Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Eπίδομα θέρμανσης: Αυξάνονται ξανά οι δικαιούχοι του – Ποια είναι η νέα αλλαγή

Οι κάτοικοι της Νέας Βύσσας στην Ορεστιάδα δεν δικαιούνται επίδομα θέρμανσης αν χρησιμοποιούν ξύλα για να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης γιατί τους “κόβει” το πληθυσμιακό κριτήριο. Το ίδιο συμβαίνει και με τους κατοίκους. Το ίδιο ισχύει και για την δημοτική κοινότητα Κρηνίδων στην Καβάλα, ή στην δημοτική ενότητα Μελίκης στην Ημαθία.

Ποιο είναι το κοινό χαρακτηριστικό των τριών αυτών περιοχών, αλλά και εκατοντάδων άλλων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια; Ο πληθυσμός τους είναι μεγαλύτερος από 2.500 άτομα αλλά μικρότερος από 3.500 άτομα. Έτσι, με αλλαγή που προωθείται στο νομοθετικό πλαίσιο για το επίδομα θέρμανσης, ενώ με το υφιστάμενο καθεστώς αυτοί οι κάτοικοι δεν δικαιούνται επίδομα θέρμανσης για να καταναλώσουν ξύλα -η μοναδική πηγή ενέργειας φέτος που δεν έχει γνωρίσει τόσο μεγάλη αύξηση στην τιμή- στο εξής θα δικαιούνται.

Είναι μια ακόμη αλλαγή που θα περιέχει το νέο πλαίσιο χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης με στόχο να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των δικαιούχων. Έτσι, μετά την αύξηση του εισοδηματικού και του περιουσιακού κριτηρίου που έχουν ήδη ανακοινωθεί, η τελική υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται μέσα στα επόμενα 24ωρα καθώς ο στόχος είναι η πλατφόρμα να τεθεί σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει και η συγκεκριμένη αλλαγή. Δηλαδή, δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι και όσοι καταναλώνουν ξύλα σε περιοχές με πληθυσμό έως 3.500 κατοίκους και όχι 2.500 όπως ισχύει μέχρι τώρα.

Σήμερα, από τις 14.464 διαφορετικές περιοχές του καταλόγου με τους ταχυδρομικούς κώδικες βάσει του οποίου υπολογίζεται το επίδομα θέρμανσης, το πράσινο φως για τη χορήγηση επιδόματος και σε όσους καταναλώνουν ξύλα, ανάβει για 4.015 περιοχές. Εκτιμάται ότι με τη διεύρυνση του ορίου από τα 2.500 στα 3.500 άτομα, οι περιοχές θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 1.000.

Από τη στιγμή που η περιοχή θα χαρακτηριστεί ως “δικαιούχος” του επιδόματος θέρμανσης και για το ξύλο, τότε δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση στο ποσό του επιδόματος. Κάτι που σημαίνει ότι για τους καταναλωτές που χρησιμοποιούν το ξύλο, το επίδομα θα καλύπτει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του τελικού λογαριασμού. Και αυτό διότι στο ξύλο, η αύξηση της τιμής δεν έφτασε ούτε στο 47% που ισχύει για το πετρέλαιο θέρμανσης, ούτε στο 140-150% που ισχύει για το φυσικό αέριο.

Πηγή: thetoc.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email