Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024

Greek Ancestry: Η ομάδα ιστορικών που ψάχνει την καταγωγή και την ιστορία όσων αναζητούν τις ρίζες τους

Οι ρίζες μας και η γενιά μας… Πρόκειται για δύο έννοιες που είτε λίγο είτε πολύ αισθανόμαστε πως διαμορφώνουν το ποιοι είμαστε. Έτσι, ασυνείδητα ή συνειδητά, όλοι έχουμε αναρωτηθεί σε κάποια στιγμή της ζωής μας για αυτές. Είτε από απλή περιέργεια, είτε από κάποια έμφυτη τάση για αναζήτηση της ταυτότητας μας είτε από μια τυχαία ερώτηση που μπορεί να στάθηκε ως αφορμή. «Τίνος είμαστε εμείς;» και «από πού κρατά η σκούφια μας;».

Η ομάδα της Greek Ancestry επιχειρεί να ρίξει φως σε αυτά τα ερωτήματα δημιουργώντας μια μεγάλη βάση δεδομένων και ένα καλά οργανωμένο δίκτυο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Μέσα από αυτό Έλληνες από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου μπορούν να αναζητήσουν και να βρουν την ιστορία της οικογένειας τους, ακόμα και αν πιστεύουν ότι έχει χαθεί για πάντα.

Ο ιστορικός Γρηγόρης Κόντος βρισκόταν στην Ολλανδία για τις μεταπτυχιακές του σπουδές ενώ παράλληλα συνεργαζόταν με μία εταιρεία από το Ισραήλ. Οι υπηρεσίες που παρείχε η εταιρεία ήταν η ψηφιοποίηση αρχείων και η παροχή βοήθειας σε πολίτες που αναζητούσαν το γενεαλογικό τους δέντρο. Αρχικά ο νεαρός ιστορικός -γεννηθείς το 1996- ανέλαβε κάποιες ελληνικές υποθέσεις και τότε συνειδητοποίησε ότι παρά το μεγάλο ενδιαφέρον, στη χώρα μας δεν υπήρχε καμία εταιρεία που να παρέχει τέτοιου είδους υπηρεσίες. Έτσι, το 2020 αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να δημιουργήσει μόνος του την Greek Ancestry.

Ξεκίνησε να ψηφιοποιεί συλλογές ιστορικών αρχείων στις οποίες έβρισκε μεγάλο ενδιαφέρον, να δημιουργεί σταδιακά τη δική του βάση δεδομένων, και σιγά – σιγά να σχηματίζει την ομάδα της Greek Ancestry, η οποία σήμερα μετρά ήδη 7 άτομα. Οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι που έψαχναν τις ρίζες τους δεν άργησαν να φανούν. 

Greek Ancestry
Greek Ancestry

Τι ακριβώς κάνει η Greek Ancestry

«Μέσα στον ιστότοπο της επιχείρησης, μπορεί κάποιος να γράψει τα στοιχεία του, δηλαδή το όνομά και τον τόπο καταγωγής του και τότε πιθανότατα θα βρει ορισμένα αρχεία για τους προγόνους του τα οποία μπορεί να παραγγείλει», μας εξηγεί ο Γρηγόρης Κόντος και προσθέτει ότι οι υπηρεσίες της Greek Ancestry δεν περιορίζονται εκεί. «Μπορεί επίσης ο ενδιαφερόμενος να αναθέσει σε εμάς να αναλάβουμε την υπόθεσή του. Δηλαδή μέσα από δική μας έρευνα να εντοπίσουμε τους προγόνους του και την καταγωγή του και σταδιακά να σχηματίσουμε το γενεαλογικό του δέντρο. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να βρουν κανένα αρχείο στη βάση δεδομένων μας και μας αναθέτουν αποκλειστικά την έρευνα», τονίζει.

Ο Greek Ancestry όμως δεν είναι μόνο μια ομάδα έρευνας αλλά ενδιαφέρεται και για το κομμάτι της ιστορίας ως επιστήμη.«Έχουμε ασχοληθεί και με τον εκπαιδευτικό τομέα, καθώς έχουμε οργανώσει ορισμένα διαδικτυακά σεμινάρια, ενώ στο site της Greek Ancestry μπορεί κάποιος να διαβάσει ιστορικά και επιστημονικά τεκμηριωμένα άρθρα», σημειώνει ο Γρηγόρης Κόντος και παράλληλα προσθέτει πως αυτό το Σαββατοκύριακο, δηλαδή στις 29 και 30 Ιανουαρίου διοργανώνεται το δεύτερο παγκόσμιο συνέδριο ελληνικής γενεαλογίας. 

Μεγάλο το ενδιαφέρον από Έλληνες της ομογένειας

Ο ιστορικός μας εξηγεί ότι τεράστιο ενδιαφέρον για να εντοπίσουν τις ρίζες τους, δείχνουν οι Έλληνες της ομογένειας και αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που αποφάσισε να δημιουργήσει τον ιστότοπο της επιχείρησης στην αγγλική γλώσσα. «Υπάρχει ενδιαφέρον και από την Ελλάδα αλλά όχι στον ίδιο βαθμό. Από τους πελάτες μας, περίπου ένας στους είκοσι είναι από την Ελλάδα», τονίζει ο δημιουργός της Greek Ancestry.

Greek Ancestry
Greek Ancestry

Έρευνα σε κρατικά αρχεία, παλαιοπωλεία ακόμα και στο εξωτερικό

Τα έγγραφα τα οποία βρίσκονται στη βάση δεδομένων του site βασίζονται σε αρχειακό υλικό το οποίο προέρχεται από τα γενικά αρχεία του κράτους, από Δήμους, από Μητροπόλεις, αλλά και από συλλογές που έχει φτιάξει η Greek Ancestry. «Για παράδειγμα, πρόσφατα ψηφιοποιήσαμε ορισμένους επαγγελματικούς καταλόγους από το 1901 έως το 1947, οι οποίοι περιέχουν συνολικά 200.000 ονόματα. Έψαξα και βρήκα σε διάφορα παλαιοπωλεία παλιούς επαγγελματικούς καταλόγους, δημιουργώντας έτσι μία συλλογή, την οποία εν συνεχεία ψηφιοποιήσαμε», μας εξηγεί ο Γρηγόρης Κόντος.

Όμως, όπως μάθαμε, η έρευνα της ομάδας δεν οριοθετείται εντός ελληνικών συνόρων, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να χρειαστεί αναζήτηση αρχείων στο εξωτερικό. «Συχνά κάποιος ομογενής μας ζητά να αναζητήσουμε τις ρίζες του χωρίς να έχει καμία γνώση για την ιστορία της οικογένειάς του. Τότε, η έρευνα μπορεί να ξεκινήσει από τα χαρτιά του παππού του ο οποίος μετανάστευσε, από τον τόπο καταγωγής του ή από μακρινούς συγγενείς. Αυτά μπορούμε να τα βρούμε και σε σελίδες του εξωτερικού με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Σε αυτές μπορείς -για παράδειγμα- να βρεις το χαρτί από το πλοίο, στο οποίο ήταν καταγεγραμμένος ο παππούς του που μετανάστευσε το 1910 από την Ελλάδα στις ΗΠΑ. Αυτό μπορεί να γράφει ποιον πήγε να συναντήσει στις ΗΠΑ, από πού ξεκίνησε το ταξίδι του, τον αριθμό του διαβατηρίου του… ακόμα και το πόσα λεφτά έχει στην τσέπη του», σημειώνει ο ιστορικός και ξεκαθαρίζει ότι αυτό είναι το πρώτο αλλά και το πιο σημαντικό βήμα. «Αφού πρώτα βρούμε αυτά τα έγγραφα στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στα ελληνικά», υπογραμμίζει.

Επομένως, η έρευνα για να βρει κάποιος ενδιαφερόμενος τις ρίζες τους είναι μία σύνθετη διαδικασία η οποία, όπως σημειώνει ο καθ’ ύλην αρμόδιος, μπορεί να διαρκέσει από λίγες μόνο ώρες μέχρι και ολόκληρα χρόνια. «Εξαρτάται από τη δυσκολία της υπόθεσης, τη διαθεσιμότητα του υπάρχοντος υλικού και φυσικά από το ενδιαφέρον του πελάτη», σημειώνει ο Γρηγόρης Κόντος.

Οικογένειες επανενώθηκαν και άλλες ξέθαψαν κρυμμένα μυστικά

Για τα δύο αυτά χρόνια, κατά τα οποία η Greek Ancestry βοηθά ενδιαφερόμενους να βρουν τις ρίζες στους στην Ελλάδα, ο Γρηγόρης Κόντος έχει πολλές ιστορίες να μας διηγηθεί. Άλλες συγκινούν καθώς αφορούν σε οικογένειες που επανενώθηκαν μετά από δεκαετίες και άλλες εκπλήσσουν καθώς μέσα από την έρευνα βγήκαν στην επιφάνεια μυστικά που οι πρόγονοι πίστευαν ότι θα μείνουν για πάντα κρυφά.

«Η πρώτη υπόθεση που ανέλαβα είχε να κάνει με δύο ξαδέρφες από την Αμερική, οι οποίες αναζητούσαν τις ρίζες τους. Η οικογένειά τους είχε πολύ συνηθισμένα επώνυμα που συναντώνται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και το μόνο που γνώριζαν ήταν ότι τα χωριά τους ακούγονταν σαν “Yerakiu” και “Potakey”. Δεν είχαν καμία άλλη πληροφορία», αναφέρει ο Κόντος και εν συνεχεία μιλά για το πώς η έρευνα οδήγησε σε μία πολύ συγκινητική ιστορία. «Εν τέλει, βρήκα ότι κατάγονταν από τη Γερακιού και το Ασμήνιο (παλιά ονομασία Ποτόκι) Εύβοιας. Κατάφερα να βρω και εν ζωή συγγενείς τους με τους οποίους μάλιστα άρχισαν να αλληλογραφούν και να ανταλλάσσουν πληροφορίες και φωτογραφίες της οικογένειας», σημειώνει.

Μια άλλη υπόθεση είχε να κάνει με Ελληνοαμερικανίδα πελάτισσα από τα Χαριά Λακωνίας. Ήξερε ότι ο παππούς της, είχε μεταναστεύσει από τα Χαριά στην Αμερική το 1914 σε ηλικία 29 ετών. Γνώριζε ότι μαζί με έναν ξάδερφό του ταξίδεψαν στο Lowell της Μασαχουσέτης και πως ο παππούς της παντρεύτηκε τη γιαγιά της στις ΗΠΑ. «Ε, λοιπόν, εγώ βρήκα το ίδιο όνομα, από το ίδιο χωριό, με ίδια ηλικία, ίδιο έτος μετανάστευσης, με ίδιο προορισμό, ο οποίος ταξίδεψε στην Αμερική μαζί με ξάδερφό του. Όμως ήταν ήδη παντρεμένος», σημειώνει ο Γρηγόρης Κόντος. Ο ίδιος εκτιμά ότι «όταν έφτασε στην Αμερική είτε έριξε μαύρη πέτρα πίσω του είτε η πρώτη του γυναίκα πέθανε. Όμως εκείνος ξαναπαντρεύτηκε και η οικογένεια στην Αμερική δεν ήξερε τίποτα για την πρώτη του σύζυγο, τη Βασιλική από την Ελλάδα».

Ένα Παγκόσμιο Συνέδριο ελληνικής γενεαλογίας λαμβάνει χώρα το Σαββατοκύριακο

Το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία της Greek Ancestry και του Hellenic Genealogy Geek, οργανώνεται ένα διαδικτυακό συνέδριο, το οποίο έχει ως στόχο να βοηθήσει όλους εκείνους που αναζητούν τις ρίζες τους και την οικογενειακή τους ιστορία! Το συνέδριο φιλοδοξεί να καλύψει μια ποικιλία θεματικών με τη βοήθεια σπουδαίων συμμετεχόντων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ, ο λογοτέχνης Νίκος Γκατζογιάννης, ο Οθωμανολόγος ιστορικός Γιώργος Λιακόπουλος, ο ιδρυτής της Greek Ancestry Γρηγόρης Κόντος και άλλο ιστορικοί και γενεαλόγοι. «Το συνέδριο θα έχει τέσσερις ενότητες στις οποίες προσπαθούμε να συνδυάσουμε το πιο ιστορικό – θεωρητικό κομμάτι και το πιο ερευνητικό», σημειώνει ο κ. Κόντος.

Η πρώτη ενότητα αφορά στη μετανάστευση, η δεύτερη ενότητα στην Ελλάδα του 20ού αιώνα. Η τρίτη ενότητα ξεκινά την Κυριακή 30 Ιανουαρίου έχει να κάνει με την ανακατασκευή της οικογενειακής ιστορίας μέσα από την αρχειακή έρευνα, ενώ η τέταρτη και τελευταία ενότητα του συνεδρίου αφορά σε παρουσιάσεις ιστορικών, γενεαλογικών και λαογραφικών projects του Village History Projects Initiative. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Greek Ancestry που έχει στόχο να ενθαρρύνει και να υποστηρίζει ερευνητικές εργασίες τοπικής ιστορίας.

Το συνέδριο, είναι διαδικτυακό, δωρεάν και θα μεταδοθεί ζωντανά στο κανάλι της Greek Ancestry στο YouTube. Οι παρουσιάσεις γίνονται στα αγγλικά και θα είναι διαθέσιμες και μετά τη λήξη του συνεδρίου.

ΠΗΓΗ: Πασχάλης Γαγάνης – ethnos.gr

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email