοντας πως  «η κάθε  μια επιχείρηση που έχει απομείνει σε ένα Εβρο που τα χωριά  ερημώνουν πονάει πολλαπλά και η γενικότερη κατάσταση είναι δύσκολη. Στο επίπεδο της μεταποίησης οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα δυσάρεστοι, έχουν μείνει λίγες επιχειρήσεις στον νομό χωρίς ουσιαστικά μέτρα ,ακόμα και αυτές  θα αναγκαστούν να αλλάξουν τα επενδυτικά τους σχέδια που έχουν για την περιοχή.»

«Αυτό που απασχολεί τις επιχειρήσεις είναι το να μπορούν να έχουν ίση μεταχείριση με τις επιχειρήσεις της υπόλοιπης χώρας  καθώς όπου  χρειάζεται συντονισμός  μεταξύ πολλών αρχών υπάρχουν απίστευτες καθυστερήσεις και ο καθένας θέλει να κάνει την δική του πολιτική και όχι μια ενιαία πολιτική,» κατέληξε ο κ. Γιορδαμπλής.

Στην επιστολή του  ο Σύνδεσμος Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Έβρου ζητά και τη διευθέτηση «εκκρεμουσών υποχρεώσεων της Πολιτείας όπως:

-Το θέμα του Εργοδοτικού κόστους (αντιμετώπιση θεμάτων εκκρεμοδικίας, εκχωρήσεις κλπ)

-Το θέμα των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου που αποτελεί τροχοπέδη για τις εγκλωβισμένες βιώσιμες επιχειρήσεις

-Το θέμα της πτωχευμένης Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου και ο χειρισμός των δανείων αυτής

-Τα ειδικά θέματα της περιοχής και η απουσία κάθε είδους κινήτρου που να άρει την απομόνωση και τα αντικίνητρα που η Πολιτεία δημιουργεί στις επιχειρήσεις

-Τα τελωνεία Κήπων και Καστανέων που δυσφημούν την Ελλάδα, όπως και οι οδικές συνδέσεις με την Βουλγαρία

-Η πληθυσμιακή συρρίκνωση που επιταχύνεται διαρκώς από την ατολμία της Ελληνικής Πολιτείας και την αδυναμία αυτής να κατανοήσει το νέο περιβάλλον και τις σύγχρονες απειλές.

Πηγή: ertnews.gr -ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη