Η 15η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια και Εθνική ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού. Η χρήση του πρωτοξεκίνησε μετά τη λήξη του πρώτου Παγκοσμίου πολέμου στην Αμερική.
Είναι μια μέρα που αναδεικνύει τη σημασία της συμμετοχής των ατόμων με οπτική αναπηρία σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας χωρίς εμπόδια, συμβάλλοντας έτσι σε καλλιέργεια μεγαλύτερης ασφάλειας, δύναμης, αίσθηση ισότητας και συμπερίληψης για κάθε συμπολίτη μας. Για τους αρτιμελείς συνανθρώπους μας πολλές φορές το λευκό μπαστούνι περνά απαρατήρητο (όπως και ο χρήστης του), όμως για ένα άτομο με οπτική αναπηρία και όχι μόνο αποτελεί τον οδηγό της ελευθερίας και ανεξαρτησίας του.
Κομβικό ρόλο για να το πετύχει αυτό ο χρήστης του λευκού μπαστουνιού παίζει ο κατάλληλος καθηγητής κινητικότητας και προσανατολισμού που θα του διδάξει τον τρόπο που θα το χρησιμοποιεί.
Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης με αφορμή την ημέρα αυτή απευθύνεται στην Πολιτεία και διεκδικεί:
- Αποκατάσταση των φθαρμένων οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων που δημιουργούν ατυχήματα στα άτομα με αναπηρία και όχι μόνο.
- Ελεύθερες τις κίτρινες λωρίδες των τυφλών χωρίς εμπόδια (τραπεζοκαθίσματα, μόνιμες εγκαταστάσεις, αυτοκίνητα, μηχανές,εμπορέυματα κτλ)
- Τοποθέτηση ηχητικών φαναριών τουλάχιστον σε κεντρικά σημεία της πόλης που είναι επιτακτική η ανάγκη τοποθέτησής τους.
- Παραχώρηση προτεραιότητας στα ΑΜΕΑ στην εξυπηρέτησή τους σε διάφορες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας όπως Τράπεζες, Ταχυδρομεία, Εφορία, ΚΕΠ κλπ.
- Να μπει ηχητική σήμανση στις στάσεις των Αστικών λεωφορείων καθώς και στο εσωτερικό αυτών, όπως γίνεται σε άλλες πόλεις.
- Εκσυγχρονισμός των ασανσέρ στις Δημόσιες υπηρεσίες με την τοποθέτηση ηχητικής περιγραφής των ορόφων καθώς και τη σήμανση των αριθμών και με το σύστημα Braille.
- Απόλυτη προσβασιμότητα στα σχολεία της ειδικής εκπαίδευσης εσωτερικά και εξωτερικά και παρεμβάσεις σε ότι αφορά την κινητικότητα και τη προσαρμογή των μαθητών.
Ας θυμόμαστε ότι η καλή προσβασιμότητα της πόλης είναι απόδειξη ευαισθησίας ευθύνης και πολιτισμού.