Αλεξανδρούπολη: Εικόνες από την «εξαφάνιση» της θάλασσας από την άμπωτη

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest

Η άμπωτη έκανε τη στάθμη της θάλασσας να υποχωρήσει προσφέροντας μας εντυπωσιακές εικόνες στην Αλεξανδρούπολη.

Το φαινόμενο με την πολύ χαμηλή στάθμη της θάλασσας, όπου ουσιαστικά τα νερά υποχωρούν με αποτέλεσμα να ξεπροβάλλει η στεριά, έγινε αντιληπτό το τελευταίο διάστημα σε όλο και περισσότερες περιοχές. Η άμπωτη στην Αλεξανδρούπολη έκανε σήμερα Κυριακή την εμφάνισή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν μερικά εικοσιτετράωρα το φαινόμενο έκανε την μεφάνισή του σε γειτονικές παραλίες της Καβάλας. Δείτε εδώ ένα σχετικό ρεπορτάζ.

Άλλωστε πέρυσι τέτοια εποχή το φαινόμενο αυτό είχε παρατηρηθεί και στην παραλία του Θερμαϊκού στην Θεσσαλονίκη. Το σχετικό ρεπορτάζ εδώ.

Η φύση έχει μια αδιαφιλονίκητη ομορφιά και μπορεί να δημιουργεί τα πιο απίθανα φυσικά έργα τέχνης, περίεργα, πρωτότυπα και εξαιρετικά.

Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αρχές Μαρτίου, η στάθμη του νερού πέφτει. Όπως είναι λογικό, η θάλασσα καλύπτει μικρότερη επιφάνεια στεριάς, εξ αιτίας της θέσης της Σελήνης. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό λόγω του μεγέθους της έκτασης που αποκαλύπτει η άμπωτη καθώς και της διάρκεια του που έχει να κάνει με το πολύ μικρό βάθος της θάλασσας.

Δείτε φωτογραφίες μέσα από τον φακό του Focus στον Έβρο:

Στην Ελλάδα έντονο φαινόμενο παλίρροιας είναι αυτό στον πορθμό του Ευρίπου στην Χαλκίδα,  καλούμενο και Παλίρροια του Ευρίπου. 

Οι μετρήσεις του εύρους και χρόνου των φαινομένων της παλίρροιας γίνονται με ειδικά όργανα τα παλιρροιόμετρα και παλιρροιογράφους. 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin