Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την εκφόρτωση του πρώτου φορτίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο FSRU Αλεξανδρούπολης.
Η διαδικασία, μπορείτε να τη δείτε στη φωτογραφία που παρουσιάζει ο ΟΤ, έχει ξεκινήσει από τις 16 Φεβρουαρίου όταν και έφτασε το φορτίο των 150.000 κυβικών μέτρων της ΔΕΠΑ Εμπορίας με LNG Carrier της GasLog.
Η εκφόρτωση
Σύμφωνα με στελέχη της Gastrade, της κοινοπραξίας των μετόχων (Ελμίνα Κοπελούζου, GasLog, ΔΕΠΑ Εμπορίας, Bulgartransgaz και ΔΕΣΦΑ) που διαχειρίζονται το FSRU Αλεξανδρούπολης, η διαδικασία της εκφόρτωσης διαρκεί από πέντε έως και επτά ημέρες.
Το πλοίο με το φορτίο πλησιάζει πολύ κοντά την πλωτή υποδομή αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου αδειάζοντας με ειδικούς αγωγούς τις ποσότητες LNG.
Όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία οι εργασίες αυτές είναι σε εξέλιξη ανοικτά της Αλεξανδρούπολης όπου και είναι αγκυροβολημένο το FSRU.
Δοκιμαστική λειτουργία
Η ολοκλήρωση της εκφόρτωσης θα σηματοδοτήσει και την εκκίνηση της δοκιμαστικής λειτουργίας του FSRU.
Αυτή, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, θα διαρκέσει από πέντε έως και επτά εβδομάδες. Με τις ποσότητες του πρώτου φορτίου θα γίνει τεστ στον εξοπλισμό της υποδομής αλλά και θα λειτουργήσουν και οι αεριοποιητές οι οποίοι θα στέλνουν πλέον το LNG σε αέρια μορφή στο δίκτυο των αγωγών.
Εμπορική λειτουργία
Μετά το τέλος των δοκιμών θα ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του FSRU Αλεξανδρούπολης.
Οι ποσότητες του φορτίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα διακινηθούν σε αγορές των βαλκανίων, ενώ προγραμματισμένα να φτάσουν είναι και άλλα φορτία.
Το FSRU είναι από τις 17 Δεκεμβρίου 2023 αγκυροβολημένο ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης. Έχει συνδεθεί με υποθαλάσσιο και χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης και θα παραδίδει φυσικό αέριο στο Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς («ΕΣΜΦΑ») και εν συνεχεία στους τελικούς καταναλωτές στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και περαιτέρω στη Μολδαβία και την Ουκρανία στα ανατολικά και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία στα δυτικά.
Το FSRU Αλεξανδρούπολης έχει δυνατότητα επαναεριοποίησης 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως.
Πηγή: ot.gr