Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

ACS: Τι απαντά στις επικρίσεις για τις μεγάλες καθυστερήσεις

Κατά το 2019 και 2020 προχώρησε σε επενδύσεις άνω των 18 εκατ. ευρώ (δηλαδή πάνω από το 16% του συνολικού ετήσιου κύκλου εργασιών της) για τη βελτίωση της δυναμικότητάς της, απαντά η ACS στις επικρίσεις που δέχεται τόσο η ίδια όσο και συνολικά ο κλάδος των ταχυμεταφορών για την αδυναμία τους να καλύψουν τις πολύ αυξημένες ανάγκες που έφερε το δεύτερο lockdown.

Η εταιρεία μιλά για μία «τέλεια καταιγίδα» στον κλάδο, η οποία προέκυψε από το συνδυασμό της ήδη ραγδαίας αύξησης του ηλεκτρονικού εμπορίου, του δεύτερου lock down και των παραγγελιών του Black Friday/Χριστουγέννων, κλπ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το διπλασιασμό και τριπλασιασμό του όγκου αποστολών/δεμάτων, με μεγαλύτερη αύξηση στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σύμφωνα με στοιχεία της ACS, η εταιρεία από την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου έχει αύξηση του όγκου αποστολών κατά 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και κατά 50% σε σχέση με το προηγούμενο lockdown. Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο lockdown η αύξηση του όγκου αποστολών σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ήταν 30%.

Την ίδια στιγμή, η ACS τονίζει ότι οι εταιρείες ταχυμεταφορών δεν έχουν πρόσθετα κέρδη κατά την περίοδο των lockdown, καθώς όταν υπάρχει τόσο μεγάλη και απότομη αύξηση του όγκου των αποστολών τα έξοδα που προκύπτουν για την εξυπηρέτηση του όγκου αυτού σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι υψηλότερα των εσόδων. Υπάρχει συνεπώς μείωση των κερδών, όπως ανεδείχθη και στα οικονομικά αποτελέσματα της ACS κατά το Β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αναφέρει.

Οι επενδύσεις της ACS 

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η εταιρεία, ήδη από το πρώτο lockdown και προκειμένου να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, προχώρησε σε προσλήψεις προσωπικού (άνω των 500 ατόμων), αγορά και μίσθωση περισσότερων από 150 vans, περισσότερων από 20 φορτηγών αυτοκινήτων δημοσίας χρήσης, μίσθωση περίπου 12.000 τ.μ. νέων αποθηκευτικών χωρών, αγορά περίπου 1.200 καροτσιών, άμεση οικονομική ενίσχυση του δικτύου συνεργατών της με πρόσθετες προμήθειες που ξεπερνούν το 1,5 εκατ. ευρώ, αγορά και εγκατάσταση 2 νέων συστημάτων διαλογής δεμάτων, αξιοποίηση νέων τεχνολογικών λύσεων και άλλα.

Η ACS έχει επίσης προχωρήσει στην κατασκευή του σύγχρονου κέντρου διαλογής δεμάτων (hub), με τη χρήση αυτόματων μηχανημάτων διαλογής δεμάτων τελευταίας τεχνολογίας, επί της Πέτρου Ράλλη, στο Αιγάλεω Αττικής, σε ένα κτίριο συνολικού εμβαδού 30.000 τμ, που θα λειτουργήσει εντός του 2021, υλοποιώντας μια επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ. «Η επένδυση αυτή θα αλλάξει στην κυριολεξία τα δεδομένα στον κλάδο των ταχυμεταφορών, καθώς πενταπλασιάζει την έως πρότινος δυναμικότητα διαλογής δεμάτων της εταιρείας, εκτινάσσοντας την ωριαία δυνατότητα σε 50.000 αποστολές/ώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η επένδυση ξεκίνησε να υλοποιείται ήδη από το 2015, πολύ πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας με την αγορά του οικοπέδου, όταν η ACS βλέποντας την παγκόσμια ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Εμπορίου αποφάσισε να επενδύσει στην ανάπτυξη ενός νέου κέντρου διαλογής (hub) σε κεντρικό σημείο του λεκανοπεδίου. Η οικονομική κρίση εκείνης της περιόδου, ανέβαλε τα σχέδια μέχρι το 2017 όποτε και ξεκίνησαν οι σχετικές μελέτες και αδειοδοτικές διαδικασίες. Ο φάκελος για την οικοδομική άδεια κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2018 και μετά από αλλεπάλληλες παρατηρήσεις της πολεοδομίας και βελτιώσεις, εξεδόθη οικοδομική άδεια για εκσκαφές τον Σεπτέμβριο του 2019 και οικοδομική άδεια ανέγερσης τον Μάρτιο του 2020. Σε λίγους μήνες, με την ολοκλήρωση της επένδυσης αυτής, η εταιρεία θα είναι έτοιμη να διαχειριστεί όγκους κατά πολύ μεγαλύτερους από τους σημερινούς, σημειώνει. 

Πηγή: moneyreview.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη