Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

CISD: ίχνη περιβαλλοντικών εγκλημάτων στην Παχιά Άμμο Σαμοθράκης

Περιβαλλοντικά εγκλήματα στην σπάνιας ομορφιάς δασική παραλία, ενταγμένη στο δίκτυο Natura, της Παχιάς Άμμου στη Σαμοθράκη, καλείται να διαπιστώσει εάν και από ποιους έχουν συντελεστεί το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, με βάση σωρεία καταγγελιών, που συγκέντρωσε και θέτει υπόψη των αρμοδίων το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη  -Citizens’ Inspectorate for Sustainable Development (CISD).

Η πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη ( CISD), Μαργαρίτα Καραβασίλη Αρχιτέκτων d.p.l.g. – Msc Πολεοδομίας Χωροταξίας, με επιστολή της προς το Σώμα Επιθεωρητών & Ελεγκτών Περιβάλλοντος  ζητά σε συνεργασία με την Προϊσταμένη Αρχή Αποκατάστασης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΣΥΓΑΠΕΖ) και με τον Φορέα Διαχείρισης της περιοχής να γίνει περιβαλλοντικός έλεγχος στην Παχιά Άμμο στη Σαμοθράκη «σε σχέση με τα καταγγελλόμενα, όσο και με τυχόν παράνομες ενέργειες του Δήμου ή άλλων ιδιωτών ώστε να αποκαταστήσετε την περιβαλλοντική νομιμότητα, αλλά και να επιβάλλετε την άμεση περιβαλλοντική αποκατάσταση της ζημιάς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Μπαράζ αυθαιρεσιών

Οι καταγγελίες που συγκέντρωσε το CISD και ο περιβαλλοντικός έλεγχος καλείται να διαπιστώσει εάν ισχύουν, την έκταση τους και τους υπεύθυνους για αυτές, αφορούν σε μπαράζ αυθαίρετων και καταστροφικών ενεργειών, που βάζουν σε δοκιμασία τo προστατευόμενο σπάνιο παράκτιο οικοσύστημα, οι οποίες μεταξύ άλλων αναφέρονται σε:

  • Αμμοληψίες από την παραλία μικρής έκτασης, μέχρι τόνων άμμου, που μεταφέρθηκαν σε άγνωστο σημείο. Φήμες αναφέρουν ότι μεταφέρθηκε σε άλλα σημεία του νησιού, σε μη αμμώδεις παραλίες για να αποκτήσουν αμμουδιά!
  • Μπάζα από εκτροφείο στρουθοκαμήλων,  σε δωμάτια που κρίθηκαν παράνομα, κατεδαφίστηκαν και παραμένουν ακόμα εκεί.
  • Παρεμβάσεις διευθέτησης του ρέματος, ανοίγοντας νέο ρέμα το οποίο ξεκινά από ψηλά και κατευθύνεται προς το κέντρο της παραλίας, για να μη επηρεάζεται «beach bar» από τις καλοκαιρινές βροχές.
  • Πέτρες και σκουπίδια που κατεβάζει το νέο αυτό ρέμα.
  • Εκσκαφές στην παραλία με JCB , ισοπεδώνοντας αμμοθίνες, καταστρέφοντας την ποώδη βλάστηση, τον περιβάλλοντα χώρο με σκοπό τη δημιουργία parking για να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση στους πελάτες των καταστημάτων.
  • Σκουπίδια, σκαλωσιές, μπάζα παρατημένα, αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες στο δημόσιο χώρο που έχουν καταλάβει, και όλα αυτά συνθέτουν ένα πολύ άσχημο σκηνικό για την ομορφότερη και μοναδική αμμουδερή παραλία της Σαμοθράκης.

Η επιστολή του CISD

Η πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη Μαργαρίτα Καραβασίλη στην επιστολή της,  η οποία απευθύνεται προς τη  Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών & Ελεγκτών (υπόψη κυρίας Σία Λαζάρου),  Σώμα Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδας ( υπόψη κυρίας Σοφίας Χριστοφόρου), ΣΥΓΑΠΕ (υπόψη Προϊσταμένης, κυρίας Σταυρούλας Πουλή), με κοινοποίηση στο Δήμο Σαμοθράκης  και Θέμα: «Παχιά Άμμος Σαμοθράκης: Αίτημα διενέργειας ελέγχου και Περιβαλλοντικής Επιθεώρησης για την προστασία ενός σπάνιου παράκτιου οικοσυστήματος» αναφέρει αναλυτικά τα ακόλουθα:

Η παραλία της Παχιάς Άμμου θεωρείται δασική ενώ είναι ενταγμένη στην περιοχή NATURA

Μια από τις ωραιότερες παραλίες της Σαμοθράκης είναι η παραλία της Παχιάς Άμμου, που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του Νησιού, απέναντι από τη Λήμνο και την Ίμβρο, απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από την Καμαριώτισσα και αποτελεί την μόνη παραλία με άμμο με οδική πρόσβαση και η οποία κυκλώνεται από το βουνό Σάος. Η κορυφή του, το Φεγγάρι, φαίνεται από την παραλία. Φημίζεται για την ομορφιά της και για τα τουρκουάζ νερά της. Η παραλία θεωρείται δασική ενώ είναι ενταγμένη στην περιοχή NATURA του Νησιού με τον κωδικό GR1110012 «Σαμοθράκη: όρος Φεγγάρι & Παράκτια Ζώνη» έκτασης 21,022 εκτ. (SPA- ΕΒΡΟΣ).

Της παραλίας διέρχονται δύο ρέματα, το ένα δεξιά, αρκετά μεγάλο και με συχνή δραστηριότητα, το άλλο στο αριστερό μέρος, που σπάνια ενεργοποιείται. Από φέτος υπάρχει στην παραλία εκτός μίας ταβέρνας με ξαπλώστρες και beach bar στη δεξιά πλευρά της παραλίας και ένα δεύτερο beach bar στην αριστερή μεριά με διαγωνισμό του Δήμου και σχετική παραχώρηση. Η παραλία κατά καιρούς δέχθηκε πλήγματα της «αναβάθμισης». Από εκτροφείο στρουθοκαμήλων,  σε δωμάτια που κρίθηκαν παράνομα, κατεδαφίστηκαν και τα μπάζα παραμένουν ακόμα εκεί, μέχρι και βόσκηση κατσικιών που άλλαξαν ριζικά το τοπίο της παραλίας. Συχνές είναι οι αμμοληψίες, μικρής όμως έκτασης, για κατασκευαστικά έργα. Σύμφωνα με πρόσφατες φωτογραφίες επισκεπτών (επισυνάπτονται) παρατηρούνται εκ νέου επεμβάσεις στην περιοχή που αλλοιώνουν την μορφολογία της, και ως εκ τούτου εγείρονται πολλά ερωτήματα, όπως τι είδους παρεμβάσεις είναι αυτές (αμμοληψίες ;), ποιος τις κάνει και για ποιο σκοπό, αν είναι εγκεκριμένες ή παράνομες, κλπ.

Για το ιστορικό, αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες παραθεριστών και κατοίκων, το υπάρχον δεξί ρέμα είναι ιδιαίτερα ενεργό και κάθε χρόνο μετά από βροχή, οι ξαπλώστρες και ομπρέλες εξαφανίζονται στη θάλασσα.

Η νέα δημοτική αρχή λέγεται ότι πέρυσι πριν την αρχή του καλοκαιριού προέβη σε παρεμβάσεις διευθέτησης του ρέματος, ανοίγοντας νέο ρέμα (με ποια αρμοδιότητα αν αυτό πραγματικά συνέβη;), το οποίο ξεκινά από ψηλά και κατευθύνεται προς το κέντρο της παραλίας για να μη επηρεάζεται το “beach bar” κατά τις καλοκαιρινές βροχές. Και στην περίπτωση αυτή καίρια είναι τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν, εφόσον όντως ευσταθεί η πληροφορία, ειδικότερα σχετικά με την ύπαρξη ή όχι μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αλλά και σχετικά με τυχόν αλλοιώσεις της γεωμορφολογίας του τοπίου. Οι πληροφορίες μας εστιάζονται σε σημαντικές αλλαγές που έλαβαν χώρα στην εν λόγω παραλία, καθώς εμφανίστηκαν πέτρες και σκουπίδια που κατεβάζει το νέο αυτό ρέμα.

Η παραπάνω πληροφορία διασταυρώθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία (προφορικά) η οποία ενημέρωσε ότι έχει απευθύνει πρόσφατα έγγραφο προς τον Δήμο ζητώντας την αποκατάσταση της παραλίας. Προφανώς η Δημοτική Αρχή, στηριζόμενη στο έγγραφο αυτό, μετέφερε τόνους άμμου σε άγνωστο σημείο (φήμες αναφέρουν ότι μεταφέρθηκε σε άλλα σημεία του νησιού, σε μη αμμώδεις παραλίες σε άλλο σημείο του Νησιού προκειμένου να αποκτήσουν αμμουδιά).

Το θέμα τέθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο  από την Αντιπολίτευση, αλλά δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις, ούτε λήφθηκε καμία απόφαση ούτε τέθηκε χρονοδιάγραμμα ανάπλασης, ούτε παρουσιάστηκε κάποια μελέτη. Το βασικό επιχείρημα της Δημοτικής Αρχής ήταν ότι αμμοληψίες γίνονται κάθε χρόνο και δεν υπάρχει επώνυμη καταγγελία!!!

Επιπλέον, με την ευκαιρία της φετινής δημοτικής «ανάπλασης» ο επιχειρηματίας εκ δεξιών των δύο beach bar, επεκτάθηκε κατά πολύ σε σχέση με πέρυσι,  σκάβοντας λίγες ημέρες πριν το 3μερο του Αγίου Πνεύματος την παραλία με JCB , ισοπεδώνοντας αμμοθίνες, καταστρέφοντας την ποώδη βλάστηση, τον περιβάλλοντα χώρο με σκοπό τη δημιουργία parking για να γίνει ευκολότερη η πρόσβαση στους πελάτες του. Σημειωτέο, ότι δεν γνωρίζουμε αν έχει γίνει σχετικός διαγωνισμός για την παραχώρηση ούτε αν έχει γίνει η απαραίτητη οριοθέτηση του προς παραχώρηση χώρου (τουλάχιστον όχι δημόσια). Στον χώρο υπάρχουν σκουπίδια, σκαλωσιές, μπάζα παρατημένα, αυτοκίνητα χωρίς πινακίδες στο δημόσιο χώρο που έχουν καταλάβει, και όλα αυτά συνθέτουν ένα πολύ άσχημο σκηνικό για την ομορφότερη και μοναδική αμμουδερή παραλία της Σαμοθράκης. Εκτός των άλλων κινδυνεύουν οι ελάχιστες πλέον αγριοβελανιδιές που φύονται επί της παραλίας. Για τα παραπάνω υπήρξε σχετική αναστάτωση στο Νησί και κάποια δημοσιεύματα και μαθαίνουμε ότι, τόσο το Λιμενικό, όσο και η Αστυνομία έκαναν αυτοψία αλλά δε βρήκαν καμία παράνομη πράξη ή αμμοληψία!  Για τους παραπάνω λόγους υποβάλλεται η παρούσα καταγγελία και ζητείται αποκλειστικά από την Υπηρεσία η διενέργεια περιβαλλοντικού ελέγχου, τόσο σε σχέση με τα καταγγελλόμενα, όσο και με τυχόν παράνομες ενέργειες του Δήμου ή άλλων ιδιωτών ώστε να αποκατασταθεί η περιβαλλοντική νομιμότητα, αλλά και να επιβληθεί η άμεση περιβαλλοντική αποκατάσταση της ζημιάς σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Η παρούσα καταγγελία υποβάλλεται και στην αρμόδια Εθνική Αρχή, στο Συντονιστικό Γραφείο Αποκατάστασης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΣΥΓΑΠΕΖ) προκειμένου, από την πλευρά της, να εφαρμόσει τις διατάξεις περί Περιβαλλοντικής Ευθύνης, για την προστασία του habitat της Παχιάς Άμμου συνολικά, καθώς η παράκτια αυτή περιοχή είναι ενταγμένη και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000, με σκοπό την αποκατάσταση της αριστερής πλευράς της παραλίας και συμμόρφωση με τα ισχύοντα, μετά από συνολική μελέτη, εκ μέρους του υπευθύνου (Δήμος ή ιδιώτης) να αναλάβει θα πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις του για καθαρισμό, δικλίδες προστασίας κτλ., ενημερώνοντας και τον Φορέα Διαχείρισης.

Αν και γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία λόγω έλλειψης προσωπικού, και όχι μόνο, επιθυμούμε να διαχειριστείτε το θέμα εσείς, ως η κατεξοχήν αρμόδια αρχή περιβαλλοντικής συμμόρφωσης στη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη και την κεκτημένη εμπειρία και την αξιοπιστία σας, καθώς εάν το διαβιβάσετε «αρμοδίως», όχι μόνο θα χαθεί πολύτιμος χρόνος, αλλά και πιθανόν να μην υπάρξει καμία αντίδραση, όπως δυστυχώς συχνά παρατηρείται. Παρακαλούμε την Υπηρεσία σας να επιληφθεί και να προβεί σε έλεγχο και στην κατά νόμο Περιβαλλοντική Επιθεώρηση, ολοκληρώνοντας το ταχύτερο δυνατό το έργο σας, καταρχήν διασταυρώνοντας τις πληροφορίες που σας παρέχουμε (εξακρίβωση και έλεγχος στοιχείων από τις Αρχές / Δήμο, Κτηματική, κλπ.), σε συνεργασία με την Προϊσταμένη Αρχή Αποκατάστασης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΣΥΓΑΠΕΖ) και με τον Φορέα Διαχείρισης.

Με την ελπίδα ότι θα δώσετε την πρέπουσα λύση για την οριστική παύση τυχόν αυθαιρεσιών που βλάπτουν το παράκτιο οικοσύστημα και την αποκατάσταση της παραλίας στην αρχική της μορφή και με τις θερμές μας ευχαριστίες.

Η Πρόεδρος Μαργαρίτα Καραβασίλη,
Αρχιτέκτων d.p.l.g. – Msc Πολεοδομίας Χωροταξίας
».

Πηγή: ecopress.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

◉ Διαβάστε ακόμη